FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-05

Olcsóbb lehet a fa: módosította a kormány a szabályzatot

Módosította a román kormány eheti ülésén a sokat vitatott, a faanyag értékesítésére vonatkozó szabályzatot, amely az állami tulajdonban lévő nyersanyag eladási árát határozza meg - jelentette be Cristina Palmer környezetvédelmi miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a továbbiakban a végső árat kizárólag a piac fogja megszabni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tárcavezető rámutatott: muszáj volt sürgősen meghozniuk a módosító intézkedést, az elmúlt hetekben az árak miatt kialakult vita ugyanis gyakorlatilag leállította a fapiacot.

 

"Eddig mindössze 1,5 millió köbméter nyersanyagot sikerült értékesíteni a liciteken, ezzel szemben a korábbi években az idénynek ebben a szakaszában már a négymillió köbmétert is meghaladta az eladott mennyiség. Amennyiben a helyzet nem változik, az egyrészt az állami erdészet költségvetését, ugyanakkor mindegyik, az ágazatban tevékenykedő céget negatívan fog érinteni" - magyarázta Cristina Palmer.

 

A miniszter kifejtette: a kormány szerdai ülésén elfogadott dokumentum alapján a faanyag értékesítésére szervezett versenytárgyalásokon ugyan az állami erdészet, a Romsilva határozza meg a kiindulási árat, de a végső értéket a piac, azaz a tulajdonképpeni licit fogja szabályozni. A környezetvédelmi tárca vezetője emlékeztetett: a fával kereskedő vállalkozók az elmúlt hetekben főként azt kifogásolták, hogy a Romsilva által megadott eladási árak jóval magasabbak a korábbi évekhez képest, illetve sok esetben a külföldi értékeket is meghaladják.

 

A módosítás szerint a Romsilva a továbbiakban a köztulajdonú erdőkben lévő, még kivágatlan fák alapárát adja meg, ezt a piaci feltételek alapján határozzák meg, vagyis attól függően, hogy például milyen fafajtáról van szó, mennyire nehéz ehhez hozzáférni, illetve milyen módszerrel végzik a kitermelést.

 

A kiindulási árat az erdészet évente egy alkalommal változtathatja meg alapos indokkal, vagyis amennyiben ezt a piaci körülmények lehetővé teszik. Ez a fajta képlet, azaz az alapár előzetes megadása eddig csak a helyi hatóságok tulajdonában lévő fenyvesekre volt érvényes, mostantól viszont az állami erdők esetében is alkalmazni kell. A környezetvédelmi tárca által kezdeményezett módosítást megelőzően, múlt héten a minisztérium képviselői egy szakértői csoporttal egyeztettek annak érdekében, hogy mindenki számára kedvező megoldás szülessen.

 

Az intézkedést annak nyomán hozták, hogy körülbelül két hete több ezer faipari alkalmazott tüntetett Bukarestben: a megmozdulás résztvevői azt kifogásolták, hogy az állami erdészet a tavalyi árhoz képest 300 százalékkal drágította a liciteken a faanyagot. A fafeldolgozók ezért több versenykiírást is bojkottáltak, ez vezetett a piac leállásához.

 

Ennek nyomán a környezetvédelmi minisztérium kivizsgálást indított, illetve a piacot felügyelő Versenytanács álláspontját is kikérte, a két intézmény pedig megállapította, hogy a kikiáltási ár valóban túlzottan magas. A Romsilva azonban azzal védekezett, hogy ők csupán a kormány által tavaly elfogadott szabályzatot tartják be, ugyanakkor több ízben is jelezték, hogy a dokumentum zavaros, többféleképpen értelmezhető, és nehéz alkalmazni.

 

Forrás: krónika.ro

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.