FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-01

Töltsd le a babaszobát! – Download Design Baby

A tervek szerint több éven keresztül zajló Download Design kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz, kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tavalyi OtthonDesign kiállításon nagy sikerrel debütált Download Design projekt idén is folytatódik. Az ország első open design szemléletű bútoros kezdeményezéséről, amelyet a MOME indított, közel 60 cikk született és a www.downloaddesign.hu honlapról több, mint kilencszázszor töltötték le a 13 bútor ingyenes gyártmányrajzait. (A legnépszerűbb mobília letöltése jelenleg 150 fölött jár.) A tervek szerint több éven keresztül zajló Download Design kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz/kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.


Király Adrienn: Babu, kiságyba integrált bölcső

A közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open design projektekben a fogyasztás helyett a megosztásra helyeződik a hangsúly, mivel az igazi jólétet – meggyőződésük szerint– nem a fogyasztás hozza el, hanem az együttműködés révén érhetjük el, teremthetjük meg.

 

Az open design szlogenje nem az olcsóság, hanem az elérhetőség. A Download Design projekt is a lehető legtöbb ember számára szeretne elérhetővé tenni valamit, jelen esetben designbútorokat (gyártmányrajzokat), ezzel demokratizálva a tudás, a javak és az erőforrások elosztását és megszerezhetőséget. Az open design egyszerűen igazságosabb, méltányosabb viszonyokat próbál teremteni, az eddigieknél jóval hatékonyabb hozzáféréssel/eléréssel; teszi mindezt egy boldogabb, igazságosabb világ reményében.


Lakatos Botond: Tolinka, gyermekvagon

Míg 2015-ben az első önálló otthon volt a tematika, idén az első gyerek érkezése került a tervezők figyelmének középpontjába, a projekt aktuális címe ezért lett Download Design Baby. 2016-ban 11 bútor született, kimondottan a 0–3 éves korosztály számára, a babaszoba berendezéseként. A többféle funkciót is ötvöző designer darabok között bölcső, kiságy, etetőszék, kisautó, gyerekjáték, sőt mászóka is található.

A széles ágazati összefogással megvalósuló Download Design projekttel mindenki nyer. A felhasználók ingyenes bútortervekhez juthatnak, és az átlagos hazai asztalosipari körülmények között vagy akár az otthoni műhelyükben megvalósítható bútoraikat reális áron gyárthatják le. (A szervezők 2016-ban 50 ezer forintban maximalizálták a bútorok alapanyagköltségét, de ez számos esetben még a 15 ezer forintot sem éri el.) A felhasználóknak nem kell számolniuk csomagolási és marketingköltséggel, szállítási díjjal, de kereskedői haszonkulccsal sem. Mindemellett a helyi vállalkozásokat erősítik, hiszen a lokális erőforrásokra, alapanyagokra támaszkodnak; ezzel nem pusztán a hulladéktermelést és a környezetszennyezést csökkentik, de az open design szolgáltatások igénybevételével az ökológiai lábnyomukat is optimalizálják.

De nem csak a felhasználók és a lokális műhelyek tekinthetők e projekt nyerteseinek, hanem a tudásukat a nagyközönséggel megosztó tervezők, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói is. Egyrészt konkrét visszajelzéseket kapnak a felhasználóktól like-ok és letöltések formájában, másrészt az egyetemi témavezetőkkel és a prototípust kivitelező asztalosipari partnerrel zajló konzultációk során elsajátítják a bútortervezés mikéntjét.


Péni Brigitta: Bubák, játéktárolók

Ez utóbbiak a Bútorszövetség tagjaként vállalták, hogy szakmai partnerként állnak a hallgatók mellett, megismertetik őket az asztalosipari technológiákkal és üzemük, műhelyük működésével, illetve hogy saját költségükön, akár több példányban legyártják a bútorokat. A progresszív szemléletű együttműködési forma további, előremutató hozadéka, hogy nő az ágazati szereplők közti bizalom, elindul egy párbeszéd, valamint hosszú távú partnerkapcsolatok épülnek ki; ezek a szinergiák pedig együttesen a magyar bútoripar fejlődéséhez és versenyképességének erősödéséhez vezetnek.

 

A Download Design Baby bútorainak egy részét idén workshopok formájában a helyszínen el is készíthetik a látogatók a szomszédos Wood Like standon.

 

A workshopokra való jelentkezés az alábbi linken történhet.

 

Szakmai nap, előadások és prezentációk a Download Design Babyhez kapcsolódóan

Helyszín: Hungexpo, G pavilon, VIP konferenciaterem és 405A, 505A standok

Időpont: 2016. április 7., csütörtök

 

11:00-12:00    Bútorgyártás az open design, a közösségi fogyasztás és a sharing economy tükrében (A Download Design és a Wood Like projektek koncepciójának bemutatása, valamint nemzetközi kontextusba helyezése. A szakmára és a szakképzésre gyakorolt hosszú távú hatás vizsgálata; előadó: Halasi Rita Mária, designszakértő)

12:00-13:00    Állófogadás, tárlatvezetés és interaktív prezentációk a standon (A Download Design Baby termékeinek bemutatása a tervezők és a gyártók tolmácsolásában; előadók: Juhász István, DLA egyetemi adjunktus, MOME; MOME hallgatók és a Bútorszövetség tagvállalatainak képviselői; G pavilon, 405A és 505A standok)

 

A szakmai napon való részvétel regisztrációt követően ingyenes.

Helyszín: Construma–OtthonDesign szakkiállítás, G pavilon, 405A stand

 

Együttműködő partnerek:

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem; Bútorszövetség; Hungexpo, Construma–OtthonDesign szakkiállítás

 

Projektvezetőkurátor:

Halasi Rita Mária

 

Témavezető tanárok (bútortervezés):

Juhász István (DLA, egyetemi adjunktus, MOME)

Kerékgyártó András (egyetemi tanársegéd, MOME)

 

Pszichológus szakértő:

Jablonkai Anna, pszichológus-szomatopedagógus

 

Bútortervezők (MOME hallgatók):

Baki Áron, Bódi Gergő, Kenéz Sára, Király Adrienn, Kőműves Márton, Lakatos Botond, Lévai Levente, Nagy Franciska, Ollé Gellért, Papp Ágnes, Péni Brigitta

 

Asztalosipari konzulensek, kivitelezők:

Arden Design Kft., Árkossy Bútor Kft., Garzon Bútor Zrt., Kanizsa Kárpit Kft., Karrier Bútor Kft., Katona Manufaktúra, Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola, Ligeti Design Kft., Sőregi Mester Kft.; Varkoly Fiai Kft.

 

Arculattervezők (MOME hallgatók):

Boromissza Katalin és Császár Adrienn

 

Forrás: Bútorszövetség

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.