FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-17

7 millió t fapellet tengerentúlról UK legnagyobb szénerőművébe

Épül a környezetvédők álma: egy erőmű, aminek nemhogy nincs károsanyag-kibocsátása, de egyenesen csökkenti a légszennyezettséget. Az új technológiával csökkenteni lehetne az Egyesült Királyság legnagyobb szénerőműve által okozott környezeti károkat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Ez a bizonyos erőmű a yorkshire-i Draxben működik. 12 hűtőtornya van, így nem csoda, hogy a világ legnagyobb kibocsátói között tartják számon. És nemcsak a légkörbe eregetett, évi 23 millió tonna szén-dioxidról van szó, hanem az üvegházhatású gázokról is. Cserébe viszont az Egyesült Királyság áramellátásának a tizedét adja.

 

A draxi szénerőmű, Fotó: Photofusion

 

Az erőmű üzemeltetői azt tervezik, hogy a szenet pelletre (természetes anyagból készült granulátum) cserélik, és a korábban légkörbe engedett káros anyagokat eltemetik. A tüzelőanyag-gyártáshoz felhasznált erdőket újratelepítenék, így a szennyező rém idővel a világ legnagyobb ipari szén-dioxid-elszívója lehet.

Ez nagyon izgalmas technológia. Mindez azt jelenti, hogy ténylegesen csökkenthetjük a szén-dioxid mennyiségét a légkörben - mondta Jeremy Thompson bioenergia-szakértő.

Az eljáráshoz szükséges biomassza előállítása már ma is megoldható. Richard Peberdy, a Drax fenntarthatósági részlegének alelnöke elmondta, hogy július eleje óta a Drax által előállított elektromosság felét biomasszából állítják elő; az alapanyagot az Egyesült Államokból hozták, a déli fenyvesekből. Jövőre a negyedik generátort is átállítják biomassza-meghajtásra.

Hogy mindig legyen elég üzemanyag, a Drax nemrég több fűrésztelepet is létesített Louisiana és Mississippi államokban; az itteni erdők fáját használják majd a szárított és préselt pellet gyártásához. A Drax ezen felül ipari mennyiségben vásárol fűrészport Kanadából, illetve tűzifát Brazíliából. Csak a felhasznált biomassza 5 százaléka származik az Egyesült Királyságból - a fennmaradó hétmillió tonnányi pelletet az Atlanti-óceán túloldaláról hozzák.

Forrás: index.hu
Az index forrása a: newscientist.com

Tehát:

36,8 e t tonna származik a UK-ból és 7 millió t Észak-, illetve Dél-Amerikából

 

 

Drax dómok a biomassza tárolására. Fotó: Paul Rogers/The Times

 

Az eredeti forrás Newscientist cikkben érdekes térkép található, mely megmutatja honnét származik a fa a 7 millió tonna fapellethez. Alábbiakban még néhány gondolat e cikkből:

A cikkben továbbá az is szerepel, hogy 2020-ra a UK kormány támogatásával megszülető, 500 millió angol font értékű White Rose project at Drax kivitelezésével évente 2 millió t CO2-ot befognak és és 165 km-es csővezetékkel az Északi tenger alá temetik. A white Rose projekt keretében előállított elektromosság tehát "szén-negatív" lesz mintegy 600.000 lakás áramigényéig. A csőrendszer pedig elegendő kapacitású lesz a keletkező többlet CO2 többségéhez, ha majd azt is "befogják".

 

A folyamat lényege tehát:

 

 

A legnagyobb kérdés a biomassza előállítás közbeni CO2 keletkezés (termelés) mennyisége. A fakitermelés, pellet gyártás, szállítás a számítások szerint csak 14%-a, mintha ugyanannyi áramot szénből állítanának elő.

 

A kételkedők szerint a kitermelt erdő felújításának időigényét is figyelembe kell venni. Továbbá ha kitermelés után mégsem újítják fel az erdőt, hanem pl. gyapotot termesztenek a helyén, akkor a CO2 mérleg nem hogy javulna, de még romlana is.

A Drax azonban gazdasági ösztönzőt akar működtetni az erdőfelújításra és a jobb erdőgazdálkodásra. Azzal, hogy piacot biztosít, terve növelheti az erdők szén-tartalmát. "We believe forests are growing [in area] faster than they would be if we weren't here." Úgy gondoljuk: az erdők (területben) gyorsabban nőnek, mintha mi nem lennénk itt.

Ezzel egyet ért Dale Greene, University of Georgia erdészeti dékánja.

A környezeti NGO-k ugyanakkor aggódnak, hogy így kevésbé változatos lesz az erdő, hiszen a változatos fenyőerdők helyére homogén yellow pine (3 tűs Pinus félék csoportja) ültetvények kerülnek.

 


 

Minden esetre az Észak- és Dél-Amerikából importálni tervezett 7 millió tonna fapellet mennyisége majdnem duplája, mint a magyarországi teljes fakitermelés! E jelentős mennyiségnek tehát egyetlen vevője lesz, egyetlen akarat irányítja majd az összes beszállítót.

A cikk nem merül el a leendő 2 millió t "befogott" CO2 tenger alá (tenger alatti kőzet alá?) préselésének műszaki részleteiben, illetve fel sem veti annak lehetőségét, hogy a bepréselt CO2 onnét (valamikor) akár ki is szabadulhat.

Észrevétel: MM

A Drax erőműről továbbiak:

A Wikipédiában, ahol a biomassza programról is lehet olvasni.

A cég saját honlapján. Ezen belül a biomasszáról.

Stb. Mivel igen nagy cégről van szó, számtalan találat érhető el.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.