FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-26

30th Forestry Versatility - magyar erdőmérnök-hallgatók sikere

Egyéniben és csapatban is élen végzett a magyar erdőmérnök-hallgatók csapata a 30. Forestry Versatility versenyen, ahol 9 ország 10 csapata (40 fő) versengett egymással.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ebben az évben, április 11-16. között rendezték a 30. Forestry Versatility versenyt, melynek tradicionálisan a Brno-i Mendel Egyetem ad otthont. Idén a versenyre 9 ország 10 csapata nevezett be, összesen 40 aktív erdőmérnök hallgató mérhette össze tudását, tapasztalatát. A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karának csapatát a következő hallgatók alkották: Török Tímea, Deák István, Hosszú Csaba, Tima Gábor.

 

Ahhoz, hogy kijuthassunk és kellőképpen felkészültek legyünk elengedhetetlen volt nagylelkű szponzoraink támogatása! Ezúton is szeretnénk nekik köszönetet mondani: Magyar Vadászlap, Bakonyerdő Zrt., Dalerd Zrt., Erdőmester Szövetkezet, FA-TIR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., KNT Fakitermelő Kft., Mocz és Társa Kft., Nefag Zrt., Nimród vadászújság, Sefag Zrt., Virágh Bt.

 

Külön köszönet illeti még a Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium gyakorlatvezető tanárát, Szabó Györgyöt, aki a motorfűrészes versenyszámokhoz nyújtott számunkra elengedhetetlen segítséget, tanácsokat. Illetve szeretnénk köszönetet mondani még a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek, hogy térítésmentesen biztosította számunkra a Káld- Hidegkúti lőtér használatát és az ott dolgozó Tima István úrnak, aki elméleti és gyakorlati lőtudásunkat fejlesztette.

 

Hogyan is néz ki egy ilyen, több napos verseny? Elsősorban gyakorlat orientált versenyszámokból állt a rendezvény. Első nap a motorfűrészes számokat kellett teljesíteni, többek között motorfűrész szerelés, lánckímélő vágás, vízszintes korong vágása és gallyazás. Plusz egy számunkra különleges versenyszámot is kellett teljesíteni, ez volt a harvester szimulátor. Annak ellenére, hogy nagyjából 5 perc gyakorlás után élesben kellett bizonyítani, sikerült megnyernünk ezt a versenyszámot.

Második nap következtek a skeet, trap, és kispuska számok. Összesen 10 skeet, és 10 trap korongra kellett lőni, mindegyikre egy lehetőségünk volt. Kispuskánál pedig 3 próbalövés után 5 értékelt lövést kellett tenni, nyílt irányzékkal, 50 m-re. Ezt a napot is sikeresnek tekinthettük, hiszen mindösszesen 1 ponttal maradtunk el a szerb csapattól és így a lövészeti számokat figyelembe véve lettünk 2. helyezettek.

 

Harmadik nap következett a legjobban megterhelő versenyszám, a tájfutás, illetve az erdőbecsléssel kapcsolatos versenyek. Tájfutásnál kaptunk egy térképet, melyen 5 pont volt megjelölve, és egy iránytű segítségével kellett azokat megtalálni. Mindezt természetesen időre, a pontokon pedig felismerési feladatok vártak minket, pl: lágyszárú, lombos hajtás, koponya, kőzet, rovar, lábnyomok. A megközelítőleg 6 km-es távot, mely változatos domborzati viszonyokat rejtett magában, sikerült 2 óra 40 perc alatt teljesítenünk és a felismeréseket is figyelembe véve a 2. helyen végeztünk. Kis pihenő után egyéni fabecslés következett, valamint állománybecslés egy választott módszerrel. A versenyszámok végeztével este egy nemzetközi est vette kezdetét, ahol egymás tradícióit, ételeit és nem utolsó sorban italait ismerhettük meg.

A záró napon bepillantást nyerhettünk a Mendel Egyetem erdészeti kampuszának életébe, a képzési módokba, valamint a Brno-i erdőgazdálkodásba és erdészeti képzésébe.

Ezt követte a várva várt eredményhirdetés, ahol megtudtuk, hogy Török Tímea megnyerte a lányok közti viadalt, Hosszú Csaba 15., Deák István 4., Tima Gábor pedig 1. helyen végzett. Csapatban szintén sikerült elhoznunk az első helyezést! Mind nemzetközi kapcsolatok terén, mind a verseny miatt elmondható, hogy egy nagyon eredményes, tanulságos, szép hetet tudhatunk magunk mögött.


Forrás: NYME EMK

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.