FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-27

100 év után újra vadászhatunk elöltöltős fegyverrel

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége 2014-ben együttműködési megállapodást kötöttek a magyar elöltöltős vadászat újraélesztésének közös szándékával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

2014. október 21. napja piros betűvel kerül be a magyar elöltöltős vadászat képzeletbeli naplójába.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége 2014-ben együttműködési megállapodást kötöttek a magyar elöltöltős vadászat újraélesztésének közös szándékával. A Gyulaj Zrt. egy, már többé-kevésbé működő programban vállalt szerepet, hogy az arra alkalmas füstös feketelőporral működő lőfegyverekkel vadászat újbóli engedélyeztetéséhez kellő mennyiségű kutatási anyag gyűlhessen össze, ezzel segítve a törvényalkotók munkáját, döntésének megalapozását.

A 2014/2015. vadászév végéig érvényes kutatási engedély értelmében a gyulaji vadászterületen bármilyen vadászható vadfajra folytatható vadászat, amelynek adott időben törvényes vadászati idénye van.

A gyakorlati vadászatot megelőző szervező munka során mindkét fél kifejezte abbéli óhaját, hogy a kutatási program legstílusosabb, a hely szelleméhez leginkább illő felütése, egy gyönyörű, barcogó gyulaji dámbika elejtése lenne.

Minden álmunk így teljesüljön!

 

A lehetőséget meghallván Bagi István, a klasszikus, hagyományos értékeket valló vadászvendég azonnal előfizetett a vadászatra. Ráadásul számos, válogatott trófeájú gímbika elejtése után élete első dámbikájának elejtését tervezte Gyulajon.

 

A történelmi jelentőségű vadászatra Bagi Úr kísérővel érkezett, azzal a Németh Balázzsal, aki a kezdetektől főszereplőként bábáskodik a "műfaj" magyarországi újjászületésénél, minden követ megmozdítva, sportlövőként és történelem tanárként beleadva apait-anyait az előttünk lebegő cél érdekében. A vadászterület részéről Csapó Károly hivatásos vadász lett a kijelölt kísérő, a nem mindennapi eseményre.

 

Bagi István élete első dámbikáját egy kiadós cserkelést követően lőtte, ami tovább növeli az esemény vadászati értékét. A lövést az enyhén srégen álló lapátosra mintegy 75 méterről tette lőbotról. A bika találatjelzését nehéz volt észlelni egyrészt a torkolati füst, valamint a fák miatt. A halálvágta 75 lépésnyi volt, mely végén a dámbika megállt és egyszerűen összerogyott.
Első trófeás elöltöltőssel lőtt vad Magyarországon, első elöltöltőssel lőtt vad Gyulajon és egyben István első dámbikája és első elöltöltőssel lőtt vadja.

Mindez egy nagyon etikus, gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező fegyver által.

Ez a kezdet legalább is előre vetíti az elöltöltős vadászfegyverek újbóli karrierjét, reményeink szerint felébresztve ezeket a műremek fegyvereket Csipkerózsika álmukból.

Egy vadászati szakszemélyzeti előkészítő megbeszélésen Gőbölös Péter vezérigazgató által elmondottakat idézve: "... bábáskodjunk ennek a régi-új romantikus vadászati formának a cégünknél történő újjászületésén! Az elöltöltős fegyverekkel vadászat nagyon szép vadászati filozófiát testesít meg, mely tovább gazdagítja a vadászat ősi hagyományainak sokféleségét, nemes értékeit. A sokféle érzésvilággal rendelkező, született vadászszenvedéllyel lévő vadászok egy csoportjának ad ez a vadászati mód felejthetetlen és nemes érzéseket. Mély szakmai elhívatottságotok és a szakmai professzionalizmusotok lehetővé teszi azt, hogy az ilyen fegyverekkel érkező vadászokat is vadászsikerekhez és életre szóló élményekhez juttassátok."

 

Elöltöltő fegyveres dámbika vadászat Gyulajon

 

A használt fegyver műszaki adatai:

A fegyver egy 1840-50. körül készült eredeti elöltöltő vadászpuska.

Készítő:  Miller Fa Baader und Sohn in München.

Kaliber: 0,58" (14,7 mm),

Lövedék: 20,15 g, lőpor: 100 grain 2 Fg Swiss feketelőpor.

 

Németh Balázs - Gálos Csaba - GYULAJ Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.