FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-11-07

Soha nem látott mennyiségű dámtrófea Gúthon

Ötödik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A Zöldház előtti bemutatón számos környékbeli vadásztársaság és szakmai szervezet képviseltette magát.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A 2014-es esztendő kettős évfordulót jelent társaságunk számára. Éppen húsz éve, 1994-ben alapították a NYÍRERDŐ-t. Néhány hete Gúthon, a felújított Krajcárhegyi pihenőcentrumban tartott ünnepségen idéztük fel az elmúlt két évtized legfontosabb történéseit. Ebből az alkalomból adtuk át az idén alapított, kiemelkedő munka elismerésére szolgáló Nyírliget díjat. Az egyik díjazott Szigeti Imre, a Gúthi Erdészet erdész-vadásza lett - mondta köszöntőjében Szalacsi Árpád, vezérigazgató.

 

A másik évforduló rövidebb időszakhoz kötődik: 2010-ben döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal trófeaszemlét rendezünk Gúthon. Az volt a célunk, hogy szakmai körben adjunk számot vadgazdálkodási munkánk eredményéről. A térség meghatározó vadfaja, a dámszarvas mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza ezen a területen. Hazai és külföldi vadászok sokasága, két világrekord, két Edmond Blanc díj és számos kiemelkedő trófeájú bika bizonyítja, hogy milyen jó döntést hoztak elődeink, amikor dámszarvast telepítettek ide. Nehéz, szisztematikus munkával sikerült azt elérni, hogy Gúth neve mára világszerte összeforrt a dámmal - fogalmazott Szalacsi Árpád.

A teríték zöld gyepe beszél - idézte egy kollégája mondását Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Úgy fogalmazott: fontos azonban, hogy ez a zöld gyep ne befolyásolja a távcsövet kezében tartó kísérő vadászt, és merje azt mondani egy nagy bikánál a vendégnek, hogy "kérem ezt ne, majd jövőre vagy azután". Ezen túl a szigorú selejtezés és a bikák öregbítése a titka a gúthi vadgazdálkodásnak.

Korábban egy szezonban soha nem esett ennyi dámbika Gúthon. A barcogás idején 117 vadat hoztak terítékre a vadászok. A legnagyobb dámtrófea 5,4 kilogramm súlyú (201,88 IP pontos), további nyolcnak a súlya haladta meg az öt kilogrammot, négy és öt kiló között pedig 46 volt. Az átlagsúly megközelíti a négy kilogrammot. Az érmes arány 83 százalék: 67 arany, 20 ezüst és 10 bronzérmes trófea jelenti a mérleget. A hét puskavégre került gímbika átlagsúlya meghaladta a 7,6 kilogrammot. A legnagyobb 9,35 kilós és 198,51 IP pontot kapott a bírálaton.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.