FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-31

Ne gyártsd, inkább gyártasd - 2. rész

22 év, 22 érv - ezzel a szlogennel mutattuk be előző héten a Pfiffer Bútor Mór Kft. tömörfa-megmunkálási folyamatának a rönkbeszerzéstől a szárított fűrészáruig végzett technológiáját. Most a tömörfás üzemi technológiákra térünk rá.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ne gyártsd, inkább gyártasd! - című írásunk 1. része itt olvasható.

 

Beszéltünk egyfajta szakosodásról, amelyre a cég profilváltás után berendezkedett, és az e mögött húzódó szemléletmódról: minőségi termékeket gyártani a lehető legmagasabb színvonalú technológiával, hatékonyan jó minőségben úgy, hogy azt a partner asztalosoknak megérje inkább megvenni, mint legyártani saját maguknak kis tételben. Az első rész után most a "tömörfás" üzemi technológiákra térünk rá.

 

A SOROZATVÁGÓTÓL A NAGYFREKVENCIÁS TÁBLÁSÍTÓIG

A cég gépesítettsége a tömörfa bútoripari megmunkálása terén országos
viszonylatban is kiemelkedőnek számít. Túlnyomórészt csúcstechnológiás német gépekkel történik a gyártás. A technológia elején egy sorozatvágó fűrész áll, amelyhez pakettekben érkezik a gondosan előkészített és több mint egy évig pihentetett fűrészáru (cseresznye, tölgy, bükk, kőris, fekete dió). A jó anyagkihozatalt segítik az oldalirányban forgás közben pozícionálható körfűrészlapok.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gépen található lézer segítségével a fűrészlapok forgás közben egy optimalizáló program vagy kézi joystick segítségével beállnak arra a szélességre, ami az adott munkadarabból optimálisan kivágható. A gép vágási sebessége 35 méter percenként akár 6 lappal is egyszerre. Ez az első munkaállomás az üzemben, ahol a hibakiejtés és az optimalizálás megtörténik. Ezt követi a keresztdarabolás, itt a speciális jelölőkrétával jelzett "kötelező" hibakiejtések között a gép "agyában" lévő méretek alapján automatikus adagolással kivágja a lehetséges és igényelt méretű alkatrészeket, miközben egy ultrahangos érzékelővel az alkatrészek vastagságát és szélességét is figyeli a hosszán kívül. A hosszabb méretű darabok szélességtoldással vagy egy anyagból kerülnek a bútorajtókba, míg a rövidebbek hossztoldás után főként korpuszelemek alapanyagául szolgálnak.
A hossztoldási technológia révén a lehető legjobb "értékkihozatallal" használják fel a drága alapanyagot, így a rövid darabok is jól hasznosíthatók, miközben nagyon kedvező árú termék keletkezik azon asztalosok és vásárlóik nagy örömére, akik nemcsak a bútorajtókat, de legalább a látható oldalakat is szeretnék szintén tömörfából készíttetni. Ehhez a művelethez a Pfiffer Bútor Mór Kft. évekkel ezelőtt szintén vásárolt egy új német gyártmányú,
komplett hossztoldó technológiát.

Ezzel a géppel akár 6 m hosszú szálak is legyárthatók egyben, amiből pl. egy nagyméretű tömör faburkolat készíthető egy darabban tisztán tömörfából.
A gép fekvő lamellákkal dolgozik, ezért a táblák lapján, csak egy vonalként látszódik a toldás, a fogazás csak az oldaléleken jelentkezik, ami egyáltalán nem zavaró.

A következő munkaállomás a keresztmetszeti gyalulás, ezen munkák
egy csúcskategóriás, hatfejes, CNC-vezérlésű profilozó automatával készülnek, amely még tovább gyorsítja, tökéletesíteni a gyártást. Egyéb általános faipari megmunkálások után elérkezünk a bútorajtógyártás talán legfontosabb munkaállomásához, a CNC-megmunkáló központ(ok)hoz. Itt történik a keretdarabok, valamint a betétek profiljának a marása.

A Pfiffer Bútornál összesen 3 db CNC megmunkáló központ dolgozik, amelyből 2 db öttengelyes, így lehetővé vált a hajlított bútorajtók és kiegészítő alkatrészek gyártása is, valamint különféle "karc"- és "dombor faragások" elkészítése, de a mostanában divatos hullám mintájú marási motívumok is kivitelezhetőek ezeken a gépeken nagy pontosság és hatékonyság mellett, "mindig ugyanúgy".

Nagyon fontos minőségi tényező a frontok gyártása során a CNC-vel történő utólagos körbemarás, nem lehet kérdés a tized milliméter pontosság a megadott méretben és átlóban.

A hatékony (gyors) technológia kihagyhatatlan láncszeme a nagyfrekvenciás présgép, amely a táblák és a keretek összeragasztását végzi mikrohullámok segítségével. Percek alatt lezajlik egy ragasztási ciklus úgy, hogy az anyagot az automata gép nem melegíti, csak a ragasztóban lévő vízmolekulákat.

A nagyfokú gépesítettség és automatizmus előnye a minőség mellett a reprodukálhatóság (mindig ugyanúgy).

A hagyományos asztalosipari gépek szinte teljesen kiszorultak az üzemből, helyüket átvették a csúcskategóriás, nagy pontosságú, hatékony berendezések. Ez a jövő, de azt is mondhatnánk, a Pfiffer Bútor Mór Kft.-nél már a jelen.

A fentiekből is látszik, hogy bútorajtót tömörfából hatékonyan, jó minőségben, rövid határidőre gyártani nem egyszerű, nagy tőkét, nagy helyet, sok gépet igényel. Azonban önmagában ez sem elég, szükség van olyan apró trükkökre, fortélyokra, amelyekkel minden igényre megtalálják a megfelelő megoldást.

A Pfiffer Bútor Mór Kft. 22 év tapasztalatával kizárólag "tisztán tömörfából"gyártja bútorajtóit, olyan technikákat és finom "kicsiszolt" megoldásokat alkalmazva, melyek a tömörfa alkatrészek problémamentes gyártását és a megbízható minőséget biztosítják!

A tömörfa-megmunkálási műveletek után a következő cikkünkben rátérünk a felületkezelésre, amelybe a csiszolástól kezdve a strukturált erezetkefézésen át a különböző pácolási, felületkezelési megoldásokig, számos művelet beletartozik.


"szőlőből bort, fából Pfiffer bútort"

Cikksorozatunk folytatását (3. rész) itt olvashatja.

 

 

A gyártás-technológiai folyamatokba rövid betekintést nyújt ez a videó.

 

(x) Pfiffer Bútor Mór Kft.

8060 Mór, Árki Ipartelep
Tel.: 22/406-780.
www.pfifferbutor.hu

A Prfiffer Bútor Mór ajtós prospektusa itt érhető el.


 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.