FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-11

Nagy-Britanniában a minőség adja el a faépítészetet

Az Eurban egy brit cég, amely fával építésre szakosodott. 2003-ban hozták létre Londonban, ma pedig a brit faépítészeti piac legjelentősebb vállalkozása.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Nagy-Britanniában lebonyolított 300 faépítési projekt nagyját a cég hajtotta végre. "A tömör fa deszkákból történő építkezés, illetve az üzleti modellünk azért született, hogy kiszolgálja az igényeket, mert semelyik másik cég nem kínált fa szerkezeteket az építőipar számára. Áttörést értünk el, amikor csomagba foglaltuk a dizájnt, az alapanyag szállítását és beépítését," mondta Liam Dewar, a cég igazgatója.

 

Azt mondja, hogy a cég azon építőipari szolgáltatásokra szakosodott, amelyek az ügyfelekre és az ő projektjeikre fókuszálnak. "Mi az építőiparban a minőséget és a használhatóságot keressük, melyek fontosabbak az árnál. A fával történő építkezés ára versenyképes a teljes építési költség tekintetében."

 

"Amikor projektépítészekkel és tervezőkkel dolgozunk, akkor lehetőségünk van az építkezés egyes részeinek összehasonlítására. Ezen működési elv segítségével szeretnénk elnyerni az ügyfelek és a vállalkozók bizalmát."

Dewar fontosnak tartja, hogy eredményesen záruljanak a projektek, és hogy az ügyfél számára a lehető legnagyobb értéket tudják előállítani. "Szeretnénk, ha az ügyfelek profiként tekintenének ránk, akik az ügyfélre és az ő projektjére összpontosítanak. Ez egy teljesen más haszonmodell, mint egyszerűen leszállítani az építőelemeket, mivel elvárják tőlünk, hogy a projekt összes fázisában részt vegyünk."

Az ügyfél távlatai növekszenek az építkezéskor

Az Eurban főként iskolákat és lakóházakat épített. A cég legismertebb projektje a fából épült nyolc emeletes Bridgeport Ház, amely az első volt London központjában. "az ügyfél és az építész, de főként a vásárlók először idegenkedtek a fától, de a véleményük homlokegyenest megváltozott, amikor elkészült az épület. Természetesen nagyon örültek, amikor csodás lakásokat kaptak versenyképes árakon," tette hozzá.

Az Eurban jelenleg egy régi Cambridge melletti repteret alakít át lakóövezetté, ahol a lakóházak mellett irodák, iskolák, óvodák és boltok épülnek. "Az a célunk, hogy folyamatosan egyre közelebb kerüljünk az ügyfélhez, ugyanis az ő óhajai és vágyai lesznek a jövőben a döntő tényezők. Amint a kelletlen fővállalkozók észreveszik ezt a piaci rést az új lehetőségek tekintetében, a kapuk ki fognak nyílni," vallja a cégvezető.

 

Dewar úgy látja, hogy a faépítészet által hozzáadott további értékek, mint a minőség és a kockázatkezelés fontos a fogyasztóknak. "A faépítészetet ma már nem csak alternatívaként kezelik. Az árérzékeny vevők a hozzáadott érték miatt választják a fával való építkezést. Úgy tekintenek a fából készült épületekre, mint jó minőségű, kockázatmentes és jól eladható megoldásokra. Ezen tényezők többet nyomnak a latban az árnál."

A fa hozzáadott értéket képvisel az épületben

Dewar úgy érzi, hogy az épületek életciklusa része lesz a cég védjegyének, mely befolyást is fog gyakorolni. "Nem beszélhetünk hozzáadott értékről, ha az nem mérhető le a cég profitján. Még ha a fa szerkezet drágább is lenne a fémnél, a versenyképességünk akkor is az épület teljes költségén nyugodna," jegyzi meg Dewar.

