FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-11-16

400 hektár erdő ültetése kezdődött meg a tavalyi jégkár után

A tavaly decemberi jégkár megtizedelte a hazai erdőket, a katasztrófa azonban példaértékű társadalmi szolidaritást eredményezett. Az Áder János köztársasági elnök kezdeményezte "S.O.S. - Bajban az erdő!" kampány eredményeképpen az OEE most 45 millió Ft-ot oszthat ki az érintetteknek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Áttekintő lap. Nagyítható.

Pilisszentkereszt, 2015. november 16. - A tavaly decemberi jégkár megtizedelte a hazai erdőket, a katasztrófa azonban példaértékű társadalmi szolidaritást eredményezett. Az Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére meghirdetett "S.O.S. - Bajban az erdő!" kampány sikerének köszönhetően az Országos Erdészeti Egyesület most 45 millió forintot tud szétosztani az érintett erdőgazdálkodóknak. Az egyesület terepi rendezvényen mutatta be a köztársasági elnöknek és a nagyobb adományozók képviselőinek a helyreállítási munkálatok eredményeit és az őszi csemeteültetés kezdetét.

 

 

Tavaly december elején elsősorban a Börzsöny, a Pilis, a Visegrádi- és Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, a Gerecse, a Vértes, a Mátra és a Bükk erdőterületein okozott hatalmas pusztítást az ágakra fagyott, sok helyen 8-10 centiméter vastagságú, többtonnás jégréteg. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb természeti csapása miatt szükségállapot alakult ki az erdőkben: a járhatatlanná vált közutak, az életveszélyes erdészeti és turistautak, a kidőlt, kettétört törzsű fák által leszakított villamosvezetékek és kidöntött villanyoszlopok képe egy évvel ezelőtt bejárta a médiát.

A károsodott, letarolt erdők látványa az erdész szakma egészét megrázta, a jégkár elsősorban az állami erdőgazdaságok területei közül mintegy 50 ezer hektárt érintett. Az erdőgazdaságok azonnal megkezdték a kárfelszámolást: utakat takarítottak, lezárták az életveszélyes területeket és elkezdték felmérni, mekkora kár érte a magyar erdőket. A kárfelszámolás még javában tartott, amikor Áder János köztársasági elnök meglátogatta az érintett területeket, s mint természetközeli, a fenntarthatóság és a természeti értékek iránt elkötelezett ember és politikus, társadalmi összefogást kezdeményezett. Az MTVA által meghirdetett "S.O.S. - Bajban az erdő!" kampány sikereként 45 ezer betelefonáló, rövid idő alatt több mint 10 millió forintot gyűjtött a hazai erdők megújítására, míg az OTP Bank 20, a Szerencsejáték Zrt. 10, a CBA 5 millió forintot, a Mountex Kft. és az Andreas Stihl Kft. pedig további jelentősebb anyagi és eszköztámogatást ajánlott fel.

 

Elsőnek Áder János köztársasági elnök vette át a segítségről megemlékező oklevelet és erdészcsillagot.

 

Az OTP bank, a CBA, a MOUNTEX Kft., az Andreas STIHL Kft. és az MTV 1 képviselői átveszik a hozzájárulásukat megköszönő oklevelet és egy kitűzhető erdészcsillagot.

A kép nagyítható.

 

A gyűjtés eredményeként a hozzájárulásokat fogadó Országos Erdészeti Egyesület mindösszesen 45 millió forintot tud szétosztani a jégkárban érintett erdőgazdaságok között, amelyet az őszi erdősítési időszakban a teljesen megsemmisült erdőterületek újraültetésére, a súlyosabban megrongálódott turisztikai berendezések helyreállítására fordítanak az erdészek.

 

Az Egyesület Pilisszentkereszten, 2015. november 16-án terepi rendezvényen mutatta be a közel egy éve folyó helyreállítási munkákat, és mondott köszönetet a támogatók képviselőinek.

 

 

Áder János köztársasági elnök a Pilisi Parkerdőben tartott terepi rendezvényen elmondta: "Köszönet illeti mindazokat, akik a katasztrófa sújtotta erdők helyreállításán dolgoztak. Elsősorban az erdészeket, akik az elmúlt egy évben nehéz körülmények között is megtettek mindent az erdők megtisztításáért, biztonságos látogathatóságáért. Köszönöm továbbá minden támogatónak a hozzájárulást, nemcsak a vállalatoknak, hanem különösen a magánszemélyeknek. Nem utolsósorban köszönet illeti a közmédiát, amiért tematikus napjával ráirányította a figyelmet az erdőkre és az erdészek munkájának értékére."

Az erdőgazdaságok az elmúlt közel egy év során összesen 194.031 köbméter károsodott faanyagot termeltek ki, ami normál körülmények között a főváros környéki erdők egy éves kitermelési adatainak felel meg. 2015. végéig mintegy 334 hektár erdőt ültetnek teljesen újra az erdészek, amit a későbbiekben várhatóan még 60 hektár felújítása követ. A károsodott erdőterületek erdősítéséhez előreláthatóan 2.278.000 db csemetére és 5.950 kg makkra lesz szükség. A jégkár óta csak a Pilisi Parkerdő területén összesen 500 km turistautat tisztítottak meg és tettek újra járhatóvá. A 45 millió forint hozzájárulás fenti munkák megvalósítását segíti, azon belül is az ültetésekre és a turistautak, erdei utak járhatóvá tételére fordítják az adományokat. A támogatók, a természeti értékek megóvása iránt elkötelezett magánemberek és vállalatok így összesen mintegy 100 hektár, a jég által teljesen elpusztított magyar erdő megújításához járultak hozzá.

 

 

"A jég ugyan súlyos károkat okozott, de felbecsülhetetlen hasznot is hajtott. Kiderült, hogy hazánkban milyen sok ember viseli szívén az erdők sorsát, milyen sokan hajlandóak tevőlegesen is kivenni részüket a természeti értékek megmentéséből, s hogy milyen sokan értékelik az erdészek, az erdőgazdaságok munkáját. Bizonyossá vált, hogy Magyarország tisztában van azzal, mit érnek számára az erdők, amelyeket a hazai erdész szakma immár másfél évszázada gondoz és tart fenn, évről-évre növelve értéküket és társadalmi hasznosságukat. Úgy gondolom, a teljes erdészeti ágazat nevében kijelenthetem, hogy soha eddig nem találkoztunk ekkora támogatással, szolidaritással és szimpátiával. Naponta jelentkeztek magánemberek, civil szervezetek, illetve vállalatok,  és ajánlották fel önkéntes munkájukat és támogatásukat. A magyar erdész szakma és az erdőgazdaságok nevében megköszönöm Köztársasági Elnök Úrnak a kezdeményezést és az aktív támogatást, az MTVA-nak az "S.O.S. - Bajban az erdő!" kampányt, és a támogatást az OTP Banknak, a Szerencsejáték Zrt-nek, a CBA-nak, a Mountex Kft-nek, az Andreas Stihl Kft-nek, valamint minden magántámogatónknak" - hangsúlyozta Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

 

 

Az eseményen résztvevők a Pilisszentkereszt 49/A erdőrészleten tekinthették meg az őszi csemeteültetési munkálatokat. Az ültetések zöme 2015. őszén megvalósul, de még 2016. tavaszán is folytatódik. A teljes helyreállítás, az utolsó sérült erdőrészek megtisztítása várhatóan 2016. végéig tart.

Forrás: OEE
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.