FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-06

Brüsszeli szemszögből az akác kiirtandó növény

Brüsszelnek nem az számít, hogy az akác Magyarországon nemzeti érték, azt látja, hogy a kiirtásában üzlet van. Ez milliárdos megrendelést jelentene különböző cégek számára, mondta Fazekas Sándor FM miniszter az Echo Tv-ben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Forestpress 2014. december 21-én számolt be az Echo TV Fazekas Sándor FM miniszterrel készített még áprilisi riportjáról. A riport azonban addigra sajnos már nem volt elérhető az Echo Tv-nél, de sikerült megtalánia FB-on annak egy érdekes részét, amit így a FP be is linkelt decemberi beszámolójába.

E részben a miniszter az alábbiakat mondta:

 

Brüsszelnek szerintem az a lényeg, hogy olyan programok legyenek, amelyeknek a finanszírozása különböző vállalkozások számára bevételt jelent. Tehát egy özönnövény irtás az komoly milliárdos megrendelés különböző cégek részére. Azt hogy mi az özönnövény, azt pedig Brüsszel akarja eldönteni helyettünk. Sőt azt akarja eldönteni, hogy milyen fák nőjenek Magyarországon. Ez már ebben a vonatkozásban teljesen abszurd. Abból a szempontból nézve, ahol ők ülnek, az akác egy kiirtandó növény. Az a kultúrával együtt pedig veszendőbe megy, amelyre ráépül, hiszen az akác, ami a magyarországi erdőterületnek egyharmadát jelenti, épületfát ad, tüzelőt, a tájban is fontos szerepe van, megköti a homokot, és ami még nagyon fontos: akácmézet is köszönhetünk ennek a nagyon értékes növénynek Tessedik Sámuel óta. Az akácméz a magyar méztermelés felét jelenti. Elképzelhetetlen a magyar konyha és a magyar életforma is az akác nélkül.

 

Az elmondottak 2014. végére váltak különösen érdekessé, annak fényében, hogy elfogadták az özönfajok kiszorításáról szóló EU rendeletet [FATÁJ 2014-10-01]. (Az EP április 14-én, az ET szeptember 29-én fogadta el. Utóbbi alkalommal egyedül Magyarország szavazott ellene.)

A rendelet az EU Hivatalos lapjának 2014. november 4-i számában jelent meg, címe: Az Európai Parlament és a Tanács 1143/2014/EU rendelete ( 2014. október 22. ) az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről.

Az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékének tervezetét a rendeletben leírt eljárás szerint 2016. január 2-ig kell benyújtani a 27. cikk (1) bekezdésében említett bizottságnak.

 

A miniszter által elmondottak fényében is nagyon érdekes lesz, hogy az akácot javasolja-e majd valaki, vagy valamely szervezet az EU számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékébe. Ha igen, készül-e ahhoz, annak várható következményeiről bármely hatástanulmány. A FATÁJ részéről azt reméljük, lesz annyi józanság az EU intézményeiben, hogy az akác nem kerül e listára.

Forrás: Forestpress, EchoTV, EU

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.