FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-11-13

A duális oktatás terjesztéséről tárgyaltak

Eugeniu Avram prefektus hivatalba lépése óta kiemelt figyelmet szentel a duális képzés Szatmár megyei támogatásának. Ennek jegyében szerdán az oktatás valamennyi potenciális szereplőjének meghívásával tárgyaltak a duális képzés népszerűsítésének, terjesztésének lehetőségeiről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A megbeszélés elején Claudiu Mondici főtanfelügyelő ismertette, hogy Szatmár megyében az idei tanévben húsz iskolában és 35 osztályban összesen 810 diák tanul valamilyen szakmát. Ez a szám jelentősen nagyobb, mint mondjuk két évvel ezelőtt, amikor a 2012/2013-as tanévben 15 osztályban csak 345 diák tanult szakiskolában. A választható szakmák palettája is igen széles - asztalostól textiliparon keresztül akár az elektromechanikáig -, szakiskola pedig a megye számtalan pontján működik: kilenc Szatmárnémetiben, három Nagykárolyban továbbá egy-egy Avasfelsőfaluban, Sárközújlakon, Erdődön, Tasnádon, Turcon, Lázáriban, Nagytarnán és Alsószoporon.

 

A szakoktatási rendszerben a fiatalok tantervében az első évben 20%-ot tesz ki a gyakorlati képzés, a másodikban 60%-ot, a harmadikban pedig már 75%-ot. Fontos kiemelni, hogy mindazok, akik a szakiskolát választják, havi 200 lejes ösztöndíjat kapnak az államtól. Szintén nem elhanyagolható, hogy a szakoktatásban végző diákok számára nyitva van a kapu az érettségi felé is, amennyiben úgy dönt, hogy tovább akar tanulni.

 

Mindennek ellenére a szakiskolák nem túl népszerűek a szülők és a gyerekek körében. Egy másik probléma pedig, hogy az oktatásban dolgozók gyakran nincsenek tisztában a piac igényeivel. A harmadik gond pedig, hogy a szakiskolák nem tudják tartani - és nem is tarthatják - a lépést a technikai fejlődéssel.

"Egy év működés után azon kezdtünk el gondolkodni, hogy gyár vagyunk mi vagy pedig valamiféle szakmai továbbképző, annyi munkást kellett betanítanunk". Ezek már Knecht Csaba, a mezőfényi Polipol bútorgyár igazgatójának a szavai. "Ekkor döntöttük el, hogy lépnünk kell valamit és felvettük a kapcsolatot a nagykárolyi Simion Barnutiu Szakiskolával", vázolta fel a cégvezető Szatmár megye legjobban és leghatékonyabban működő vállalkozás-szakiskola szimbiózis kezdeteit.

Az első két évben csak 15-15-en jelentkeztek a bútorgyár által meghirdetett kárpitos szakra - idén már 28-an. Köszönhető ez annak is, hogy az első évfolyamon idén végzett 15 fiatal közül tízet alkalmazott is a cég.

 

"Diákjaink 85%-a munkába áll a végzés után és erre büszkék vagyunk", jelentette ki Gindele Imre, a Simion Barnutiu Szakiskola igazgatója. A fiatalok túlnyomó többségét pedig azok a cégek alkalmazzák, ahol korábban gyakornokoskodtak. Mert nem a Polipol az egyetlen vállalat, amellyel a tanügyi intézmény kapcsolatban áll. De a mezőpetri bútorgyár az, amellyel a legkomplexebb az együttműködésük. Itt a legügyesebbek már az oktatás során anyagi juttatásban részesülnek (ösztöndíjat kapnak, illetve vakációs munkára is jelentkezhetnek).

A tanintézmény pedig más tekintetben is jól jár az együttműködéssel: a bútorgyár kezdeményezésére és a többi együttműködő cég partnerségével felújították például az iskola bentlakását is.

A duális oktatás legnagyobb haszonélvezője azonban mégiscsak az a fiatal, amely ezáltal nem csak egy szakmát tanul ki, hanem jó eséllyel munkahelyet is szerez magának, ha ügyes.

 

Forrás: Szatmár.ro

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.