FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-18

Erdészeti Évzáró volt december 16-án

Az Erdészeti Évzáró Rendezvényt 2015. december 16-án a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében tartotta közös szervezésben a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság és az FM Állami Földekért Felelős Államtitkárság.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az eseményen az erdészeti szakigazgatás, a magán és az állami erdőgazdálkodás, illetve az erdészeti szakmai szervezetek képviselői voltak jelen.

 

 

 

Az immár hagyományos erdészeti évzáró eseményt Gulyás Andrea, az FM közigazgatási államtitkára nyitotta meg.

 

 

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár évértékelő előadását "Az erdő-és vadgazdálkodás jogszabály változásai" címmel tartotta meg. Kitért a 2015. évi eredményekre, a jogszabályalkotás aktuális kérdéseire, így különösen a 2016. első félévére várhatóan megújuló Erdőtörvényre, a nemrég elfogadott Vadászati törvényre, a várható további feladatokra, kihívásokra.

 

 

Utána a 2015. évi "Szakszerű Erdőgazdálkodásért" szakmai díj átadása következett. A díjat dr. Bitay Márton államtitkár és dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke közösen adták át Nemcsák László hegyközi magán erdőtulajdonosnak, szakirányítónak.

 

 

A "Szakszerű Erdőgazdálkodásért" szakmai díjat az NÉBIH az erdészeti igazgatás szakmai munkáját segítő, támogató, illetve a magyar erdők fenntartása érdekében végzett eredményes tevékenység elismeréseként alapította.

A díj a szakmai életpálya értékmutatója. Az erdészeti munkák szakmai irányítását végző azon erdészeti szakszemélyzet tagjai számára adományozható, akik közvetlenül vagy közvetve az erdők változatosságának megőrzése, az erdők fenntartása és felújítása, védelmi és közjóléti szolgáltatások biztosítása, és az erdőterület bővítése érdekében fejtették ki tevékenységüket, és hozzájárultak az erdészeti igazgatási munka színvonalának emeléséhez is.

A korábbi díjazottak bemutatása.

 

Az NymE Erdőmérnöki Kar és a NÉBIH ezen az eseményen írta alá az együttműködési megállapodást az Erdészeti Igazgatási Kihelyezett Intézet alapítására, mely a NÉBIH-EI-on és a NÉBIH NKI-n fog működni. A megállapodást dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke és prof.dr. Lakatos Ferenc, a NymE EMK dékánja írták alá.

 

 

Ezt követték a szakmai előadások.

 

Wisnovszky Károly a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság igazgatója a szakigazgatás szemszögéből értékelte a 2015-ös évet, mutatta be az adatok tükrében a szakigazgatás és az erdőgazdálkodás helyzetét, részletezte a szakigazgatás várható feladatait. Fontos üzenetként fogalmazta meg, hogy a hazai erdőgazdálkodás a hazai környezetgazdálkodás "legzöldebb" eleme.

 

 

Czirok István osztályvezető az erdőtervezés jelen helyzetét vázolta fel előadásában, rámutatva az államigazgatás átalakításából eredő nehézségekre, a körzeti erdőtervezés problémáira. Nagy József osztályvezető a pályázatkezelés és a támogatási rendszer aktualitásait mutatta be, kitekintve a 2016-ban megnyíló szakmai jogcímekre, azok várható ütemezésére. A 2014-2020-as uniós támogatási ciklusban az ágazat számára összesen 343 millió euró forrás áll rendelkezésre, melyből a legnagyobb forrásarányt a mezőgazdasági területek erdősítése, a NATURA 2000 kompenzációk és az erdő környezetvédelmi intézkedések jelentenek.

 

 

Luzsi József a MEGOSZ elnöke "A magánerdő gazdálkodás 2015-ös eredményei" című előadásban a magán erdőgazdálkodók évértékelését tartotta meg, melyben továbbra is az alapvetően nehéz helyzet okait világította meg, megjegyezve, hogy a legfontosabb eredmény, hogy remény látszik a romló viszonyok, a negatív folyamatok megállítására. Kiemelte a szakirányítói rendszer fontosságát, reményét fejezte ki az egyszerűsödő, gazdálkodóbarát és átlátható jogi szabályozás kialakításának megvalósulására és jó iránynak nevezte a Vidékfejlesztési Programban megjelenő erdészeti jogcímek kialakítását.

 

 

 

Az "Erdészeti kutatási eredmények" című záró előadásában dr. Borovics Attila a NAIK ERTI igazgatója az intézetben zajló sokrétű erdészeti kutatás legfontosabb problémaorientált, feladatirányított és gyakorlat támogató aspektusait vonultatta fel, a klímaváltozás témakörétől kezdve az agro-erdészeti innovációkig.

 

 

Dr. Rédei Károly az MTA Erdészeti Albizottságának elnöke a 2015-2030 közötti Nemzeti Erdőstratégia (NES) középtávú szakpolitikai célkitűzéseit, probléma megoldási javaslatait mutatta be "Megfontolások a jövő erdőgazdálkodását illetően" című előadásában.

 

Forrás: Az esemény, oee.hu
Fotó: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

77 fénykép a 2015. évi Erdészeti Évzáró Rendezvényről.

 

Gulyás Andrea közigazgatási államtitkárrá kinevezése: agromonitor.hu, mbtt.hu, agrarszektor.hu. Kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában 2015. december 11-én adta át.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.