FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-11

Aktuális faipari pályázati lehetőségek

A fa és bútoripar számára jelenleg - 2016 év elején - is több pályázati lehetőség áll rendelkezésre, amelyek komoly segítséget jelenthetnek a vállalkozás rövid és hosszútávú céljainak elérésében. Az alábbiakban a faipari szektor számára jelenleg elérhető pályázati források olvashatók.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


1 - Újabb településekkel bővültek a szabad vállalkozási zónák!

További 122 települést vont be a kormány a szabad vállalkozási zónákba december elején, aminek következtében kibővült azon vállalkozások köre, akik a kedvező adózás mellett egyes vissza nem térítendő támogatások igénybevételére is jogosultak lettek. A szabad vállakozási zónák kibővítése a faipari vállakozások számára is hordoz aktuális pályázati lehetőségeket, hiszen jelenleg is van aktuális kiírás erre a szakma körre is.

 

Többek között ezeken a településeken is elérhető mostantól a kisösszegű eszközbeszerzési pályázat a GINOP­1.2.2­15 "Mikro­, kis­ és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházás támogatása" című gazdaságfejlesztő pályázati kiírás, amelyre még mindig lehet pályázatot benyújtani!

 

A GINOP-1.2.2-15 kapacitásbővítő pályázat kiírását ugyanis a nyár végén módosították, aminek következtében, jelenleg már csak a szabad vállalkozási zónák vállalkozásai pályázhatnak!

 

Mik is ezek a szabad vállalkozási zónák?

A kormány Magyarország 47 leghátrányosabb térséget szabad vállalkozási zónának jelölte és ezekhez a zónákhoz speciális gazdaságpolitikai szabályzókat rendelt hozzá, segítve az ipar, a vállalkozások letelepedését, a vállalkozások működését. A zónák több megyét érintenek, a zónák súlypontja Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye illetve Baranya és jellemzően a keleti országrész. A zónákat a 27/2013. (II. 12.) Korm. rendelet a szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint a kedvezmények igénybevételének szabályairól definiálta és közel 903 települést tartalmazott.

A kormány módosította a fenti rendeletet a 361/2015. (XII. 2.) Korm. rendeletttel és további települések kerültek bele a kedvezményezett szabad vállalkozási zónák települései közé. A korábbi 903 települést magába foglaló lista, így már 1 015 települést tartalmaz.

 

2 - Termékfejlesztés állami támogatással? Miért ne?

Tavaly év végén megjelent egy pályázat, a prototípusfejlesztési pályázat, amely a vállalati innovációk felgyorsítását, támogatását célozza és mintegy 20 milliárd forint támogatási kerettel áll rendelkezésre. A GINOP-2.1.7-15 kódszámú pályázat az új termékek, új technológiák, vagy új szolgáltatások piacra viteléhez szükséges végső formájának, a pályázati kiírás megfogalmazása szerint prototípusának, kialakításához nyújt vissza nem térítendő támogatást.

 

Milyen projektek képzelhetőek el a faiparban ezen a területen?

A pályázó társaság eddig nem gyártott új termékkel kívánja bővíteni kínálatát: faablak-gyártó cég egy új fa bejárati, vagy beltéri ajtó családdal is szeretne piacra lépni, vagy konyhabútor gyártással foglalkozó vállalkozás szeretne egy új hálószobabútor, előszobabútor kollekcióval is kiegészíteni a kínálatát.

A pályázott projekt keretében lehetősége van az új termék kifejlesztéséhez szükséges költségek támogatására. A pályázat arra is lehetőséget ad, hogy az új termék gyártásához szükséges eszköz is beszerzésre kerüljön, amennyiben a pályázó társaság nem rendelkezik ilyen eszközzel, és az új termék gyártása az új eszköz beszerzése nélkül nem lenne lehetséges.

Arra is lehetőség van, hogy a pályázó a saját fejlesztési kapacitásai pályázati támogatása mellett a fejlesztésbe külső közreműködőket vonjon be, vagy komplett know-how beszerzését is megvalósítsa. A pályázatban lehetősége van az új termék fejlesztése során felmerült saját költségei (bér- és anyagköltség) mellett a fejlesztésbe bevont külső közreműködők költségeinek elszámolására, a fejlesztéshez beszerzett know-how vételárának elszámolására is.

 

Támogatás mértéke, aránya?

Induló vállalkozás esetén a támogatás mértéke 10 millió és 50 millió forint között lehet, régóta prosperáló, nem induló vállalkozás esetén 10 millió és 130 millió forint között.

A támogatás aránya lényegesen kedvezőbb az egyéb pályázatokban megszokottakénál: kísérlet fejlesztés esetén 35-45 % (eredmények széleskörű terjesztése esetén (50-60 %). Csekély összegű támogatás esetén 70 %. Eszköz beszerzés esetén 35-70 %-ig (megyénként eltérő). Tanácsadási szolgáltatás esetén 50%.

 

3 - Megjelent a vállalatok K+F+I tevékenységét támogató pályázat

A Széchenyi 2020 keretében idén januárban megjelent a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című (VEKOP-2.1.1-15 kódszámú) felhívás, amely akár 70%-os támogatási intenzitással a jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztésének megvalósítására biztosít vissza nem térítendő forrást.

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne - lévén VEKOP pályázatról van szó - kizárólag a Közép-magyarországi régió területe, a támogatást igénylő - konzorciumi tag - bejegyzett Közép-magyarországi régió területén (Budapest, Pest megye) lévő székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet.

A Felhívás keretéből azon projektek kaphatnak támogatást, amelyek közvetett vagy közvetlen módon illeszkednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (Nemzeti S3) céljaihoz és szakosodási irányaihoz.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd Ft, a támogatott vállalkozások száma becsülhetően 10-100 vállalkozás.

Támogatási intenzitása:

Ipari kutatás esetén 50 - 70%

Kísérlet fejlesztés esetén 25 - 45%

Csekély összegű támogatás esetén 50%

Eszköz beszerzés esetén 0 - 55% (attól függően, hogy a vállalkozás mely településen működik)

Kutatási infrastruktúra esetén 50%

Eljárási innováció esetén 50% (KKV esetében), 15% (nagyvállalat esetében)
Vásáron való megjelenés esetén 50 %

 

A VEKOP-2.1.1-15 felhívásra a pályázatok 2016.02.29-től nyújthatóak be előreláthatóan 2018.02.28-ig. De mint minden hasonló pályázatnál ebben az esetben is érdemes időben, minél hamarabb benyújtani a pályázatot, mert a rendelkezésre álló forrás keretösszeg véges!

 

Forrás: faipar

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.