FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-11-20

25 éves a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete

Az állami erdőgazdaságok között az egyetlen a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., amely önálló egységként díszfaiskolát is működtet. A Juniperus Parkerdészet 1990-ben alakult, az idén ünnepli működésének 25 éves évfordulóját.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A hagyományos alföldi sor- és parkfákon, erdészeti csemetéken és karácsonyfán kívül Szombathely melletti területeiken örökzöldeket, a kecskeméti központban pedig konténeres díszfákat és -cserjéket is termelnek, árudát működtetnek, kerteket építenek és parkerdőt gondoznak.

Az 1990-ben alapított KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet néhány hektáros erdészeti csemetekertkén indult, az Alföldre alkalmas, hagyományos erdészeti fafajok, akác, szürke- és nemesnyár, valamint fenyő telepítési alapanyagait termesztették, tudtuk meg Bekőné Polner Katalin erdészeti igazgatótól, aki öt éve irányítja a részleget. Az akkori vezérigazgató, Sódar Pál ötlete nyomán kezdődött el a díszfaiskolai termesztés, kezdetben a város melletti közjóléti célt szolgáló parkerdők növényállományának változatosabbá tétele érdekében. A kínálat évről évre bővült, eleinte csak vásárolták a szaporító anyagot, majd üvegházat építettek, és saját anyanövény-állományról szaporítást is végeztek. A munkát a kezdetektől 20 éven át Szűcs Dezső erdészetvezető irányította, akitől 2010-ben vette át a vezetői feladatokat a jelenegi vezető. Az évek során az erdészeti csemete-termesztés visszaszorult, ma már csak igen kis felületet foglalnak el ezek az állományok. Az erdészeti telepítésekhez a Társaság hagyományos erdészetei saját csemetekertjeikben termesztik a szükséges ültetési anyagot.

A Juniperus Parkerdészet Kecskemét mellett három hektáron suháng-sorfát, illetve 25 hektáron sorfákat és karácsonyfákat nevelnek. Karácsonyfát mintegy 4 hektáron termesztenek konténerezésre és vágásra is, főleg ezüstfenyőt, lucot, szerb lucot és duglászt. Szombathely mellett 15 hektáron földlabdás örökzöldeket, nagyobb díszítő értékű földlabdás lombos sorfákkal (hársak, tölgyek, vadgesztenye, vérbükk, vérszilva, berkenye) és szoliter cserjéket termesztenek.

A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet kecskeméti központja közvetlen közelében 10 hektáros telepen termeszt konténeres díszfákat és díszcserjéket. A faiskola nagy hangsúlyt helyez arra, hogy minden évben több különlegességet is termesztésbe vonjon. Évente 50-60 új fajtával szélesítik választékukat. Két év óta a nagyobb díszítő értékű, magasabb árfekvésű - sok esetben fajtavédett - díszcserjéket a lomb vagy virág színével összhangban lévő színes edényben nevelik, kifejezetten viszonteladók számára.

A központban működő áruda 2014-15. évben elnyerte a Kiváló Áruda címe.
Az utóbbi években több nagyobb városfásítási beruházásban is részt vett a Parkerdészet, közülük a budapesti Kossuth tér, Kecskemét és Nagykőrös főtere a leglátványosabb. Ezen kívül két nagy víztározó környékén végeztek árvízvédő fásítást, valamint elkerülő utak, kerékpárutak mellett is ültettek fákat.

A dísznövénytermesztés, - értékesítés mellett az egység feladatkörébe tartozik a Kecskemét nyugati részén, a hatvanas években létrehozott 68 hektáros Csalánosi Parkerdő kezelése is. A változatos fafajokkal; kőrisekkel, juharokkal, nyarakkal, tölgyekkel, erdei- és feketefenyőkkel beültetett és számos közjóléti berendezéssel fölszerelt parkerdő népszerű a város lakói körében. Emellett további 120 hektáron a Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdonában lévő erdők kezelését is végzik, amelyek közé a belterületi erdősávok és véderdők tartoznak.

Forrás: MMGOnline

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.