FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-11-24

Invazív fafajok visszaszorítása a KASZÓ Zrt. területén

A KASZÓ Zrt. fontos feladatának tartja, hogy a kezelésében lévő területeken az erdők természetességi kategóriáját megőrizze, lehetőség szerint javítsa.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Alapvető probléma, hogy az agresszíven terjedő idegenhonos fafajok veszélyeztetik a természetes életközösségek ökológiai egyensúlyát, valamint az invazív fajok térhódítása miatt a biológiai sokféleség jelentősen csökken, amely az élőhelyek átalakulásához vezethet. A Szentai-erdő kiemelt jelentőségű különleges természeti területen (Natura 2000) tervezett élőhely-rehabilitációs beavatkozások célja egyrészt az értékes erdőtársulásokat fenyegető invazív fás szárú fafajok (bálványfa, kései meggy, akác) visszaszorítása, másrészt a nem őshonos fenyő állományok átalakítása.

Ennek érdekében a KASZÓ Zrt. által megpályázott és elnyert KEOP-7.3.1.2/09-11. és KEOP-3.1.2/09-11. "Élőhelyvédelem, -helyreállítás, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése" című pályázati konstrukció keretében 2014. augusztus eleje óta zajlanak a kivitelezési munkálatok.

A KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0026 projektazonosítójú, megvalósításra vonatkozó pályázat támogatói döntéséről az Erdőgazdaság 2013. október 16-án kapott értesítést. A pályázat EU-s finanszírozásból valósul meg, NATURA 2000-es élőhelyek helyreállítását támogatja. A pályázat megvalósítási szakasza 100 %-os támogatási intenzitású, az elnyert támogatás összege 179 759 990 Ft. Az Erdőgazdaság a Honvédelmi Minisztériummal (HM) konzorciumban indult a pályázaton.

Az irtási tevékenység az invazív faegyedek mechanikus eltávolításából, és a tövek (tuskók), illetve az azokból kihajtó új sarjak cseppmentes technológiával, fokozott odafigyelés mellett történő vegyszeres kezeléséből áll. A vegyszer alkalmazására azért van szükség, mert a beavatkozás hosszútávú eredményessége másként nem biztosítható. Az invazív fafaj irtási tevékenységgel érintett terület 333,12 hektár.

Az erdőszerkezet átalakítás 10,77 hektáros területet érint, ahol erdeifenyő állomány helyére cseres állomány kerül.

A tervezett munkák végrehajtása után várhatóan javul a régió természeti területeinek állapota, növekszik a közösségi jelentőségű élőhelyek területaránya, és lehetőség nyílik az ökológiai egyensúly, valamint a biológiai sokféleség hosszútávú fenntartására.

A projekt fizikai zárására 2015. június 15-én kerül sor. A fenntartási időszak 5 év, ekkor az esetlegesen megjelenő invazív fafajok irtását a KASZÓ Zrt. önerőből végzi.

 

Forrás: Kaszó Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.