FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-11-05

Döntési tréning volt a Mecsekerdő Zrt-nél

A téli munkák szakmai támogatására - több év kihagyás után - fadöntési tréninget szervezett a Mecsekerdő Zrt. az erdészeteinél fakitermelési munkát végző vállalkozók számára november 3-án a Zselicben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az erdészek értékes vagyonnal gazdálkodnak, nagy gonddal nevelik a fát generációkon keresztül. Mind a gazdálkodó, mind a társadalom érdeke, hogy a 100 év alatt megtermelt fa a lehető legnagyobb értéken hasznosuljon. Ezért fontos, hogy a nagyközönségben is tudatosodjon: a fakitermelés nem erdőirtás, hanem egy természeti erőforrás gondos kezelése és annak hasznosítása. Ezért azokat a szakembereket, akik a fa kitermelését végzik, folyamatosan képezni kell. A mostani döntési és darabolási tréning ezt a célt szolgálta.

 

Az elmúlt egy hónapban a Mecsekerdő Zrt. erdészeteinél dolgozó fakitermelők több helyszínen vettek részt döntési tréningen, ahol egy-egy nagy méretű fa szabályos kidöntése volt a feladatuk. A tréning egyben verseny is, az erdészeti fordulókon legjobban szereplő döntőpárok bejutottak az erdőgazdasági szintű döntőbe, amelyet november 3-án tartottak a Szigetvári Erdészethez tartozó Sasréten. Itt a fadöntés mellett a fakitermelő világbajnokság versenyszámai közül kiválasztott két versenyszámban mérték össze tudásukat a favágók. A lánckímélő darabolásban két db, mintegy 35 cm átmérőjű rönkről 3-8 cm vastagságú korongokat kellett - időre - minél teljesebben levágni úgy, hogy a rönkök alatti padlót a fűrészlánccal nem lehetett érinteni. A versenyző a vágás helyén nem láthatta a padlót, mert az a rönk mindkét oldalán 20 cm széles, 3 cm vastagságú vizes fűrészporral volt borítva. A kombinált darabolás versenyszámban pedig két 35 cm átmérőjű rönkről 3-8 cm vastagságú korongokat kellett levágni úgy, hogy először alulról indított vágással a rönk középvonalán felfestett csíkokig, majd fölülről indított vágással a már bevágott részig jut el a versenyző, amíg a korong a földre nem esik. A versenyszámokat a szabályos felszerelés, a biztonságos munkavégzés és a szakszerűség alapján is értékelték a versenybírók. "A versenyzőkön látszott az igyekezet és a megfelelni akarás, kifejezetten jó verseny volt az idei. A tréning kitűnő lehetőség a fakitermelésben dolgozók szakmai színvonalának növelésére" - foglalták össze a rendezvény tapasztalatait a verseny szervezői.

A Mecsekerdő Zrt-nél zajlott rendezvénysorozat a fakitermelési munkakultúra megbecsülésének szól. A fakitermelés a bányászat mellett az egyik legveszélyesebb munka, ahol a tevékenységet végzők biztonsága és testi épsége a legfontosabb. Az erdőgazdaság tervezi, hogy a jövőben rendszeresen megrendezi a döntési tréninget az általa kezelt területeken dolgozó favágók számára.

 

A döntési tréningen az 1-3. helyet megszerzők értékes jutalomban részesültek.

 

Helyezések:

1. hely: Rittlinger Róbert, Pécsváradi Erdészet

2. hely: Bíbok Bertold - Bíró István, Sásdi Erdészet

3. hely: Varga József - Buzás Mátyás, Szigetvári Erdészet


Forrás: Mecsekerdő Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.