FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-30

Erdészeti és természetvédelmi közös projekt Vas megyében

Védett erdőterületek természeti értékeinek megőrzésére dolgozott ki és hajtott végre közös szakmai programot három év alatt Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében, 300 millió forint uniós támogatást felhasználva - közölte Bugán József.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Mint mondta, a projekt során az erdőgazdálkodás és a természetvédelem olykor egymással szembenállónak tartott nézeteit próbálták összehangolni.

Markovits Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója példaként említette, hogy amíg az erdőgazdaság rendezetten kívánja növeszteni a fákat, addig a természetvédők számára fontos az is, hogy a területen legyenek olyan kidőlt fák, amelyek menedékül szolgálhatnak védett állatfajok számára és az aljnövényzet kialakulásában is szerepet játszanak.

Eltérően közelítik meg az erdei utak szerepét is. Ezeket az erdészek szállításra használják, míg a természetvédők számára fontos, hogy az út menti pocsolyákban tenyésző védett békafajok áthaladása biztosított legyen. A problémára a program keretében úgy találtak megoldást, hogy három kisebb tavat hoztak létre, amelyekben a védett fajok zavartalanul tenyészhetnek.

Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője a projektet ismertetve elmondta: a természeti élőhelyek és a fajok sokszínűségét próbálták megőrizni. Például bizonyos vízzel borított erdőterületeken a vízelvezető árkok lezárásával és töltések építésével megakadályozták a víz visszavonulását, így regenerálódhat a növény- és állatvilág, új lápterületek alakulnak ki.

A projekt keretében visszaszorulóban lévő, ritka fafajokat is telepítettek, növelve az erdők változatosságát. Az erdei életközösségek számára nélkülözhetetlen úgynevezett "holt faanyag" létrehozásával jelentősen javították a kizárólag holt fában élő állatfajok életfeltételeit, madár- és denevérodúk kihelyezésével pedig pótolták az odvas fákat.

Németh Csaba elmondta azt is: az uniós projektnek köszönhetően megújult az Őrségi Nemzeti Park kőszegi madárvédelmi mintatelepe, ahol évente több száz sérült madarat fogadnak be és gyógyítanak. Négy új tanösvényt létesítettek, ezek közül az Élet a kaszálógyümölcsösben elnevezésű elnyerte az év ökoturisztikai létesítménye címet.

 

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.