FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-17

A Mecsekben a 22. EFOL-on 15 ország 420 versenyzője vett részt, nyert a magyar csapat

Az Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokság megnyitója Pécsett augusztus 12-én volt és 15-ig tartott a verseny. Az esemény főszervezője a Mecsekerdő Zrt. volt. Csapatok közt 1. a magyar, 2. a norvég, 3. a lengyel lett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Augusztus 12-dikén néptáncosok zenés felvonulásával, a csapatzászlók kitűzésével és az EFOL zászló felvonásával hivatalosan is megnyílt a 22. Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokság (EFOL) a Mecsekben.

A sprint távot (életkortól függő 1,5-3 km) 15 ország 420 versenyzője teljesítette szerdán a tikkasztó hőségben a pécsi történelmi belvárosban kialakított pályán. Ez volt a 22. EFOL első hivatalos versenye.

 

 

Ezt követően a Mecsek Táncegyüttes táncosainak vezetésével, zászlólengetéssel vonultak a csapatok a Széchenyi térre, ahol a szervezet zászlójának felvonásával és a tájfutó himnusszal hivatalosan is megnyitották az Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokságot.

 

 

A futókat elsőként a főszervező, Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Keszi László köszöntötte, majd a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Ugron Ákos, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Páva Zsolt, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Lomniczi Gergely és az EFOL elnöke, Martin Gaiglas beszéde következett. A köszöntőkben elhangzott: hazánk - a rendező nemzetek közül egyedüliként - 3. alkalommal ad otthont az 1994-ben, a lettországi Strenči-ben útjára indított versenynek, amely elsősorban az erdészeti dolgozók, az erdész végzettségű szakemberek, az erdőtulajdonosok, az erdészeti beszállítók és a legközelebbi családtagok részére nyújt lehetőséget a megmérettetésre.

 

 

A beszédek után a Mecsek Táncegyüttes bemutatót tartott kalotaszegi táncokból, majd táncba vitték a versenyzők egy részét is.

 

 

A bemutatót élvezte a nézőközönség is.

 

 

A megnyitó ünnepségen adták át a délutáni sprintverseny díjait és köszöntötték a legidősebb versenyzőket: a hölgyek között a 75 éves norvég Inger Johannet és a férfiak között a 81 éves szintén norvég Hans Ruudot. A díjakat Páva Zsolt polgármester, Ugron Ákos helyettes államtitkár, Nagy Csaba a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kiss Endre a Baranya Megyei Tájfutó Szövetség elnöke, Lomniczi Gergely OEE főtitkára, Palaczki József a DUNAKER Kft. ügyvezető igazgatója, Keszi László a Mecsekerdő Zrt vezérigazgatója, Ripszám István a Mecsekerdő Zrt vezérigazgató-helyettese adta át. Három kategória nyerteseinek különdíjként egy-egy hordót Flódung Kristóf, az Európai Kádárok Gyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója adott át.

 

A szerdai megnyitó estéjén szakmai fórumot rendeztek, ahol két előadásból lehetett megismerni a magyar erdőgazdálkodást általában és a klímaváltozás magyar erdőkre gyakorolt hatását.

Ali Tamás (NÉBIH-EI igazgató helyettes): Áttekintés a magyar erdőgazdálkodásról

Dr. Csóka György (NAIK-ERTI főosztályvezető): A klímaváltozás hatása a magyar erdők egészségi állapotára

 

A normál távú verseny csütörtök délelőtt volt Orfű-Abaliget karsztvidékén. Ez a Mecsek hegység egyik leghíresebb terepe. Tengerszint feletti magasság: 220-410 m. Mélyedések és dolinák teszik érdekesebbé, mélységük elérheti a 25 m-t. Jellemző a bükk elegyes tölgyerdő jó futhatósággal.

Ennek eredményhirdetését aznap este tartották, amit az összes résztvevő számára bankett követett.

 

Pénteken szakmai kiránduláson vehettek részt a versenyzők és kísérőik. Négy különböző programból lehetett választani: Zselic, Nyugat-Mecsek, Kelet-Mecsek és a Dráva-sík. E programok bemutatása.