"Biztonsággal kijelenthetjük, hogy a faépítés ára versenyképes a teljes építési költség tükrében," jelentette ki Dewar. "Ráadásul a kockázat alacsony volta mellett szeretnénk az ügyfeleknek versenyképes árat, erős szerkezeteket és gyors építkezést kínálni. Emellett hozzáadott értékként jelennek meg azon tényezők, hogy a faépületek, könnyebbek, gyorsabban felépíthetők és könnyebben karbantarthatók, ami kíméli a költségeket és a környezetet. A fával való építkezés csendes és pormentes, így alkalmasabb a városi építkezésre az egyéb lehetőségeknél."

A gyorsaság, a fenntartható fejlődés és a bizonyos szinten gazdaságos építőanyagok igen fontosak a növekvő városi építkezéseken. Dewar rámutat arra is, hogy a környezetbarát jelleget is a faépítkezés előnyének kell tekinteni, noha a fenntartható gondolkodás soha nem volt jellemző az építőkre.
"Amikor a fával való építkezést összehasonlítjuk a versenytársakkal, akkor láthatjuk, hogy hatalmas lehetőségeket kínál a természetkímélő módszerek használatára. Megfigyelhető egyfajta változás az üzleti gondolkodásban, amely a fenntartható fejlődés irányába mutat. A jövőben a környezetbarátság egy nagyon fontos tényező lesz az építőiparban," mondja Dewar.

A specializáció javítja a kockázatkezelést

"A mi szakterületünk a faépítészet," emeli ki Dewar. "Az első időkben megpróbáltunk általános mérnökök lenni, de ez nem vált be. Most már átengedjük másoknak az általános dolgokat, és azt csináljuk, amiben jók vagyunk, és amit szeretnénk képviselni. Ha mások dolgoznak fával, akkor a végeredmény általában silány, mert nem a faépítészetben szerzett tudásukért fizetnek nekik. Sokszor mi sem csak a saját munkáinkkal foglalkozunk, hanem kijavítjuk a mások által okozott hibákat is."

Dewar úgy hiszi, hogy a trendek kezdenek visszafordulni afelé, hogy értékeljék a faépítészetben szerzett különleges tudást. "Korábban a kőműves csak kőműves volt, és a téglát nem egy acélgyárból szerezték be. Ma az a probléma, hogy mindig a legolcsóbb vállalkozó kapja a munkát. Az ár, és nem a szaktudás a döntő."

Dewar úgy érzi, hogy a specializáció jobb kockázatkezelést jelent az építőiparban, ami viszont nagyobb hatást gyakorol a vevőkre, mint az ár. "Ha egy átlagos építészmérnök dolgozik fával, akinek nincsen faipari tapasztalata, akkor a kockázat és az ár megnő."

Dewar tapasztalata az, hogy nincs elég építész, akinek lenne tapasztalata a faépítészetben. "A faépítészet különleges szaktudást követel meg. Az építészek szemszögéből minden építőanyag egyforma, de a mérnökök szempontjából a fa több számítást igényel. Mivel a faépítészet terén jelen vannak egyes bizonytalansági tényezők, ezért az elégtelen tervezés az egyik legfőbb buktató, mivel nincs senkinek hajlandósága arra, hogy előre költsön rá."
"Faipari mérnökökkel terveztetjük meg az egyes fa szerkezeteket, de ez nem kap kellő figyelmet Nagy-Britanniában. Csak építészmérnökeink vannak, akikről feltételezik, hogy dolgoznak fával is. Így nekünk az árral szemben kell mennünk, és tisztáznunk kell az ügyfeleink felé, hogy a faépítészet különleges oktatást követel meg. Remélhetőleg az építészcégek és a megbízók elkezdik értékelni a tudást, a tapasztalatot és a kockázatkezelést, amely a legjobb biztosíték."

Szerinte a faépítészet a legjobb dolog, amivel csökkenthetjük a klímaváltozást. "Minél többet használjuk a fát építkezésre, annál több szén-dioxidot tudunk megkötni. A tömör fából építkezés során pedig ötször annyi szén-dioxidot tudunk megkötni," ismétli meg Dewar.

 

Forrás: woodproducts.fi

Szakfordítás: Hasulyó Péter - okl. erdőmérnök honlap: Hasulyó Szakfordítás

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.