FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-15

Állami erdőgazdaságok végleges vagyonkezelési szerződéseinek aláírása

Ma aláírták a végleges vagyonkezelési szerződéseket az állami erdőgazdaságok vezérigazgatói, Fazekas Sándor miniszter és Bitay Márton Örs államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Állami Számvevőszék korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján döntött a 22 állami erdőgazdasági társaság ellenőrzéséről. Az ÁSZ az első 12 jelentést 2015. november 17-én, majd később a többit is nyilvánosságra hozta. Az ÁSZ kifogásolta, hogy a vagyonkezelési szerződéseket a felek nem aktualizálták, az erdőgazdaságok a vagyonkezelésükben lévő állami erdők értékét nem szerepeltették a mérlegeikben. Ezzel az ÁSZ a már közel 20 éve fennálló problémára hívta fel a figyelmet.

 

Az aláírásra előkészített szerződések sora.

 

 

Mai nappal ennek vége, egyik részről dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár másik részről pedig az állami erdőgazdaságok vezérigazgatói aláírták a végleges vagyonkezelési szerződést. Az eseményen a szaksajtó is jelen volt.

 

Az esemény elején Nagy János, az NFA elnöke köszöntötte a pódiumon lévőket, a 22 erdőgazdaság vezérigazgatóit, a sajtó képviselőit és az esemény többi résztvevőjét, majd átadta a szót Fazekas Sándor miniszternek.

Dr. Fazekas Sándor, FM miniszter is köszöntötte a résztvevőket.

"Most fontos szerződés lesz megkötve. A vagyonkezelésre vonatkozó szerződés, amelyre 20 évet kellett várni. 20 év óta van ez a probléma napirenden. Ideiglenes szerződés hosszabbítások voltak. Most arról hoztam döntést, hogy ezt a lemaradást be kell hozni. A vagyonkezelési szerződések megkötése biztosítja az állami oldalról is teljes felelős gondolkodást, illetve az erdőgazdaságok részéről is az alaposan előkészített munkavégzés feltételei biztosítottak legyenek. A mostani szerződések összesen 47 ezer darab ingatlanra vonatkoznak, 667 ezer ha állami földterületet érintenek, tehát az összes erdőgazdasági tevékenységi terület 70%-át érinti. Ezek azok a területek, melyek nyilván teljesen rendben vannak. A hátralévő területek még további munkát igényelnek. Erre is sor kerül majd a Nemzeti Földalap, az erdőgazdaságok és a tárca együttműködése erre garancia.

Biztos vagyok abban, hogy a szerződésektől függetlenül az erdészetek ellátták és ellátják jelenleg is a feladatokat, melyek rájuk hárulnak. Magas szinten folyik az erdőgazdálkodás Magyarországon. Néha éri ezt kritika, ami arra jó, hogy hasznosítsuk ennek tapasztalatait a mindennapi munkavégzésben. Örömmel veszem, hogy most a szerződések által is biztatóbbak lesznek a munkakörülmények, alaposabb lesz a jogi környezet."

Dr. Bitay Márton Örs államtitkár szimbólum értékűnek tartotta, hogy az aláírásra éppen az OEE fennállásának 150. évfordulóján került sor, illetve amikor az Erdőtörvény megújítása folyamatban van. Beszédében kitérőként elmondta dortmundi tapasztalatait, ahol a Jagd und Hund kiállításon alkalma volt találkoznia az észak-rajna-vesztfáliai erdészeti szövetség elnökével és a vadászati szövetség elnökével, s megismerhette az erdőgazdálkodási és természetvédelmi szempontok ütközését, az ebből keletkező problémákat.

Visszatérve a szerződésekre, elmondta: "Ezek a vagyonkezelési szerződések is azt mutatják, hogy a Földművelésügyi Minisztérium semmiféle képen sem fél attól, hogy az erdészek kezeljék az erdőt. Legyen ennek világos jogi alapja is. Legyen olyan keretszerződés, aminek mentén ez a munka elvégezhető. " Értékelte az erdőgazdaságok munkáját: "Aki azt állítja, hogy a munka, amit elvégeztek az nem jó vagy felelőtlen gazdálkodás, az vagy csúsztat, vagy téved. Vagy legalább is nem ismeri az adatokat. A rendelkezésre álló adatokból világosan kiderül, 2010. óta mindenképpen elmondható, hogy a csőd, a negatív eredmény, a fizetésképtelenség ismeretlen fogalmak. Pedig az állam más cégei gyakran találkozhattak hasonló kifejezésekkel, de az állami erdőgazdaságoknál nem."

Végül megköszönte mindenkinek a munkáját, aki részt vett e szerződés sorozat előkészítésében.

Az esemény végén Horváth Ákos, NFA jogi igazgató felkérte a Miniszter és Államtitkár urakat, hogy a szerződés díszkötéses példányait írják alá, majd az erdőgazdasági vezetőket is, hogy aláírják szerződéseiket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leírta és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.