FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-09

OEE: 150 éve a hazai erdők szolgálatában

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg kedden a magyar erdészet jövőre 150 éves szakmai szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi emlékévét. Az eseményen a miniszter mellett köszöntőt mondott Zambó Péter, az egyesület elnöke.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Magyarországon kevés civil szervezet, szakmai egyesület tekint vissza másfél évszázados múltra úgy, hogy tagsága mind a mai napig meghatározó szerepet játszik nem csak a jelen, hanem a nemzet jövőjének formálásban is. Az 1866. december 9-én alapított Országos Erdészeti Egyesület a magyar erdészek közösségeként egy történelmi viharokkal és változásokkal teli, hosszú korszakban járult hozzá az ország gyarapodásához. Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi évét megnyitó küldöttgyűlést december 8-án, kedden, a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében tartották.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Fotó: Nagy László

 

Fotó: Nagy László

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: "Az egyesület alapításának tizedik évfordulóján Gróf Tisza Lajos, az egyesület akkori elnöke az erdészek közösségét szépen fejlődő csemetéhez hasonlította. Szeretném kiemelni, hogy az elmúlt másfél évszázadban ez a csemete gazdagon gyümölcsöző fává terebélyesedett; a magyar erdészek ma is éppúgy gondozzák és gyarapítják a hazai erdőket, mint az egyesület alapításának idején. Az erdészek mai cselekedetükkel a jövőt alakítják, az erdők megóvásával gyermekeink és unokáink számára teremtenek élhető Magyarországot. Köszönöm az itt megjelenteknek és az erdészgenerációk hosszú sorának az elhivatott és becsületes munkát, és még legalább 150 évet kívánok az Országos Erdészeti Egyesületnek."

Hangsúlyozta, hogy az egyesület országos kiterjedésű közhasznú tevékenységei átfogják az egész erdészeti ágazatot. Ennek jegyében működteti a mintegy 30 intézményt összefogó Erdészeti Erdei Iskola minősítési rendszert. A hálózat évente 50 ezer gyermeket fogad erdei iskolai programokon. Az október eleji Erdők Hete országosan 150 helyszínen és programmal több tízezer embert fogad. Az Év Fája mozgalom az őshonos fafajok megismertetésére törekszik, a második legrégebbi mozgalom az Év madara választás után. Emellett lapot ad ki, évente 230-250 szakmai programot szervez és alapítványán keresztül támogatja a szociálisan rászoruló erdészeket és erdész diákokat.

 

Fotó: Nagy László

Zambó Péter, az egyesület elnöke köszöntőjében egyebek mellett felhívta a figyelmet az erdőgazdálkodásban rejlő vidékfejlesztési lehetőségekre: "Szakmai munkánkban minden fórumon hangot adunk évek óta képviselt álláspontunknak: az erdőgazdálkodás maga a vidékfejlesztés. Olyan vidéki szakma, amely már most is sokat tesz a vidéki foglalkoztatásért, hiszen a legelmaradottabb régiókban jelent tízezrek számára megélhetési és munkalehetőséget. Megfelelő szándék, egy esetlegesen felfutó erdőtelepítési program esetén komoly lehetőségek tárhatók még fel ezen a területen. Minden adandó alkalommal felhívjuk e potenciálra a kormányzat és partnereink figyelmét."

Az egyesület tevékenységei közül kiemelte az erdei iskolák működtetését. Elmondta, hogy ezek az iskolák hozzájárulnak évente 50 ezer gyerek környezeti neveléséhez, a programhoz idén és jövőre is 4 millió forint támogatást kap az Egyesület. Évértékelőjében kiemelte, hogy az erdőkben tavaly télen keletkezett jégkárok megszüntetésére 45 ezren ajánlottak fel adományt. Az erdőgazdálkodás vidékfejlesztést jelent, mivel ez az ágazat az ország legelmaradottabb vidékein több tízezer embernek ad munkát. Egy erdőtelepítési program tovább növelné az alkalmazottak számát.

 

A küldöttek a keddi eseményen egyhangúlag elfogadták a 2015. december 8. és 2016. december 9. közötti időszak 150 éves jubileumi évvé nyilvánítását, melynek kapcsán Zambó Péter elmondta: "A jubileumi évben megmutatjuk a hazai erdőgazdálkodás valós arcát. A szakmájukat hivatásként szerető, az erdei életközösség minden elemét ismerő és tisztelő szakembereket. Az egyesület másfél évszázadra visszanyúló hagyományait és tevékenységét, amellyel elődeink létrehozták a magyar erdőgazdálkodást, a természetvédelem kezdeteit jelentő törvényektől kezdve, a szakemberképzésen át, az egész közösség tudatos társadalmi felelősségvállalásáig."

Forrás: oee.hu, kormany.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.