FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-23

Milyen kompresszort vegyek a műhelyembe?

Egy műhely levegős szerszámainak működtetéséhez elengedhetetlen egy jó légkompresszor, legyen szó egy egyszerű, alig csak szoba méretű képkeretező műhelyről, autójavítóról vagy fa, esetleg fémmegmunkáló üzemről. Jó ha tudja, hogy ma már néhány megbízható és széles kínálattal rendelkező internetes oldalon is nagyszerű használt vagy új kompresszorokat vásárolhat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Használt KAESER kompresszor a Surplextől

Az ön igényei határozzák meg azt, hogy végül milyen kompresszorra lesz szüksége, és könnyen lehet, hogy egy használt kompresszor vásárlása a Surplex oldalán ugyanúgy megoldja a problémáját, mintha újat venne - ezzel együtt viszont jó esélye van rá, hogy így olcsóbban hozzáfér.


Használt CECCATO kompresszor a Surplextől

Mire kell a kompresszor?

Elsőként azt kell önnek meghatároznia, hogy mire kell a kompresszor. Egy vagy több levegős szerszámgép működtetéséhez fogja használni, esetleg autógumik fel- és leszereléséhez lesz rá szüksége, vagy csak egy nagy műhely levegőellátását fogja biztosítani? Bármelyik legyen is az ön válasza, a kompresszor megfelelő nyomást és légszállítást kell biztosítson, elképzelhető, hogy nem elég a tartály nélküli kompresszor, és arra is figyelni kell, hogy az elektromos hálózatra 16 amperes biztosítékot tegyünk, különben már egy 1.1 kW-os kompresszor is leveri a biztosítékot.

Ha kis méretű, könnyen hordozható kompresszorra van szüksége, akkor egy tartály nélküli kompresszor is megteszi, de amúgy inkább a tartályos a javasolt, hiszen a tartalékolt levegő csak az előnyére válik.

Azt is feltétlenül vegye figyelembe, hogy a nagyobb távolságra szállított levegőnél a kompresszor által produkált nyomás csökken: méterenként körülbelül 0,1 Bar nyomáscsökkenéssel kell számolni.

Ugyanúgy nyomáscsökkenést eredményez a gondatlanul kiválasztott légcső, ezért annak kiválasztásánál vegye figyelembe a cső vastagságát, hosszát és a könyökeket.


Használt KAESER csavarkompresszor a Surplextől

A paraméterek: fontos adatok

Mielőtt kompresszort vásárolna, alaposan nézze át a paramétereit. A súlya és a fizikai méretei is fontosak lehetnek, de sokkal nagyobb hangsúly van a technikai adatokon. A kimenő, azaz a töltési teljesítmény nem minden típusnál van feltüntetve, általában csak a szívott teljesítményt adja meg a gyártó (jobbára liter/perc értékben) - ez alapján viszont kiszámítható a kimenő teljesítmény is. Egyfokozatú kompresszorok esetében a kifújt levegő a beszívottnak legkevesebb 60%-a, míg ez a kétfokozatú kompresszorok esetében akár 70% is lehet. Fontos paraméter a tartály kapacitása: pár litertől több száz literig terjedhet - ez ismét attól függ, hogy önnek mire kell a kompresszor. Kis tartállyal, gyakori használat mellett sokszor bekapcsol a kompresszor motorja; ez kiküszöbölhető, ha nagyobb tartályt választ hozzá, vagy a meglévőre ráköt egy másikat. Vigyázni kell azonban a tartály méretével is, hiszen egy nagy tartályt értelemszerűen több ideig tölt fel a kompresszor. Választhat olajkenéses és száraz kompresszor között: előbbi pont úgy működik, mint egy hagyományos négyütemű motor, ahol a levegő sűrítését végző dugattyúk kenése szóró olajozással történik. Az olajmentes, azaz száraz kompresszor esetében a dugattyúgyűrű teflonból készül, amit nem kell olajozni.

A száraz kompresszor által sűrített levegő általában valamivel tisztább, bár egy olajkenéses kompresszor levegőjének a minőségét is nagy mértékben javítja a tartály után szerelt olaj- és páralecsapó. Tartós sűrített levegő használatra a száraz kompresszorokat nem ajánlják; olcsóbbak, ám az élettartamuk is rövidebb. Szintén fontos tényező, ha a kompresszort működtető motor szénkefementes. Ez azt jelenti, hogy nincs a villanymotorban surlódó, és idővel természetesen elkopó alkatrész. Nem elhanyagolható a kompresszor által kibocsájtott zaj szintje sem: egyes modellek már zajvédő, rezgésnyelő padozattal rendelkeznek.


Használt METABO dugattyús kompresszor a Surplextől

Csavarkompresszor kontra dugattyús kompresszor

Dugattyús kompresszoroknál a levegő sűrítését a dugattyú váltakozó mozgása végzi - éppen úgy, ahogy a négyütemű motornál. Mint említettük, ezekből van száraz vagy olajkenéses változat is. Mindkettőre jellemző, hogy a kompresszor elemeinek minél hosszabb élettartama érdekében a kompresszort időnként pihentetni kell, általában egy 10 perces működtetést követően legalább 3-4 percre kapcsolja ki. A csavarkompresszornál két orsó alakú, egymásba fonódó forgórész előrehaladó forgása végzi a levegő sűrítését. Ezek olajkenéses kompresszorok, és minőségi olajozást igényelnek, ám a működési technológiának köszönhetően a dugattyús kompresszorokkal szemben folyamatos üzemelésre képesek, az energiafogyasztásuk pedig 15-35%-kal kevesebb.

 

(x) Surplex

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.