FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-11-04

Erdészhallgatók 43. Nemzetközi Találkozója

Minden év nyarán az egész világból erdészhallgatók gyűlnek össze ekkor Erdész Hallgatók Nemzetközi Találkozójára. Idén is 100 fő feletti részvevőt számolhatott a most Fülöp-szigeteken megrendezett esemény, melyen a Szövetség Soproni Helyi Csoportja képviselői is részt vettek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az idén 43. alkalommal került megrendezésre az IFSA - International Forestry Students' Association legnagyobb éves találkozója az IFSS - International Forestry Students' Symposium. Minden év nyarán az egész világból erdészhallgatók gyűlnek össze ekkor, s így az idén is 100 fő feletti részvevőt számolhatott az esemény. Az Erdész Hallgatók Nemzetközi Szövetség Soproni Helyi Csoportjának képviselői is részt vettek az idén nyáron a július 28. és augusztus 10. között megrendezett találkozón.

Dr. Michael Wingfield előadása

A szimpózium során a szövetség megtartotta 26. általános éves közgyűlését, amely keretén belül a két hét alatt 4 plenáris ülésre került sor. A Fülöp-szigeteken megtartott közgyűlés ünnepélyes megnyitóján az IFSA elnöke, May Anne Then köszöntötte a résztvevőket, majd a helyi szervező bizottság elnöke, Steven Laranjo is üdvözölt mindenkit. Ezután beszámolókat hallhattunk a 2014-2015-ös ciklus tiszségviselőitől, a 7 IFSA régió (Észak-, Dél-Európa, Észak-, Dél-Afrika, Észak-, Latin-Amerika, Pacifikus-Ázsia) képviselőjétől és az IFSA-t más szervezetekkel (FAO, IUFRO, CIFOR) összekötő

Dr.Yurdi Yasmi előadása
tisztektől. Ezen a napon tartott előadást még az Erdészeti Kutatási Szervezetek Nemzetközi Uniójának (IUFRO) elnöke, Dr. Michael Wingfield és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) erdészet politikai előadója, Dr. Yurdi Yasmi. Míg az egyik legnagyobb nemzetközi kutatóintézet elnöke az IFSA-IUFRO kapcsolat és az erdészeti oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, addig a FAO képviselője Erdészet a változó világban címmel a fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdő emberi életben betöltött szerepéről tartott előadást.

 

A 2. ülésen az alapszabály több téren módosítása történt meg, az új stratégiai tervezet lett összeállítva. A következő megbeszélésen lehetett jelentkezni a 2015-2016-os ciklus tisztségeire, ahol a pályázók összefoglalták eddigi munkásságukat illetve a következő időszakra irányuló terveiket. Ezt követően a következő évi Szervező Bizottság tartott prezentációt az Ausztriában megrendeződő IFSS 2016-ról, majd megtörtént a felhívás az IFSS 2017 házigazda szerepére. A 4. plenáris ülésen szavazás volt a soron következő IFSA tisztségviselőkről, a regionális képviselőkről és az IFSS 2017 helyszínéről.  A döntés alapján 2017-ben Dél-Afrikában kerül megrendezésre a szimpózium. A választottak megköszönték a bizalmat, és ismét beszámoltak jövőbeni terveikről.

 

IFSS résztvevők a 26. általános közgyűlésen

 

A találkozó alatt 4 alkalommal workshop-on vettünk részt. E foglalkozások segítségével megismertük az IFSA felépítését, különböző tisztségviselőinek feladatát, illetve a szervezet szakmai és pénzügyi irányítását is. Különféle interaktív feladatok lehetőséget adtak arra, hogy belelássunk az IFSA egyes területeinek tevékenységébe. Kutatási, kommunikációs, publikációs és marketing teendőkről volt szó részletesen, ahol szabadon bárki új javaslatokat fogalmazhatott meg elképzeléseiről.

 Poszter-prezentáció Magyarország erdészeti igazgatásáról

Az IFSS folyamán alkalmunk volt megosztani egymással erdőgazdálkodási ismereteinket, hazánk szakmai érdekességeit különböző prezentációkon keresztül. Mint az Erdőmérnöki Kar hallgatói Magyarország erdészeti igazgatásáról tartottunk egy poszter-prezentációt. Az erdőgazdálkodási irányítási rendszer szerkezetéről, felépítésről beszéltünk, az erdészeti hatóság feladatairól illetve a tulajdonosi szerkezetről, az állami - és magán-erdőgazdálkodás jellemzőiről számoltunk be.