Péntek este pedig megtartották az EFOL éves értekezletet, ahol e szervezet tisztségviselői beszélték meg az ilyenkor szokásos ügyeiket.

 

Szombaton volt a váltó verseny a Pécs-Árpádtetőn található erdőkben, a versenyt vadászruhába öltözött erdész indította puskalövéssel. A futók változatos terepen teljesítették a 2 és 4 km közötti távot. Mecsek hegységre jellemző terep, tengerszint feletti magasság: 300-430 m. A lomberdő közepes és jó futhatóságot biztosít. A legnagyobb kihívást szombaton is a meleg jelentette.

A váltó versenyszámmal egyben be is fejeződött az egész héten át tartó 22. EFOL.

Az EFOL záró rendezvényét a magyar sportfavágó-válogatott által bemutatott, virtuóz elemeket is tartalmazó rönkhasító és fűrészelő bemutató, a Stihl Timber Show színesítette. A tavalyi fakitermelő világbajnokságon szerelés számban aranyérmet nyert világrekorder Rittlinger Róbert és társai többek között bemutatták, hogyan kell szakszerűen álló fát padlóról fejszével kidönteni, kézi-, lánc- és motoros fűrésszel időre fakorongot szelni, de az érdeklődők megismerhették a védőfelszereléseket, így a lánc zoknit és a vágásbetétes nadrágot is.

 

Készülődés a záróeseményhez (Fotó: Mecsekerdő)

 

A verseny eredményhirdetésének végén egy különleges díjat is átadtak: idén először értékelték a legeredményesebb nemzetet. Az impozáns, Zsolnay porcelánból készült sas - amelyből összesen csak 10 db-ot formáztak a manufaktúrában - a magyar csapat kezébe szállt. Csupán hat pont hátránnyal a norvégok lettek a másodikok, a harmadik helyen pedig a lengyel futók végeztek.

 

A nyertes magyar csapat. (Fotó: Mecsekerdő, a kép rákattintva nagyítható.)

Középen sassal: Gerely Ferenc, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy három alkalommal az EFOL-nak, illetve egyszer a sífutó EFNS-nek Magyarország lehetett a házigazdája.

 

A záróünnepséget szombaton a Pécs-Árpádtetőn található Mecsextrém Parkban tartották.

Az ünnepség zárásaként a tájfutó himnusz mellett levonták az EFOL-zászlót, amelyet a svéd csapat vezetője vett át, mivel jövőre Svédországban rendezik meg az európai erdész tájfutó bajnokságot. Záró beszédében az EFOL elnöke, Martin Gaiglas utalt arra: az erdész tájfutók azokon az utakon futnak, amelyeket több száz éve használnak erdészeti célokra, így a tájfutás olyan sport, amellyel a sportolók óvják a természetet.

 

Az idei EFOL-on a lengyelek képviseltették magukat a legnagyobb, 79 fős létszámmal, őket követték a magyarok 76 fővel, de 67 norvég versenyző is regisztrált.

A Mecsekerdő Zrt., a Tájfutásért-Pécs Alapítvány valamint az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett bajnokság lebonyolításában tájfutói és versenyszervezői tapasztalattal rendelkező szervezetek vettek részt, ez biztosította azt, hogy változatos terepen kijelölt pályákkal, új térképekkel, elektronikus időmérő berendezésekkel a legmagasabb minőségi színvonalon zajlódjon le a bajnokság. A rendezvényen szakmai- és kulturális programokra is sor került, amelyeken lehetőség volt a nemzetközi tapasztalatcserére és új kapcsolatok építésére.

 

A három versenyszám eredményei az EFOL2015 mecsekerdős honlapján láthatóak:

Sprint

Normál táv

Váltó

 

A verseny honlapja: www.mecsekerdo.hu/efol-2015

Itt elérhetőek a verseny kiadványai is. Az első szórólap már 2014. júliusában megjelent! 2015. februárban 7 oldalas magyar nyelvű kiadvány, majd a verseny előtt az 51 oldalas angol nyelvű, minden részletre kiterjedő bulletin készült el. A kiadványok alaposak, részletesek, grafikailag és szerkesztésben is igényesek.

Forrás: Mecsekerdő Zrt. több anyaga, honlapja
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.