FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-17

Az ünnep meghittségét viszik a templomokba az ajándék karácsonyfák

Ahogy több évtizede minden évben, karácsony közeledtével idén is fenyőfát adományoz rászoruló családoknak, szervezeteknek, intézményeknek, egyházaknak a Mecsekerdő Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A megajándékozottak között iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények, alapítványok, egyesületek is szerepelnek, amelyek főként a közösségi terekben állítják fel a fákat, hogy ezzel is meghitt pillanatokat, örömet szerezzenek a hozzájuk betérőknek. A Mecsekerdő Zrt. felelősségteljes erdőgazdálkodóként a fákat nem az erdőből vágja ki, hanem kimondottan erre a célra létesített karácsonyfa-telepeken termeli.

 

Idén december 9-én érkezett meg az első ajándék fenyőfa az erdőgazdaság adományaként a pécsi Köztársaság téren megrendezett Madárkarácsony ünnepségre. A város zöld óvodásai magvakból, gyümölcsökből, szalonnából készített díszekkel ékesítették fel a fát, megajándékozva ezzel a környék madarait.

 

A Mecsekerdő Zrt. a korábbi évek hagyományát folytatva idén is adományozott fenyőfákat a Pécsi Egyházmegyének. Ebben az évben összesen mintegy 40 db 1,5-3 méter magas fa jutott el az egyházmegye különböző egységeihez. A püspöki palota és a turisztikai helyszínek mellett templomokba, plébániákra is kerülnek fák.

 

A karácsonyfa-állítás hagyománya a 16. századból származik, a mai Németország területén élő keresztények díszítettek először fenyőfákat karácsony ünnepére. Magyarországra bécsi közvetítéssel érkezett meg ez a szokás a 19. században. Először az arisztokrácia köreiben jelent meg, a század közepén azonban már a polgári családokban is karácsonyfával ünnepelték Jézus Krisztus születését. Az első magyar karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította 1824-ben. A gyertyákkal való díszítés ötletét pedig Luther Márton nevéhez köti a legenda, aki egy téli estén meglátta a fenyőfákon keresztül a csillagok fényeit, s a magával ragadó jelenséget később gyertyák segítségével idézte elő újra. A csillagokat jelképező gyertyafénnyel emlékeztette szeretteit arra, hogy a Megváltó is az égből érkezik hozzánk. Az adventi várakozás időszakában és karácsonykor emlékezzünk tehát mi is erre: a Pécsi Egyházmegye híveit több helyszínen (például a székesegyházban) várják a feldíszített fák.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.