FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-21

Falco Zrt fejlesztés: új szűrőberendezést szerelnek fel

A jövő év végéig 15-18 millió eurós beruházással korszerű szűrő- és szárítóberendezéseket szereltet fel a szombathelyi Falco Zrt. szombathelyi gyárára, miután a környéken lakók sürgették a szennyezés csökkentését és mérhetővé tételét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: nyugat.hu

Novák Tibor, a társaság igazgatótanácsának elnöke egy hétfő esti lakossági fórumon elmondta: az UTWS nevű berendezés tulajdonosuk, a Kronospan csoport saját fejlesztése és szabadalma, ehhez hasonlót szereltek fel nemrég a csoport forgácslap gyártó üzemében, a csehországi Jihlavában is.

Néhány nappal ezelőtt Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének vezetésével indult petíciós kampány a szűrő és mérő berendezések felszereléséért.

Hende Csaba a fórumon úgy vélekedett, a lakossági tiltakozás is hozzájárul ahhoz, hogy a Falco Zrt. végre elkötelezte magát a környezetterhelés csökkentését célzó, korszerűbb szűrőberendezés mellett. Ugyanakkor az aláírásgyűjtés folytatására buzdította a lakosságot, mert szerinte a jihlavaiak is csak így tudták kikényszeríteni, hogy a beruházás meg is valósuljon.

Novák Tibor hangsúlyozta, hogy a Falco Zrt. jelenleg is minden jogszabályt betart, az üzem kibocsátási értékei alatta vannak az előírt határértéknek, azért akarnak korszerűbb szűrőberendezéseket felszerelni, hogy a lakosság által kifogásolt problémák, a vízgőz látványa és az úgynevezett "kék füst" jelenség megszűnjön, a porszennyezés pedig minimálisra csökkenjen. Az UTWS technológia szerinte megoldja a problémát.

Szólt arról is, hogy a Falco Zrt-nek további fejlesztési elképzelései vannak Szombathelyen, például két olyan gépsort szeretnének telepíteni, amely úgynevezett MDF-lapokat gyárt, erre ugyanis egy új bútorgyár is épülhetne Szombathelyen. Szeretnének vasúti összeköttetést is létesíteni, amelyhez szívesen megvásárolnának egy, az önkormányzat tulajdonában álló utat, illetve néhány szintén önkormányzati tulajdonú épületet.

Cáfolta, hogy a fejlesztések megvalósulásától, illetve azok önkormányzati támogatásától tennék függővé a környezetvédelmi beruházást, amelyhez azonban szükségük van az önkormányzat hozzájárulására, hiszen egy új szárítót és a régi helyett egy új kéményt kell megépíteni, amihez építési engedélyt kell szerezniük.

A fórumon több városi képviselő is kifogásolta, hogy eddig semmit sem tudhattak meg a Hende Csaba és a Falco-gyár vezetői között zajló tárgyalásokról, amelyeken a gyár tulajdonosa és képviselői több, az önkormányzatot érintő kéréssel álltak elő. Javasolták, hogy ezeket a kéréseket a cég juttassa el a képviselőtestület ellenzéki tagjaihoz is.

A fórumon a gyár szomszédságában lévő Pick-telep lakói elmondták: évtizedek óta szenvednek a portól, a zajtól, a kamionforgalomtól, a levegőbe kerülő, nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagoktól, amelyekért a Falco-t hibáztatják, illetve annak vezetőit és tulajdonosait, akik eddig semmit nem tettek mindezek megszüntetésére.

 

A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a jelenleg 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban, legutóbb 2014 májusában adták át forgácslapgyártó üzemüket. A cég évi 450 ezer köbméter cementkötésű forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.

A társaság árbevétele a 2013. szeptember 30-val zárult üzleti évben 20,8 milliárd forint, 2014-ben 27,3 milliárd forint, az idén pedig előzetes adatok szerint 31,4 milliárd forint volt. A nyilvános mérlegbeszámolók szerint a cég 2013-ban 573 millió, 2014-ben 997 millió forint könyv szerinti veszteséggel zárta üzleti évét.

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.