FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-02-23

Környezettudatos energiahatékony épület TÁMOP projekt

A projekt célja a fa és a falapú anyagokhoz kapcsolódó CO2 megtakarítás, a fa és cellulóz alapanyagok alkalmazása esetén a szénmegkötés kutatása. A projekt több szinten igyekezett a lakó épületek energia hatékonyságára vonatkozóan jelentős előrelépéseket tenni. 

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A 2012. szeptember 1-én indult és 2015. február 28-ig tartó projekt célja a fa és a falapú anyagokhoz kapcsolódó CO2 megtakarítás, a fa és cellulóz alapanyagok alkalmazása esetén a szénmegkötés kutatása. A projekt több szinten igyekezett a lakó épületek energia hatékonyságára vonatkozóan jelentős előrelépéseket tenni. 

Az egyes alprojektek kutatói csoportjai az épületek energia hatékonyságának egy-egy olyan elemére dolgoztak ki környezetbarát, energiahatékony, és az üvegház hatású gázok szempontjából kedvező (CO2-semleges) célzott alapkutatási megoldásokat, amelyek egyenként is jelentős energiahatékonyság-javulást, és CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezhetnek. A növények, így a fák is a levegő CO2 tartalmát építik be a szervezetükbe. Minél hosszabb ideig tudjuk a fa vagy cellulózalapú anyagokból készített eszközöket, tárgyakat használni, annál hosszabb ideig tartjuk lekötve a szenet.

 

 

3 évvel ezelőtt, amikor a pályázat elkészítésén dolgoztunk, a lakóépületeink energia hatékonyságának növelése mellett a környezet tudatosságot is kiemelten kezeltük. Ennek következtében nemcsak az épület üzemeltetése során felhasznált energiával, a hozzá kapcsolódó CO2 kibocsátással foglalkoztunk, hanem az építőanyagok megtermelését, illetve az építés során felhasznált energiát is számba vettük.

 

2015. február 20-án a Ligneumban volt a projektzáró konferencia.

 

 

A környezettudatosság mértékéül a teljes életciklus során kibocsátott CO2 -t vettük alapul. A tervek megvalósításához az egyetem két kara, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar és az Erdőmérnöki Kar kezdett hozzá 2012. szeptemberében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumi közreműködése mellett. A projekt 30 hónap időtartamban, három konzorciumi partner által valósult meg 2012. szeptember 1-i kezdéssel.

Vizsgáltuk a dendromassza alapú energetikát, ugyanis a 2008-ban elfogadott EU klímacsomag magyarországi megújuló energia vállalása (14,6%) csak a dendromassza források hatékony fejlesztésével biztosítható. Így a projekt elsőként valósít meg

- komplex alapkutatást a hazai faanyagok energetikai tulajdonságait befolyásoló tényezők feltárására,

- a faforrás bővítésére,

- korszerű energetikai faültetvények létesítésének genetikai, termőhelyi és műszaki megalapozására.

 

Többen a február 20-i projektzáró előadói közül.

 

Kiemelten foglalkoztunk az öko-energetikai szempontú nemesnyár fajtaértékeléssel.

Vizsgáltuk a különböző fafajú és szemcse-összetételű por- forgácsból készült pelletek előállításához szükséges energiaigényt, és tüzeléstechnikai tulajdonságokat, valamint a pelletek racionális energetikai hasznosításának lehetőségeit.

Elemeztük az energiatermelés környezetre gyakorolt hatásait.

Foglalkoztunk talajszondás hőszivattyús fűtési rendszerek energetikai optimalizálásával.

Fókuszáló napkollektort építettünk, mely képes magas hőmérsékletű közeget előállítani, mivel a kollektort olajjal hűtjük.

A kísérleti magas hőmérsékletű hőtároló tömböt jelenleg napelemmel megtermelt árammal fűtjük fel. Elvégeztük a magas hőmérsékletű tömb hő technikai és energetikai elemzését.

Lignocellulóz alapú napenergia hasznosító rendszer fejlesztése a TÁMOP pályázatnak köszönhetően új kutatási terület a Simonyi Károly Karon.

A faanyag ökológiai lábnyoma a többi építőanyaghoz viszonyítva lényegesen kisebb. Ezért foglalkoztunk a fa és faalapú anyagok modifikációjával.

Építészeti épületszerkezeti megoldások jelentősen meghatározzák egy épület energia hatékonyságát. Éppen ezért könnyűszerkezetes építési katalógus előkészítése történt meg, amely magas színvonalú, egységesített megoldásokat kínál különböző hőszigetelésű épületek szerkezeti megoldásaira nézve.

Kiemelten foglalkoztunk a nyílászárók energetikájával és élettartam elemzésével.

Különleges és jövőbe mutató eredmény a kéregalapú hőszigetelő tábla. A jelenleg hulladéknak számító anyagból értékes, természetbarát építőanyag válhat.

 

A kép rákattintva nagyítható.

 

A kutatás a Környezettudatos energia hatékony épület című TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0068 azonosítójú pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Payer Mónika, a projekt sajtóreferense,
Fényképek: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

A projekt költségvetése 680.981.000 Ft volt.

FATÁJ cikk a projekt indulásáról 2013-05-14

A projekt oldala az NymE SKK-nál

A projekt oldala az ÉMI-nél

A projekt oldala az ERTI-nél

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.