FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-29

Romsilva: gyengébben teljesítenek a fatolvajok

Évente közel 60 ezer köbméter fát vágnak ki törvénytelenül a Romsilva állami erdészet által felügyelt erdőkben, ez az értékesítésre szánt mennyiség 0,5 százalékát teszi ki - jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek Adam Crăciunescu, az erdészet országos igazgatója.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Romsilva egyébként jelenleg 3,2 millió hektár állami és 1,1 millió hektár magánkézben lévő erdő felügyeletét és gondozását vállalja. Adam Crăciunescu büszke arra, hogy az állami erdészet nyilvántartása alapján idén jóval kisebb mennyiségű fát termeltek ki törvénytelenül, mint az előző években: 2013-ban például 108 ezer köbméter fa tűnt el nyomtalanul. Az erdészet legfrissebb statisztikája azt mutatja, az elmúlt öt évben összesen 2,7 millió köbméter fát vágtak ki illegálisan.

 

A Romsilva igazgatója szerint a felügyelet hatékonyságát csak úgy lehetne tovább növelni, ha sikerülne eltávolítani a rendszerből azokat, akik nem végzik megfelelően a munkájukat. "Már számos munkaügyi konfliktusunk volt az erdészekkel - Krassó-Szörény megyében például egyértelműen tudtuk bizonyítani, hogy több fát vágtak ki, mint amennyit a kvótarendszerben rögzítettünk -, azonban többször is megtörtént, hogy az érintettek pert indítottak, és visszakapták a munkahelyüket" - mondta az igazgató, aki bízik abban, hogy az erdők védelmét szabályozó törvény megkönnyíti a dolgukat.

 

Adam Crăciunescu szerint egyébként az illegális fakitermelés arányának csökkenése az erdőradar bevezetésének is köszönhető. Szerinte a rendszer átláthatóbbá, követhetőbbé tette az erdőgazdálkodást, a faanyag szállítását. Mint mondta, az erdészeti hivatalokat érintő rendszer abban is segít, hogy rendszerezte az adatbázisokat, kialakult egy rend, az erdőgazdálkodás, kitermelés követhetőbbé vált.

 

Amint arról beszámoltunk, az Országos Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint 2014-ben enyhén nőtt a fakitermelés aránya az országban: az elmúlt évben 4,8 millió köbméter fát dolgoztak fel, 1,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A tüzelésre használt famennyiség gyarapodott, míg az építkezésre szánt faanyag vonatkozásában csökkenést észlel a hivatal: tavaly 752 ezer köbméter fát használtak fel erre a célra, 78 ezer köbméterrel kevesebbet, mint korábban. Más hivatalos adatok szerint egyébként 2005 óta évente átlagosan kétmillió köbméter fát vágnak ki törvénytelenül.

Forrás: kronika.ro

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.