FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-02

A faipar reneszánsza - Egyetemi bázisiskola a Deák szakközép

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara bázisiskolájává tette a zalaegerszegi Deák Szakközép faipari fakultását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A bázisiskolai együttműködési dokumentumot dr. Alpár Tibor dékán és Rozmán Sándor intézményvezető írta alá Fotók: Pezzetta Umberto

Faanyagvédelem, rönkházak, a tölgyfa feldolgozása, a fa népi használata. Megannyi, laikus számára is szép téma kísérte a szakmai napot a Deák Ferenc Szakközépiskolában.

 

Az előadásokkal párhuzamosan faipari bemutatók, gyakorlati foglalkozások zajlottak az intézményben, de e program keretében írták alá azt a megállapodást is, amely a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara bázisiskolájává tette a zalaegerszegi Deák faipari fakultását.

 

- A zalaegerszegi intézmény az ötödik a sorban, amellyel együttműködést kötöttünk annak érdekében, hogy a fiatalok életpályaként választhassák a faipari foglalkozásokat - mondta dr. Alpár Tibor egyetemi docens, a kar dékánja a ceremónia előtt. "Ez a kapcsolat elősegíti a diákok tájékozódását, megismerik a követelményeket, mi pedig látjuk, hogy kik készülnek erre a pályára. Az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, sok szakemberre, mérnökre van szükség.


Az iskola szakmai bemutatókkal is várta a diákokat. Képünkön a 11. osztályos Dömötör Attila fúró-csavaró eszközt próbál ki

Ebben az évben újra megjelent a faipari mesterképzés, szakértői feladatokat is vállalhatnak a végzettek. 

 

"Örülünk, hogy újra lehet faipari ismeretekből érettségizni, ez megkönnyíti a felvételi eljárást" - folytatta a dékán. "A karunkon színvonalas kutatási és laborháttér és félszáz oktató áll a kifejezetten faipari szakágon tanuló hallgatók rendelkezésére. A karon az átlagos bekerülési pontszám 360 volt, de a jelentkezők 30 százaléka 400 feletti ponttal rendelkezett. Ők ezzel bárhova mehettek volna, de tudatosan a faipart választották. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a képzést, igényt tartanak a hallgatóinkra."

 

"Évente megrendezzük a szakmai napot, hagyományos rendezvénynek számít novemberben, ilyenkor jóval többet kapnak a diákok a tananyagnál, akár találkozhatnak a leendő munkahelyük képviselőivel, új eljárásokkal, korszerű eszközökkel" - jelezte a középiskola vezetője, Rozmán Sándor. "A faipari munkaközösség szervezi a programot, ezúttal az soproni egyetemi kar vezetőinek jelenléte is hasznos lehet a diákok tájékozódása szempontjából." 

 

Az elmúlt évekhez képest emelkedik a szakirányú képzés presztízse, a középfok és a felsőfok gördülékenyebben épül egymásra, tájékoztatott a technikusi két évre utalva az igazgató. Mint kiderült, az asztalos újabban hiányszakma, keresik őket a vállalatok. A Deákban jelenleg 120-an tanulják a szakmát.

Forrás: Kisalföld

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.