FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-03-06

Fák Nemzetünk Jövő Generációiért

2015. március 5-én idei első ülését tartotta a Parlamentben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, melyen ismertették a Fák Nemzetünk Jövő Generációiért program tervét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

2015. március 5-én idei első ülését tartotta a Parlamentben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, melynek tagjai között az oktatási és kulturális civil szervezeteket Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és Molnár Zoltán, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének munkatársa képviselte.

 

A tanács tagjai az első napirendi pontban megvitatták és jóváhagyták a Tanács munkatervét és éves költségvetését. Az éves programban kiemelt helyen szerepel a 2013-ban elfogadott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia előrehaladási jelentésének elkészítése. Az ehhez szükséges háttérkutatások elkezdődtek. A jelentés elkészítésére társadalmi konzultációs folyamat is indul, többek között a civil szervezetek véleményére is számítanak ennek során. A kiemelt programok között szerepel a 2015. május 30 - június 5. között rendezendő Európai Fenntarthatósági Hét, amellyel kapcsolatban a Tanács felhívja az egyes szervezetek figyelmét a témához kapcsolódó programok szervezésére. A témában további információ a http://nfft.hu/europai-fenntarthatosagi-het-2015 oldalon olvasható. 2015 a talajok nemzetközi éve, ehhez csatlakozva a Tanács programjai is kiemelt figyelmet fordítanak az ezzel kapcsolatos témák előtérbe helyezésére.

 

Második napirendi pontban a tanácstagok az állandó meghívottak körébe választották Berán Ferenc plébános urat a Magyar Katolikus Egyház képviseletében és Kőrösi Csabát, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatóját. A tagok szavaztak az egyes munkabizottságok tagságának megújításáról, melynek során a Költségvetési Munkabizottság tagjának választották Lomniczi Gergelyt, az OEE főtitkárát.

 

A következőkben a Tanács meghallgatta az Amerikai Egyesület Államok és az Európai Unió között megkötni tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségre vonatkozó tárgyalásokról szóló szakértői beszámolókat. Az induló vizsgálatok és a rendelkezésre álló szerény ismeretek alapján a Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a nemzeti fenntarthatóságra komoly hatással bíró folyamatról van szó, amelynek gazdasági, társadalmi, környezeti hatásait egyaránt alaposan vizsgálni szükséges. Ennek érdekében a Tanács háttérvizsgálatok elkészítését végzi, azok eredményeit az év folyamán ülésein és a Szakmai Egyeztető Munkabizottságon keresztül folyamatosan tárgyalja. Emellett nemzetközi társszervezeteknél kezdeményezi hasonló folyamatok elindítását, és a tapasztalatcserét.

Végezetül Szabó Marcell, a jövő nemzedékek szószólója ismertette a Fák Nemzetünk Jövő Generációiért program tervét, melynek keretein belül a Gemenc Zrt. eredeti kezdeményezését országos szintre emelve minden Magyarországon születendő gyermek után egy fát ültetnének együttműködésben az önkormányzatok, az erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és erdészeti civil szervezetek. Az ezzel kapcsolatos jogszabály javaslatot a Földművelésügyi Minisztérium az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével együttműködve dolgozza ki, és véleményezésre a Tanács elé terjeszti.

 

A Tanács soron következő ülését várhatóan 2015. május 7-én tartja a Parlamentben.

Forrás: OEE

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.