FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-13

Nemzetközi díjat nyert a Galya-tetői kilátó

Az EGERERDŐ Zrt. kilátója megnyerte az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin, az Architizer A+ Awards közönségdíját a Renováció kategóriában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A nyerteseket április 12-én jelentették be az Architizer A+ Awards honlapján. A nemzetközi építészeti világ rangos versenyének győzteseiről a neves szakemberekből álló zsűri mellett a közönség is dönthetett: idén több mint 400 ezer szavazat érkezett a világ minden tájáról.

 

Az internetes szavazatok alapján a Galya-kilátó végül fölényes győzelmet aratott Renováció kategóriában, pedig volt a szavazásnak olyan állása is, amikor fej fej mellett haladt egy kínai teaházzal. A tekintélyes díjat az amerikai online építészeti magazin három évvel ezelőtt alapította a Wall Street Journallal és a Webbysszel karöltve.

 

A tavalyi Média Építészeti Díja versenyen két díjat is bezsebelő Galya-kilátó a közelmúltban a nemzetközi médiában is hódított. Egyszerre több külföldi szakmai online oldal is felfigyelt rá. Elismerően szólt róla a Daily Mail, az egyik legnagyobb kínai dizájnoldal, de a törökök, az irániak és a lengyelek is méltatták. A kilátót és a mellette épült Galyatető Turistacentrumot tavaly szeptemberben adták át a természetjáróknak.

 

Pénzjutalom nincs, csak dicsőség

A Turista Magazin megkereste az építészeket, mondják el, mit jelent számukra ez a nemzetközi elismerés. Kovács Csaba vezető építész első gondolata: Felhőtlenül örülök, mint egy gyerek. Büszke vagyok, ha arra gondolok, hogy nem volt hiábavaló az a sok-sok munka, lelkesedés, szellemi erőfeszítés, amit ebbe az ügybe fektettünk. Aztán pedig arra, hogy talán sikerült egy olyan művet alkotnunk, ami az emberekhez közelebb hozza a természet szépségét és egyben az építészet nagyszerűségét is."

 

360 fokos panoráma csaknem 1000 méter magasból

Galya-kilátót a Nartarchitects építészei, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezte. Az eredetileg 17 méteres torony tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után, 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360 fokos panorámában lehet gyönyörködni. A torony belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott helyiség várja a bivakolni vágyókat. Még többet itt tudhat meg a kilátóról.

 

Arra a kérdésre, hogy mit nyernek a díjazottak, ezt a választ adta: "Ez egy rangos építészeti-szakmai díj, amely nem jár pénzjutalommal, ám a projekt és az építészek ismertségét, presztízsét komolyan növeli. Emlékeztetőül pedig egy szellemes kisplasztikát kapnak a győztesek." A kilátóval kapcsolatosan elárulta, hogy örülnének, ha a jövőben a nemzetközi nyomtatott szaksajtó is felfigyelne a projektre, és később kortárs építészeti albumokba is bekerülne.

Forrás: origo

 

Örüljünk együtt a galyatetői kilátó sikerének!

A Galya-kilátó megnyerte az Architizer A+ Awards közönség díját felújítás kategóriában! Mindenkinek nagyon köszönjük a szavazatokat!

Látogassák meg személyesen is az amerikai ArchitizerA + Awards közönségdíjas mátrai kilátót!

 

Aki kíváncsi rá és nem rest, a MÁTRAVASÚT lajosházi vonalán, a Szalajka-ház végállomástól kb. 150 méterre található sárga sáv turistajelzés mentén kb. 4,5-5 km-es túrával felkeresheti a kilátót.

 

A túra tippünk jó kondíciót feltételez, mivel erős a szintemelkedés 480 m-ről 960 m-re. A kilátás viszont megéri! Az útvonal helygerincen vezet a Nyesett vár mellett, szép bükkös erdőkön keresztül.

 

S mindezt ajánljuk a nyári hónapokban, mert akkor tudnak oda-vissza az erdei vasúttal közlekedni.

A menetrendet megtalálják az EGERERDŐ Zrt. honlapján.

 

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.