A találkozó során számos felszólalást hallhattunk még. Vendéglátóink előadást tartottak a Fülöp-szigetekről, majd otthonuk erdőgazdálkodási tevékenységét mutatták be.

Megtudtuk, hogy a szigetvilág 7107 kisebb-nagyobb szigetet foglal magába, míg lakossága több mint 100 millió főt számlál. A népesség nagy számát Manilában, az ország fővárosában tapasztaltuk legjobban, ahol rendkívül nagy a szegénység és a munkanélküliség.

Az ország erdősültsége 25,6 %, 7,665 millió ha. Az erdőterület 4 típusból áll: nyílt erdő (56,2%), zárt erdő (35,7%), Mangrove-ültetvény (3,5%), egyéb ültetvény (4,6%). A tulajdonosi viszonyok szerint az erdőterületek 85%-a állami, 15%-a magánkézben van.

Az előadásokon kívül házigazdáink számos terepi programmal kívánták bemutatni erdeiket, a bennük folyó gazdálkodást, valamint kultúrájukat, hagyományaikat.

 

Pagbilao Kísérleti Mangrove Erdő

Első alkalommal Pagbilao Kísérleti Mangrove Erdőbe vittek minket. Vezetőnk rövid előadást tartott nekünk. Elmondta, hogy 6 mangrove erdőtípust különböztetnek meg:

1. Az elárasztott mangrove erdők szigeten helyezkednek el, amelyet gyakran mos el az árapály. Ezek a szigetek, félszigetek valójában kicsi és keskeny kiterjeszkedései a nagyobb szárazföldi területeknek.

2. A szegély mangrove erdők képe a klasszikus az országban. Vékony szegélyként futnak a parti szakasz mentén.

3. A törpe mangrove erdők valójában szegély mangrove erdők alacsony termőrétegű és tápanyag-mennyiségű talajon. Általában hidegebb klímában, a mangrovék elterjedésének legészakibb és legdélibb pontjain fordulnak elő.

4. A folyami mangrove erdők ártereken állnak nagyobb patakok, folyók mentén. Kiterjedésük több kilométer hosszan benyúlhat a szárazföldi területekre. A legtöbb mangrove faj ebben a társulásban lelhető fel.

1 éves szegély mangrove erdő

5.-6. A medence jellegű és a függő mangrove erdő igen közel áll egymáshoz. Vízgyűjtő helyeken találhatóak a szárazföld belsőbb területein. Az első típus az esős évszak alatt rendszeresen, míg a száraz évszak alatt alkalmanként van elöntés alatt. A függő típus esetében alapvetően az évszakok hasonló hatása figyelhető meg azzal a különbséggel, hogy sokkal magasabban helyezkednek el, így sokszor a víz hiánya illetve alacsonyabb állása figyelhető meg az előzőhöz képest.

Mangrove szaporítóanyag különböző méretekben

A mangrove erdőknek jelentős ökológiai és ökonómiai szerepe van. A vízi élővilágra kedvező hatással van, menedéket és táplálékot nyújt halaknak, ezáltal a halászatot is pozitívan támogatja. Védik a parti életközösségéket a viharoktól, a hullámok és az apály-dagály jelenség romboló hatásától. Rekreációs hatásai is szót érdemelnek, hiszen a mangrove erdők állatvilága kielégítő élményt szolgáltat a vadvilág szerelmesei számára. Mindezek mellett értékes faanyag termelhető ki, bár nem ez az elsődleges szempontjuk. Megtudtuk, hogy egyes erdőtípusoknál a lehullott magokat begyűjtik még a dagály előtt, mert a vízmozgás elvinné az adott területről, így elmaradhatna a természetes felújulás. A begyűjtött szaporítóanyagot ezt követően különböző magasságig nevelik, hogy a tartós vízborítás ne jelentsen gondot az ültetésnél. Ezt mi is megtapasztaltuk, ugyanis lehetőségünk nyílt mangrove csemeteültetésre az ottani öbölben.

