FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-12-17

Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén

Az erdő, mint különösen értékes és gazdag életközösség megőrzése élőhely-védelmi feladat. A Gyulaj Zrt. 157,61 millió forint európai uniós támogatással valósította meg a működési területén található élőhelyek fejlesztését és helyreállítását szolgáló projektet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Hőgyész 1 K fenyőátalakítás fakitermelés forvarderes közelítéssel

Az erdő, mint különösen értékes és gazdag életközösség megőrzése élőhely-védelmi feladat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Környezeti és Energia Operatív Program, "Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése" tárgyú konstrukció keretén belül, 2012-2014 között, 157,61 millió forint európai uniós támogatással valósította meg a működési területén található élőhelyek fejlesztését és helyreállítását szolgáló "Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén" című projektet.

 

A projekt révén a Gyulaj Zrt. Tamási, Pincehelyi, és Hőgyészi Erdészetének területén komplex természetvédelmi beavatkozások valósultak meg, melyek megkönnyítik a területek megfelelő kezelését, hosszú távú fenntartását.
A projekt során agresszívan terjedő idegenhonos (invazív) fafajok írtása történt, mely az erdők ökológiai egyensúlyának helyreállításában elengedhetetlen volt. Az idegenhonos fajok eltűnésével jelentős nyomás alól szabadulnak fel a Dél- Mezőföld és a Tolnai-dombság Natura 2000 területeinek értékes fás társulásai.

 

A természetes folyamatok újra érvényesülhetnek, és az erdők faj és korosztály eloszlása a természetszerű erdők irányába mozdul el. További feladatot jelentett a leromlott egészségi állapotú őshonos fenyőállományok és egyéb rontott erdők átalakítása, mely ellenállóbbá teszi az erdőt az invazív fajokkal szemben, és növeli a megtelepedésre alkalmas élőhelyek területét. A fokozottan védett nyílt homoki tölgyesek egy maradványállományát, a Németkéri Barát-erdőt, melynek öregedő állománya természetes megújulásra csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem képes a projekt keretén belül védőkerítéssel láttuk el. A projekt keretén belül 465,42 hektáron végeztünk élőhely-védelmi feladatot.


Kiinduló állapot

A projekt végrehajtásának ideje a természet folyamataihoz viszonyítva rövid volt, de hatásai igen hosszú távon érezhetőek lesznek. A kitűzött célok elérésével javult a régió természeti területeinek állapota, növekedett a közösségi jelentőségű élőhelyek területaránya, és lehetőség nyílik az ökológiai egyensúly valamint a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartására.

 

Forrás: GYULAJ Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.