FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-10-05

Mérsékelt növekedésre számítanak a faipari vállalatok

Optimisták a faipar szereplői, az utóbbi években szakterülettől függően ugyan eltérő mértékben, de bővült a magyar faipar, várakozásaik szerint pedig a tendencia idén is folytatódik - tájékoztatta a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (Fagosz) tagjainak visszajelzése alapján az MTI-t.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tagok ugyanakkor úgy vélik, hogy a megfelelő mértékű növekedés érdekében hatékonyabban kellene termelni, ami közepes és nagyméretű beruházásokat igényelne.

A szövetség kiemelte, hogy a parketta piac az európai gazdasági növekedést meghaladó mértékben bővült, összességében a raklappiac is folyamatosan nőtt az elmúlt öt évben.

A megrendelések a piaci igények élénkülésére utalnak, ezzel párhuzamosan azonban a fűrészipari alapanyag és késztermék (raklapelem) ára emelkedik, valamint a mennyiségi korlátok ellátási nehézségeket okozhatnak. Ennek eredményeként hiába pozitívak az építőipar növekedési kilátásai, csak mérsékelt bővülés várható - fejtette ki a szövetség az MTI érdeklődésére.

A FAGOSZ szerint belföldön a kedvező hitelkamatok, a lakásépítés és -vásárlás kormányzati támogatása, valamint a családtámogatási intézkedések pozitívan befolyásolhatják az ágazatot. A világpiacon a magyar faipar méretéből adódó rugalmassága és sokféle termékválasztéka miatt lehet vonzó.

 

Tóth Árpád, az egyik legjelentősebb magyar faipari vállalat, az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: 2008-ban a belföldi és külföldi értékesítéseiben egyaránt visszaesést tapasztalt a cég, majd 2013-ban az építkezek-felújítok "mozgalom" keretében jelentős mértékben megnövekedett a már meglévő ingatlanok szanálása, szépítgetése, amely lendített a piaci pozíción.

A vezérigazgató úgy vélte, hogy a középosztály vásárlóereje közel sem éri el a korábbi szinteket, a visszaesés után a faipari piac jelentősen átstrukturálódott és az autóiparhoz szorosan kapcsolódó csomagolóipar került előtérbe. A nem exportáló magyar vállalkozások közül nagyon sok megszűnt, illetve a hitelezői válság eredményeként azok, amelyek kevésbé voltak tőkeerősek és forgóhitellel rendelkeztek, mivel a bankok egyre nagyobb fedezeteket kértek. Elsősorban azok a vállalkozások maradtak meg, amelyek külföldi befektetésekhez, vagy az autóiparhoz kötődtek - mondta.

Kifejtette, hogy az idén beinduló építőipari növekedési mutatók nem a lakóházépítések miatt emelkednek, hanem az állami és elsősorban az úthálózati beruházások eredményeként. Ugyan több könnyűszerkezetes ház épül, de a növekedést gátolja például, hogy az alapanyagok egyik jellemző fafajából, a lucfenyőből egyre kevesebb áll rendelkezésre, ami áremelkedést eredményezhet.

A magyar tulajdonban lévő vállalat egy év alatt 15 százalékkal, 3,8 milliárd forintra növelte nettó árbevételét 2014-ben, és 8,76 millió forint nyereséget ért el, a 2013-ban elkönyvelt 84,23 millió forintos veszteség után.

 

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.