Makiling Botanikus-kert

Következő hosszabb túra alkalmával a Los banos-i Erdészeti Egyetem felett magasodó Makiling inaktív vulkanikus hegyre mentünk fel, a Makiling Botanikus-kertbe. Itt a Környezeti és Természeti Erőforrások Minisztériuma alá tartozó, 1987-ben megalakult Ökoszisztéma Kutatási és Fejlesztési Hivatal munkatársai voltak kísérőink.

Megismertünk különböző bambusz fajokat, illetve azok felhasználását. Megtudtuk, hogy az óriás bambuszt a bútoripar hasznosítja, míg a kisebb méretű fajok különböző kézműves termékek előállítására szolgálnak. Láthattuk a Fülöp-szigetek jelképének tartott Pterocarpus indicus fafajt. Ha felsértjük e faj kérgét, vörös nedv kezd el folyni belőle, amely a spanyol gyarmatosítók elleni harcban elhunyt filippínók vérét jelképezi. Csemetekertjükben is körbevezettek minket, ahol különféle ültetési eljárásokat mutattak be.

 

Az IFSS 2016 résztvevői

 

Kísérőnk a Tüskés Bambusz fafaj mellett
A Nemzetközi Rizs-kutatási Központ kísérleti parcellái

A szakmai programok során megfordultunk az egyetem Természettudományi Múzeumában. Változatos gyűjteményt láthattunk több, mint 200 ezer fülöp-szigeti állatfajjal, növénnyel, mikroorganizmussal és egyéb élőlényekkel, amely nagyon jól mutatja az ország gazdag biodiverzitását. Ez a hely kutatások, dokumentumok és információk forrásaként is szolgál egyaránt.

A volt spanyol gyarmaton az egyik legjelentősebb exportcikk a rizs. Jelenleg a világ 8. exportőre 2,8%-os részesedéssel a rizstermelésből. A terepi programok részeként elvittek minket a Nemzetközi Rizs-kutatási Központba. Az intézmény célja különféle kísérleteivel a szegénység és az éhezés csökkentése, a rizstermelők és fogyasztók egészségi állapotának javítása, valamint a rizstermelés fenntarthatóságának biztosítása.

 

A Nemzetközi Est

 

A találkozó alatt nemzetközi estre is sor került, ahol a résztvevő országok képviselőiként mindenki bemutathatta hagyományait, tradicionális ételeit, italait. Az Erdész Himnusz eléneklése után rövid beszédet tartottunk egyetemünkről, az Erdőmérnöki Karon folyó oktatásról és természetesen a Selmeci hagyományokról, diákéletről. Az este folyamán megismerkedhettünk még egy helyi érdekességgel, a tinikling tánccal, ahol a táncosoknak bambusz rudak között kellett ugrálni virtuózan, miközben összeütik azokat.

 

A Tinikling tánc

 

A 43. Nemzetközi Találkozó alatt sok hasznos tapasztalattal gyarapodtunk. A más éghajlaton folyó gazdálkodást látva le lehetett vonni a következtetést, hogy mennyivel nehezebb gondoskodni itt az erdőtelepítésről, - felújításról és - kezelésről a szélsőséges időjárási viszonyok között, illetve a megfelelő gépesítettség hiányában. A rengeteg érdekesség mellett új kapcsolatok, barátságok is születtek. A jövőben reményeink szerint, ha nem is ekkora, de egy ehhez hasonló nemzetközi eseménynek otthona lehet majd alma materünk. Szeretnénk tavasszal a környező IFSA helyi csoportokat meghívni Sopronba, és bemutatni nekik az itt folyó oktatást, gyakorlati szakmai tevékenységet. Mivel a következő évi találkozó Ausztriában lesz, jövőre ez igen nagy esély arra, hogy minél többen tudjunk részt venni a találkozón, képviselve így nagyobb számban hazánkat, egyetemünket.

 

Ezúton is köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé tették a magyar részvételt az eseményen.

IFSA Sopron LC

 

Támogatóink: Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Mészáros Károly Erdészeti Felsőoktatási Emlékalapítvány, Országos Erdészeti Egyesület, Andreas STIHL Kereskedelmi Kft., Utilis Kft., Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Zétényi Zoltán, Erdő-Mező Online, FATÁJ Online, Forestpress Hírportál, Nimród Vadászújság, Vadászlap

 

 

Kapcsolódó:

 

Erdész hallgatók nemzetközi szimpóziuma 2015, Fülöp-szigetek - szponzor? FATÁJ 2015-07-06

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.