FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-21

I. helyezett a Molnárka tanösvény, különdíj a Jeli Varázskert tanösvénynek

Tanösvény kategóriában megosztott I. helyezést ért el: a Molnárka tanösvény, Gemenc (Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.) és az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény, Szalafő (Őrségi NPI). Különdíjat kapott a Jeli Varázskert tanösvény, Kám, Jeli arborétum (Szombathelyi Erdészet Zrt.).

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Idén ötödik alkalommal adták át "Az év ökoturisztikai létesítménye" kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére ezúttal is a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan, szeptember 26-án került sor a Magyar Természettudományi Múzeumban.

"Az év ökoturisztikai létesítménye 2014" cím elnyerésére kiírt pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátó-ipari Főosztálya, valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg. A díjakat e három szervezet képviselői:  Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár, Nemes Andrea az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője és Faragó Péter vezérigazgató adták át.

 

 

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 18 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el.

Az idei pályázat újdonságát jelentette, hogy a 2014-ben beérkezett pályázatok esetében különdíjak odaítélésére is volt lehetőség, melyeket idén tanösvény kategóriában kettő, látogatóközpont kategóriában egy létesítménynek ítéltek oda innovatív megoldásaiért, követendő példáiért.

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják "Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2014" és "Az év ökoturisztikai tanösvénye 2014" címet.

 

DÍJAZOTTAK:

 

Látogatóközpont kategóriában:

I. helyezett: FUTURA interaktív Természettudományi Élményközpont, Mosonmagyaróvár (Flesch Károly Nonprofit Kft.)

II. helyezett: Királyréti Látogatóközpont (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

III. helyezett: Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló (Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Kft.)

 

Tanösvény kategóriában:

Megosztott I. helyezést értek el: Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény, Szalafő (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság); Molnárka tanösvény, Gemenc (Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.);

III. helyezett: Dr. Marián Miklós sétány, Baláta-tó (KASZÓ Zrt.)

 

Különdíjak a leginnovatívabb létesítményeknek:

 

Látogatóközpont kategóriában:

Katica Tanya Élményközpont, Patca (BPR Consult Kft.)

 

Tanösvény kategóriában:

Királyréti tanösvény (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Jeli Varázskert tanösvény, Kám, Jeli arborétum (Szombathelyi Erdészet Zrt.)

Forrás: turizmus.com, kormany.hu

Kapcsolódó:

 

A Gemenc Zrt. tanösvényei között a 11 állomásból álló Molnárka tanösvény  a Gemenci Állami Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállói között kanyarog az erdő szívében. A Gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben található nagyvadakról, a madárvilágról, a virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról játékos formában kaphatnak információt mindazok, akik ellátogatnak ide.

 

A Molnárka tanösvény leírása a díjazás sajtóanyagában:

A 2014. májusában átadott Molnárka tanösvény a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjától 8 km-re északra, a Gemenci Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállója között található. A tanösvény megközelítése több módon is lehetséges: a Gemenci Erdei Vasút menetrend szerinti járataival, valamint az árvízvédelmi töltés felől gyalogosan vagy kerékpárral is elérhető. A tanösvényen kirándulók Molnárka, a tavi molnárpoloska egítségével interaktív módon (háromszög forgató, céltávcső, memóriajáték stb.) ismerhetik meg az ártéri erdő kincseit. Az ide látogatók többek között információt kaphatnak a gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben élő nagyvadakról, a madárvilágról, az erdei virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról. A tanösvény egyik megállója az időszakos vízjárású Malomtelelő-tó partján található, ahol egy madármegfigyelő toronyból jó szerencsével akár réti sast és fekete gólyát is láthat a kiránduló.

Az interaktív (háromszög forgatós) tanösvény táblákat a Patkós Stúdió fejlesztette ki és készítette el.

 

Jeli Varázskert tanösvény, Kám, Jeli arborétum (Szombathelyi Erdészet Zrt.) bemutatása a díjazás sajtóanyagában:

A Kám község közelében található Jeli arborétumban létrehozott, Magyarországon egyedülálló Jeli Varázskert tanösvény lehetőséget nyújt a vakok és gyengénlátók, valamint a mozgássérültek számára, hogy bejárhassák az arborétum felső parkját, élményszerűen találkozhassanak érdekes növényekkel és megtapasztalhassák azok tulajdonságait. A tájékoztató táblák tömören fogalmazva, Braille-írással is feltüntetve, az érdekességeket kiemelve irányítják a figyelmet az ott élő növényekre, melyek - egy karnyújtásnyira- a fogyatékossággal élők számára is elérhetőek, míg tapintással és szaglással a látássérültek is megismerhetik a Jeli arborétum növényvilágának képviselőit.

 

A budapesti díjátadón "Az év szenzációjaként" említették a Jeli Arborétum akadálymentes "Jeli Varázskert Tanösvényét" - amely különdíjat kapott.

 

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.