FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-12-12

Fából épített sétány/tanösvény/kilátó

Vila do Porto település nevezetes vetődése vonalát követi az épített sétány, amely egyszerre kilátó és tanösvény, védőkorlát és a terület határait kijelölő kontúr. Az eszközeiben visszafogott konstrukció fapallókból és gerendákból áll.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Vila do Porto az Azori-szigetek legdélebbi lakott tagján, Santa Marián helyezkedik el. A település nevezetessége egy természetes vetődés, amely a sziget belsejéből a tengerpartig fut. A fosszilis emlékekben gazdag Pedreira do Campo földtani kutatások célpontja, és turisztikai bemutatóterület, ahonnét páratlan kilátás nyílik az óceánra.

 

Az M-Arquitectos minimalista rezidenciáiról, középületeiről és landscape-terveiről híres, bár kevéssé hírneves portugál építésziroda. Építészeti koncepcióik zöme a hely adta értékekre alapoz, a természetet vagy az épített örökség elemeit kívánja kevéssé mesterségesnek ható keretekbe foglalni. Felfogásukra jellemző, hogy ezeket az adottságokat nem kényszerítő feltételeknek tekintik, amelyekkel meg kellene birkózni, vagy át kellene alakítani, hanem olyan talált építőelemeknek, amelyek a terv részét képezhetik, kiegészíthetik azt, sőt akár a középpontjává is válhatnak.

Hogy a természet Vila do Portóban is beépüljön az építészeti tervekbe, szinte észrevétlen eszközökkel kellett hangsúlyokat és irányokat teremteni a már meglévőben. Alkalmasnak látszott erre a vetődés vonalát követő épített sétány, amely egyszerre kilátó és tanösvény, védőkorlát és a terület határait kijelölő kontúr. Az eszközeiben visszafogott konstrukció fapallókból és gerendákból áll. A sétány - ahol erre lehetősége van - aljzatával a terepre támaszkodik, másutt markánsabb betoncölöpöket hidal át.

Az egységes tájelem anyagában nem elütő, a környező gazdasági építmények anyagával egynemű, formailag azonban mutat némi meglepetést. A természetes térfal mentén óvatosan kanyargó szerkezet korlátja régi kerítés módjára kihajlik azokon a pontokon, ahonnét valamely tájelem jobban feltárul, vagy a tanösvény egy-egy stációja helyezkedik el. Az útvonal lendületes vonalvezetése a kiszögellések határán a szabad légbe fut, végein pedig a meglévő parti úthoz csatlakozik. Lehetőség van tehát közvetlenül, és kontemplatív közvetettségben is elmerülni a táj természeti és tudományos értékeinek szemlélésében.       

 

Forrás: TervLap

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.