FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-18

Elképesztőt zuhant a magyar építőipar

Hatalmas zuhanást hozott, hogy idénre már nem maradtak EU-pénzből fizetett építkezések: több mint húsz százalékkal esett vissza a magyar építőipar teljesítménye.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az építőipari termelés volumene 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól idén januárban - közölte a KSH. A termelés mindkét építményfőcsoportban visszaesett: az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal. A termelés visszaesését részben az uniós forrásból végzett munkák előző év végi befejezése, részben a magas bázis okozta.

Januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 13,0 százalékkal csökkent. Az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene mérséklődött az előző év azonos időszaki, magas bázishoz viszonyítva: az épületeké 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal. A visszaesést elsősorban az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejezése okozta. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglakozó vállalkozások termelése csökkent.

 

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 32,1, az egyéb építményeké 38,5 százalékkal esett vissza. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 2,1 százalékkal mérséklődött.

A megkötött új szerződések volumene 21,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 24,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,6 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, január végén 44,1 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 42,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,5 százalékkal kisebb volt.

 

Forrás: vg.hu

 

Nőtt januárban az Európai Unió építőipari termelése az előző havihoz képest - közölte szerdán az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

 

Előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 3,6 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,6 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása januárban 2015 decemberéhez képest. Az euróövezetben 2015 januárjával összevetve 6,0 százalékkal, az unió egészében 4,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

 

Előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 3,6 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,6 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása januárban 2015 decemberéhez képest. Az euróövezetben 2015 januárjával összevetve 6,0 százalékkal, az unió egészében 4,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

 

A legnagyobb havi szintű növekedést Franciaországból (+7,3 százalék), Németországból (+7,0 százalék) és Spanyolországból (+2,6 százalék) jelentették. A legnagyobb mértékben Magyarországon (-13 százalék), Romániában (-6,4 százalék) és Szlovákiában (-6,2 százalék) esett vissza az építőipar termelése.

 

A legerőteljesebb növekedést 2015 januárjához képest Spanyolországban (+20,3 százalék), Svédországban (+18 százalék) és Szlovákiában(+16,4 százalék) regisztrálták.

 

Ugyanakkor Szlovéniában 23,4 százalékkal, Magyarországon 20,2 százalékkal, Bulgáriában pedig 10,7 százalékkal csökkent az építőipar termelése.

 

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.