FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-12-12

4+1 tévhit a karácsonyfáról

Sokan gondolják, hogy a fenyőfák kivágásával károsítjuk a természetet. Ezzel szemben a valóság az, hogy a karácsonyfának szánt fenyőfákat szinte kizárólag erre a célra létesített ültetvényeken termesztik mezőgazdasági módszerekkel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


1. Sokan gondolják, hogy a fenyőfák kivágásával károsítjuk a természetet. Ezzel szemben a valóság az, hogy a karácsonyfának szánt fenyőfákat szinte kizárólag erre a célra létesített ültetvényeken termesztik mezőgazdasági módszerekkel. A fenyőfák kivágásával ezért nem csökkentjük az erdők területét.

 

2. Gyakori tévhit, hogy a műfenyő környezetbarát, mert sokévi használatával sok kisfenyő életét mentjük meg. Valójában egy-két év alatt elkallódik, vagy a tárolás során tönkremegy. Ráadásul a műfenyő előállítása során rengeteg energiát használunk fel, és veszélyes anyagok is keletkeznek. Amikor kidobjuk, a lebomlani nem képes PVC alapanyag csak szelektív gyűjtéssel hasznosítható újra, amihez újra sok energia kell.


Fotó: KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet

3. A cserepes fenyő ideális megoldásnak tűnik, mert természetes, kényelmes és alig terheli a környezetet. Ez azonban csak akkor igaz, ha a karácsony végeztével nem ültetjük ki az erdőbe. A természetes erdőkbe - szakértő erdész segítsége nélkül - kiültetett fenyőfa majdnem biztos, hogy elpusztul, de ha túl is éli, az ottani életközösséget nem gazdagítja, hanem betolakodó fajként inkább károsítja.

 

4. Ha karácsonyfa, akkor lucfenyő! Magyarországon a leggyakrabban lucfenyőt díszítenek fel karácsonyfának, de korántsem igaz, hogy ez lenne az egyetlen lehetőség. Akik az átlagosnál több pénzt szánnak a karácsonyfára, választhatják a kissé szúrós, de különleges színű ezüstfenyőt, vagy a citrus illatot árasztó, és a leveleit kevésbé hullató nordmann fenyőt. Az ország egyes részein a hagyományos karácsonyfa a feketefenyő, vagy az erdeifenyő.


Fotó: KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet

+1. Az európai nagyvárosok rendre hatalmas karácsonyfát állítanak. Károsítják ezzel a környezetet? Aligha. A legtöbbször ugyanis gondosan ügyelnek arra, hogy ezek a nagyméretű fenyőfák fenntartható erdőgazdálkodásból származzanak. Budapest számára például a szigorú szabályok szerint gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. hozta a fát (2014-ben), Brüsszel pedig hagyományosan a fenntartható erdőgazdálkodás jelzésére szolgáló PEFC tanúsítvánnyal rendelkező fenyőfát állít.

 

Forrás: PEFC Magyarország

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.