FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-11-27

Trófeamustra a Nyíri-erdőben

Kellemes, igazi őszi idő fogadta a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete által megrendezésre került dám trófeaszemlére érkezőket a KEFAG Zrt. üzemi vadászterületén, a Kecskemét melletti Nagynyíri-erdőben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-onA társaság trófeaszemléjén kiállításra kerültek rendhagyó módon a Bugaci Társerdészet területén elejtett dámbikák trófeái is.

 

Az ünnepség megnyitójaként Bimbó Brigitta, a Vackor Vár erdei iskola munkatársa versszavalása után üdvözlő szignál hangzott el a Kiss Ferenc Erdészeti Szakiskola Szegedi vadászkürtös együttes előadásában.


Koczka Zoltán, Fodor Mihály, Madácsi Sándor

A trófeaszemét Koczka Zoltán termelési vezérigazgató helyettes nyitotta meg, aki beszédében pár gondolattal felvezette a Nyíri-erdő és a dámvad kapcsolatát. Az első dámot ezen a területen az 1890-es évek közepén lőtték, azóta szerencsére több generáción át megmaradt a dám ezen a területen.

"Az idei szezonunk úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült, jó évet zártunk a dám vadásztatás terén. 145 tervezett dámbika elejtésünk van, ebből az októberi időszakban 85 sikerült. A kelebiai vadászterületünkön - ami a legjobb adottságú dám vonatkozásában - 5 kg 40 dkg a legnagyobb trófeasúly. 5 kg felett 5 db van, a szakmai munkát ez a minőség azért tükrözi. A KEFAG Zrt.-nek nem fő profilja a vadásztatás, de egy olyan ágazatnak tekinthető, amelyet meg kell becsülnünk. A vadászati árbevétel 60-70%-át teszi ki a dám, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy minőségben ez így maradjon és a vendégek a későbbiekben is visszatérjenek hozzánk. A mi erdeink összességében gyenge adottságúak, homoki területek, de a dám nagyon jól megtalálta az életfeltételeit, nem véletlenül telepedett meg. A dám először a Nagynyíri-erdőben jelent meg a homokhátságon természetes úton, migráció útján, majd telepítések folytán került aztán délebbre, Bugacra és Dél-Kiskunságra. Ez egy olyan vadfaj, amivel viszonylag könnyű gazdálkodni, és ha megfelelő figyelmet fordítunk rá, meghálálja. Nem nagy területre vándorol el, viszonylag szűk körben marad. Az erdeink állapotára olyan szempontból vigyázunk, hogy a vadlétszám olyan mennyiségű legyen, amit az erdő természetes úton eltart. Nem szeretnénk semmiképpen sem fejleszteni nagyságrendileg, de a minőségre mindenképpen vigyázni fogunk."

Madácsi Sándor erdészeti igazgató: "A kiállított trófeák nagyon változatos képet mutatnak. A 42 dámtrófeából 25 db érmes minősítést - 7 arany, 6 ezüst és 12 bronzérmet - kapott. Az elmúlt évek felfelé ívelő szakmai munkája jól megfigyelhető a társaságnál."

A Nyíri-erdő központi helye a térség vadászatának, tudományos kutatás, szakmai munka, oktatás színtere, gazdag repertoárral rendelkezik, de kiemelkedő a vadászati ágazata, amely szépen megmutatkozik a trófeáknál. A Nyíri-erdő évszázadokon keresztül Kecskemét város erdeje volt, évszázadokon át védte külső támadások ellen, ugyanakkor felügyeletet, védelmet is kapott a várostól.

Fodor Mihály, a Bugaci Erdészet igazgatója vette át a szót, aki köszönetet mondott részvételük lehetőségéről és pár mondatban ismertette a Bugaci Erdészet természeti adottságait. A Bugaci Erdészet éves szinten 320 db nagyvadat lövet, a bőgési szezonban 3 db gímbikát sikerült elejtetni, ebből 2 érmes, 1 bronzérmes és 1 aranyérmes minősítést kapott, mely megyei szinten is kiválónak tekinthető.

 

A rendezvény zárásaként gím-és dám szignálokat mutattak be a kürtösök.

Forrás: Hazai Vadász

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.