FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-09

Nemzetközi Lombosfa Konferencia volt az NymE Simonyi Károly Karán

2014. Szeptember 15-18. között, hatodik alkalommal rendezte meg a Simonyi Károly Kar a nagy sikerű nemzetközi lombosfa konferenciát "Hardwood Science and Technology" címmel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A tematikus, Európában egyedülálló módon a lombos faanyagokra fokuszáló konferenciát Prof. Dr. Molnár Sándor hívta életre még 2003-ban. A rendezvény azóta folyamatosan fejlődött, az utóbbi évek konferenciáinak főszervezője Prof. Dr. Németh Róbert volt. A Simonyi Károly Kar Innovációs Központja, ill. az Egyetem Erfaret Kft-je is kivette részét a szervezésből. Idén, a szokásos két nap helyet, négyre bővült a programsorozat, melyet a bécsi BOKU Agrártudományi Egyetem, illetve Prof. Dr. Alfred Teischinger együttműködésének köszönhetünk. A konferencia rangját tovább emelte, hogy a Nemzetközi Fatudományi Akadémia (IAWS) a konferenciánkhoz kapcsolódva Sopronban, ill. Bécsben tartotta éves közgyűlését.

A rendezvényen a négy földrész 19 országának 26 intézménye képviseltette magát, legtávolabbi vendégeink az Egyesült Államokból, Kínából, Japánból, Ausztráliából és Dél-Koreából érkeztek. A négy nap alatt közel 50 előadás hangzott el a faiparból, a megújítható nyersanyagforrásból, fókuszba helyezve a lombos fák hasznosítását; miként az európai fafeldolgozó ipar egyik legnagyobb kihívását jelenti a feldolgozása és a magas hozzáadott értékű termékek értékesítése.

Sopronban elsősorban faanyagtudományi témájú előadásokra, megbeszélésekre került sor. A német delegáció nevében díszdoktorunk Prof. Dr. Dr. h.c. Uwe Schmitt köszönetét fejezte ki a magyar nemzetnek, a vasfüggöny lebontásában tett erőfeszítéseiért. A konferencia résztvevői, kedd délelőtt, megismerkedtek a Ligneum látogató központtal, illetve Dr. Dénes Levente vezetésével megtekinthették a Nyugat-magyarországi Egyetem Természeti Erőforrások (NRRC) laboratóriumait is. Az ebédet követően, a résztvevők Sopron belvárosában tettek látogatást.

A résztvevők az esti órákban érkeztek Bécsbe, ahol a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) fából ácsolt díszes kupolatermében fogadta őket Prof. Eberhardsteiner (TU Wien) és Prof. Mang, az Osztrák Tudományos Akadémia előző elnöke. Elnök úr általánosságban méltatta a magyar tudományos eredményeket, és kiemelte az "egy konferencia két város" filozofikus, régiót teremtő jelentőségét.

Másnap folytatódtak az előadások. Bécsben elsősorban a feldolgozási technológiákat, illetve a faanyag energetikai hasznosítását vitatták meg a résztvevők. A szünetekben számos poszter prezentációt lehetett megtekinteni.

A konferencia izgalmas tanulmányúttal zárult. A Wieselburg környéki erdőkben megtudhattuk, hogy a fenyőállományokat fokozatosan tölgyes-gyertyános elegyes erdőkre cserélik. Egy lombos faanyagokat feldolgozó üzemben pedig tanulmányozhattuk a magas hozzáadott értékű tömörfa lapok "születését". A gyár egyik szériaterméke a tölgy faanyagból gyártott tűz gátló fal, amit elsősorban hotelekbe építenek be.

A konferencia kitűnő lehetőséget teremtett az európai országok doktorandusz hallgatói részére is, kutatásuk eredményeik bemutatására és szakmai tapasztalatcserére. A rendezvény stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.

A jelentős nemzetközi elismerést kiváltó Lombosfa konferencia idén, a Nyugat-magyarországi Egyetem "Környezettudatos energia hatékony épület" című TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0068 számú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A konferencia programja elérhető itt: services.woodscience.hu

A konferenciáról készült Sopron-TV-interjú megtekinthető itt: soprontv.hu/index.php, jobb oldali sávban: 20140916-re kattintva.

Forrás: skk.nyme.hu
Fotó: SopronTV

Kapcsolódó:

 

Lombosfa konferencia, Sopron-Bécs, szeptember 14-18. (előzetes) FATÁJ 2014-09-08

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.