FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-13

Az állami tulajdonú erdővagyonnak közösségi célt kell szolgálnia

Az ESZOSZ-ügy károsultjairól, és természetesen az állami erdőgazdaságok körül kialakult helyzetről is szóltak az azonnali kérdések az Országgyűlés hétfői ülésén. Kiemeltük a két erdészeti témát, amivel kapcsolatban Lázár János válaszolt az LMP és az MSZP felvetéseire.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

LMP: mi lesz az állami erdőgazdaságok sorsa?

Sallai R. Benedek (LMP) az állami erdőgazdaságok sorsáról érdeklődött. Üdvözölte, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megállapította: visszásságok történtek, ugyanakkor felvetette, hogy ez nem az előkészítése-e valaminek? Arra volt kíváncsi, hogy az állami erdőket, mint  forgalomképtelen vagyont és a zrt-ket nem tervezik értékesíteni?

Lázár János közölte: a kormány meggyőződése, hogy az állami tulajdonú erdővagyonnak közösségi célt kell szolgálnia, magánosításról és privatizációról szó sem lehet. A vizsgálatok azt célozták, hogy az adott település boldogulásához az erdővagyon hogyan tudott hozzájárulni. Mintavételszerűen hat erdőgazdaságnál rendelt el vizsgálatot, ezek lezárása még nem történt meg. Ugyanakkor a munkaanyag alapján semmi megnyugtató nincs bennük, ezért terjesztette ki 22 erdőgazdaságra a vizsgálatot.

Megjegyezte: a gazdaságoknak 97 milliárdos a bevétele, 1,7 milliárd forint földalapú támogatást vettek fel és egymilliárdot fizettek be az államkasszába haszonként. A lezárt vizsgálatokba a betekintési jogot biztosítani fogja minden országgyűlési képviselőnek.

 

 

MSZP: még mindig több ezer ember helyzete kilátástalan az ESZOSZ-ügy miatt

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint még mindig csaknem kétezer ember helyzete nem rendeződött munkajogilag az ESZOSZ-károsultak közül, így nekik jövedelmük nincs, de állást sem tudnak vállalni. Azt kérdezte: az állami erdőgazdaságok miért nem tudtak 20 ezer hektárnyi erdőterületet a szövetkezet rendelkezésére bocsátani? Arra is választ várt: melyik minisztérium felügyelete alá tartoznak az erdőgazdaságok?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt: gondoskodni kell az érintettekről. Azt még vizsgálják, hogy az erdőgazdaságok miért nem tudtak megfelelő munkát adni az érintetteknek - mondta, és beszámolt arról is: szerdán ismét tárgyalni fog a kormánymegbízottakkal a problémáról, a tanácskozáson pedig a szocialista képviselőt is szívesen látja.

Forrás: Erdő-Mező Online

 

FATÁJ kiegészítés:

A FATÁJ összeállítása - Erdőgazdálkodók számokban 2014 - állami erdőgazdaságok - alapján (az Igazságügyi Minisztériumnál online elérhető, hivatalos éves beszámolók alapján készített összeállítás) a nevezett 22 állami erdőgazdaság 2014-es árbevétele 89,19 milliárd forint.


"A cégcsoport 2014-ben 89,19 milliárd forintnyi forgalom mellett, 7,09%-os árbevétel növekedést tudott elérni, szemben az előző évi 3,9%-os értékkel (2012: -2%; 2011: +2,57%).

Az egy alkalmazottra eső árbevétel 2014-ben 7,21 millió Ft (2013: 7,05 millió Ft; 2012: 6,25 millió Ft, 2011: 10,2 millió Ft, 2010: 9,7 millió Ft, 2009: 12,6 millió Ft) volt.

Összesített társaságiadó-fizetési kötelezettségük 2014-ben 329,7 millió Ft (2013: 297,4 millió Ft; 2012: 275,6 millió Ft, 2011: 379,6 millió Ft, 2010: 443,4 millió Ft, 2009: 180,2 millió Ft) volt."

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.