FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-12-09

Turisztikai fejlesztések a Debrecen környéki erdőkben

Befejeződött az Országos Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A beruházásokat dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója közösen avatta fel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Hármashegyi kilátó, készítette: Lignum Európa Kft.

A megyeszékhelytől keletre elhelyezkedő Erdőspuszta táj több nagyobb pihenőcentrum és számos kisebb közjóléti attrakciónak ad helyet. Az elmúlt időszak legjelentősebb beruházása az Országos Kéktúra útvonalfejlesztéshez kapcsolódik. Ennek részeként a NYÍRERDŐ Zrt. teljesen megújította a Fancsikai kilátót, az erdészek elvégezték egy 8,1 kilométeres turistaút rendbetételét, és stabilizáltak egy 4,3 kilométeres kerékpározható utat is. Így most már a Vekeri-tótól a Mézeshegyi tavak érintésével a Panoráma úti becsatlakozásáig tipikus erdei körülmények között lehet kerékpározni.

A Hármashegyi Pihenőcentrumban a társaság felújított több meglévő padot, asztalt, tűzrakóhelyet és esőbeállót, valamint az 1980-ban épült büfé épületét is korszerűsítette. Ezeken túl a túraútvonal mellett 21 új fedett és fedetlen pihenőhelyet létesítettek. A fejlesztés összköltsége 171 millió forint volt. A NYÍRERDŐ Zrt. a pénz legnagyobb részét, 163 millió forintot a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumot alkotva nyerte el, egy európai uniós pályázat részeként.

A másik jelentős beruházás az új Hármashegyi Kilátó megépítése volt. A Hármashegyi Pihenőcentrum az egyik kiemelt pihenőövezete az Erdőspusztának. A nevét a három földhalom kiemelkedéséről kapta, melynek legmagasabb pontja 151 méter. Itt található a Zsuzsi Erdei Vasút megújult végállomása, illetve a Debreceni Önkormányzat tulajdonában levő Hármashegyi Erdei Iskola, amely szeptember óta a társaság üzemeltetésében működik. A korábbi hármashegyi kilátó a 80-as évek elején épült, az akkori műszaki színvonalnak megfelelően. A 14 méter magas létesítményt a környező fák túlnőtték, ezért átépítése már időszerű volt. Az új 25 méter magas kilátó megépítése 46 millió forintba került. A pénz felét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alap erdei közjóléti létesítmények megvalósítására szolgáló pályázatán nyerte el a NYÍRERDŐ. A fő tartószerkezet elemei a négy hajlított, valamint a kilenc nyolcszögletű egyenes tartóoszlop, amely szíjácsmentes rétegelt-ragasztott faanyagból készült. A csaknem 19 méter magasban lévő ácsszerkezetű, kettős héjalású sátortetővel fedett kilátószintre hét lépcsőkar vezet fel.

A tervek szerint a Debrecen térségéhez kötődő közjóléti fejlesztések jövőre tovább folytatódnak. 2015 első felében a Hármashegyi Erdei Iskolához kapcsolódva egy 1 kilométer hosszú tanösvényt alakít ki az erdőgazdaság, és felújítják a meglévő kerti foglalkoztatót is. Debrecenben, a Kartács utcán elkezdődött a Debreceni Erdészet új irodaépületének építése. Az itt működő Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola új kültéri foglalkoztatót kap az év második felében.

 

A NYÍRERDŐ Zrt. - a hagyományos erdőgazdálkodás mellett - kiemelten fontosnak tartja az általa kezelt valamennyi állami tulajdonú erdő közjóléti funkcióinak további bővítését. Az alapítás huszadik évfordulóját idén ünneplő cég ezen a területen is szeretne megfelelni filozófiájának: "Erdők jó kezekben!"

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.