FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-09-21

Átadták a turistaközpontot és a kilátót Galyatetőn

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a turizmus és a természetjárás fejlesztése az országépítés olyan fontos része, amelyet az ország védelme közben sem szabad mellőzni. Szeptember 19-én szombaton volt a galyatetői turistaközpont és kilátó felújítás átadása.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Szeptember 19-én szombaton, a megnyitó előtt erős eső jött, de pont, amikorra kellett elállt.

 

 

A szombat délelőtti megnyitó dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatójának beszédével kezdődött, utána Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet. Ezt követően Beer Miklós katolikus püspök, Hegedűs Béla református püspökhelyettes és Győri Tamás József evangélikus lelkész áldotta meg a turistacentrumot.

 

 

 

A kormányfő szombaton, a galyatetői turistaközpont átadásán mondott beszédében a migrációs válságra utalva hangsúlyozta, az országot meg kell védeni, és ebben nem lehet engedményt tenni, ugyanakkor a kormány a normális élet építéséről sem mondhat le. Ennek pedig egyik fontos eleme a természetjárás fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy "az ország valóban a miénk lehessen", belakható és elérhető legyen legtávolabbi pontja is - fogalmazott Orbán Viktor. A felújított galyatetői turistaközpontról azt mondta, az a fejlett európai országok bármelyikében is a kiválóbbak közé tartozna.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait, ezért arra bíztatta a Magyar Természetjáró Szövetséget, a civil szervezeteket, az érintett önkormányzatokat, erdészeteket és az egyházakat, "rakják össze" elképzeléseiket és tegyék le a kormány asztalára, hogy beilleszthessék a fejlesztési tervek közé.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke felidézte: két és fél év alatt erdőgazdaságok és civil szervezetek együttműködésével valósult meg a program. Szavai szerint a projekt ékköve a galyatetői turistacentrum, valamint a közelben lévő felújított kilátó. "A mai nappal nem csak egy házat nyitunk meg, hanem, reményeink szerint egy új, a komplexum üzemeltetésére vonatkozó modellt is megmutatunk" - fogalmazott Garancsi István.

Jung László, a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi partnere, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az erdő védelmi, gazdálkodási és közjóléti szerepet is ellát. Azt mondta, szigorú gazdálkodási keretek között soha nem mondhatunk le az erdő folyamatosan megújulni képes termékéről, a fáról. Az erdő ugyanakkor a légkör egyik legnagyobb szén-dioxid-szint szabályozója is - fűzte hozzá. Arról is beszélt, hogy az erdő rengeteg földtani, víztani, növény- és állattani, illetve kultúrtörténeti értéket őriz. Jung László szerint minél fejlettebb egy társadalom, tagjai annál több időt töltenek rekreációval, kikapcsolódással, pihenéssel. A vezérigazgató felidézte: a társaság 2010. óta 2,1 milliárd forintot fordított közjóléti fejlesztésekre.

 

Az avatóünnepséget a kürtök hangja nyitotta és zárta. Sőt a végén Orbán Viktornak is sikerült megszólaltatnia e hangszert.

 

Az avatóünnepséget sajtótájékoztató követte.

 

 

A sajtótájékoztatón Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója elmondta: a csaknem hárommilliárd forintnyi forrásból megújult Országos Kékkör észak-magyarországi régiójában több mint 800 millió forintot fordítottak fejlesztésekre. Ennek volt része a galyatetői turistacentrum, valamint a kilátó felújítása, de egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is sor került a régióban.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta: az eredetileg 17 méter magas kilátót 13 méterrel megnövelték, így annak legmagasabb pontja immár éppen 1000 méteren van. A felújítás és bővítés 70 millió forintba került. A szövetség által üzemeltetett turistacentrum felújítása és bővítése 460 millió forintba került. Ott két- és négyágyas szobákban 22 hely található. Emellett 32 bakancsos turistát is el tudnak helyezni az épületben. Továbbá egy, mozgáskorlátozottak számára fenntartott szobát is kialakítottak, és kempingezésre is van lehetőség. Mindezeken felül közösségi terek, mosóhelyiség, bisztró, túrafelszereléseket árusító bolt, meditációs szoba is található a zarándokszállásként is funkcionáló turistacentrumban. Az épület energiatakarékos: hőszivattyúval, napelemekkel és napkollektorokkal is felszerelték.

 

A turistacentrum épületét azzal a céllal emelték eredetileg 1938-ban, hogy a galyatetői Nagyszálló kialakítása előtt kipróbálhassák, milyen módon célszerű felépíteni a javarészt andezitből álló falakat. A létesítmény számos funkciót töltött be az évek során: volt építési iroda, a hotel személyzetének a szállása, pékség, síkölcsönző, iskola és kocsiszín is, ám az utóbbi időben kihasználatlanul állt. Felújításához a tavalyi évben fogtak hozzá Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építészek (N-ART Aechitekt Kft.) és a Vitáris László belsőépítész tervei alapján. A szerkezet szendvicsbeton: két látszóbeton réteg (egyik a teherhordó) között van a hőszigetelés. A fűtést hőszivattyú adja, a WC-khez szürkevizet használnak, melegvízhez napkollektorok vannak, stb, minden lehetsége módon igyekeztek környezetbarát megoldást választani.

Az épület földszintjén családias közösségi tér található, és étterem üzemel, valamint itt helyezkedik el az akadálymentesített szoba is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, különálló, fürdőszobával ellátott szobában térhetnek nyugovóra a vendégek, a második szintet pedig a bakancsos szállás uralja. Az egylégterű helyiségben összesen 32-en férnek el a négyesével elszeparált emeletes ágyakon.

Kint sátrazni is lehet, az erre alkalmas területen körülbelül 10-15 sátor felverésére van lehetőség. Az épület udvarán találunk zárható szekrényeket, illetve vizesblokkot, a zarándokokat pedig az elmélyülésre alkalmas csendes helyiség várja. Szintén itt helyezkedik el a tesztközpont, ahol a legújabb bakancsok, kerékpárok, túrafelszerelések kipróbálására van lehetőség. A biciklivel érkezőknek tárolóhelyiség, bringamosó és szerviz áll a rendelkezésére.

 

 

A belsőépítészeti famunkák gyártója, kivitelezője a BBS-Trend Kft. volt.

 

A kilátó

 

A Turistacentrum közelében, a Péter-hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során - melynek terveit szintén Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhetjük - a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak.

 

 

A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után - amit a karbantartásra fordítanak majd - 162 lépcsőfokot kell leküzdenie a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony azonban nem csak emiatt különleges; a belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott szoba várja a bivakolni vágyókat.

A kilátóból lenézve a bükkerdőben, a kilátó mellett egy madárberkenyét is észrevehetünk.

Forrás: MTI, Turistamagazin,
a helyszín
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.