FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-30

Új kilátók a Zemplénben

Elkészült az ÉSZAKERDŐ Zrt. Jósva-Tornai Erdészet szini, a Sajóvölgyi Erdészet putnoki, a Délbükki Erdészet kisgyőri, és a Hegyaljai Erdészet tolcsvai igazgatósági épületének felújítása, továbbá a Hegyközi Erdészet Senyői Vendégházát korszerűsítette az elmúlt időszakban Jánosik és Társai Kft.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Emellett két fából készült kilátót is építettek a Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatósághoz tartozó Császtán, illetve a Zempléni-hegységben található Kis-Milicen - ismertette Jánosik Lajos, a kivitelező cég tulajdonosa.

 

Elmondta, hogy az erdészeti épületeket igényes tervek alapján a múlt század 20-as, 30-as éveinek hangulatát idéző stílusban varázsolták újjá. Mindenütt vázszerkezetig bontották le az épületeket és a külső, belső felújítások együtt jártak az építészeti, gépészeti korszerűsítésekkel. A rekonstrukció együtt járt az épületek hőszigetelésével. A külső felületek elkészítésekor gyakran használtak fa díszítő elemeket. Az igazgatósági épületekben nem csak irodák működnek, Kisgyőrben és Tolcsván vendégszobát is kialakítottak.

A császtai és a kis-milici kilátók építése különleges technológiákat is igényelt. A négyszögletes, háromszintű, 16 méter magas létesítmények tartószerkezete rétegelt fenyőből készült, míg a járófelületeket tölgyfa borítja. Császtán a kilátó egy 280 méter magas dombtetőre került, az erdőtömb peremén építették meg. Legfelső szintjéről gyönyörű kilátás nyílik a környékre és a Bükkre. Tiszta időben a Tátráig is ellátni.

 

A kis-milici kilátó építése igazán próbára tette a kivitelezőket. A csúcsra erdei úton lehet csak feljutni, az utolsó 500 méteren pedig speciális erdőjáró gépekkel tudtak csak közlekedni. Ebből adódóan, mivel darus kocsi nem mehetett fel, minden építőanyag emelését a kilátó tetejére kézi erővel kellett megoldani. Ráadásul az erdei út néhol átkanyarog szlovákiai területre. Az építkezés során így a szlovák erdőgazdaság szakembereivel is egyeztetni kellett.

 

Megérte azonban az erőfeszítés, mert a magyar-szlovák határ közelében felépült kilátóról káprázatos panoráma nyílik a Hegyközre, s jó időben akár a 30 kilométerre fekvő településekre is ellátni.

Forrás: infoRadio

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.