FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-08

Fafajok

Számtalan fafajt használunk bútornak, építőfának, parkettának, csomagoláshoz, sok egyéb célra. Előfordul, hogy ismeretlen, vagy kevéssé ismert fafajjal kell dolgozni, illetve puszta érdeklődésből is körülnézhetünk a fafajok között. Összegyűjtöttünk néhány olyan honlapot, melyek számos fafajt különböző szempontok alapján ismertetnek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Fa Adatbázist Eric Meier állította össze. 2007-ben látott hozzá, majd egyre fejlesztve az először csak saját céljaira készített listát, végül azt az interneten is közzé tette. A honlap angol nyelvű. Honlapján mintegy 500 fafajt ismertet. Ezen túl érdekes cikkeket is közöl egyes fafajokkal kapcsolatban. Érdekes, hogy a "10 fafaj, melyekről még sosem hallottál" cikkben szerepel az akác (Robinia pseudoacacia) is. Pedig a honlap gazdája amerikai és az akác onnét származik.

 

A Wikipedia is tartalmaz fafajlistát. A szócikk angol változata a fafajok angol neve szerinti abc-ben, de mellettük a latin névvel külön csoportban a fenyőket (68) és a lombos fákat (252) illetve a bambuszt és a kókuszt (2), összesen 322 fafajt tartalmaz, melyek között alig van olyan, melyhez ne lenne élő kapcsoló a fafajt részletesen bemutató laphoz. Németre átváltva a lista rövidebb.

 

Szintén a Wikipedia tartalmazza az Indiában fellelhető fafajok listáját. Az Indiában iparilag is használt 150 fafaj felsorolását találjuk e listában. Többségükhöz van kapcsoló a fafajt részletesen bemutató laphoz.

 

Ez a német nyelvű honlap a fafajokkal, fakötésekkel, gépismerettel foglalkozik. Az összes használatos fafajt soroló lista 355 elemű és a fafajok latin nevei szerint halad. A honlap baloldali listájában pedig a fontosabb fafajok német megnevezésű kapcsolói találhatóak.

 

A Pro:Holz, az osztrák famarketing szervezet honlapján a legfontosabb 24, Ausztriában előforduló fafajt mutatja be.

 

A musterkiste.de 28 fafajt mutat be. A honlap ugyanakkor sok más az asztalossághoz, faiparhoz kapcsolódó alapanyagot is ismertet.

 

A fafajok aloldalról letölthető egy 38 oldalas pdf kiadvány, amelyben több mint 400 fafaj kódja, német, francia, angol és latin neve található, egy-egy jellemző képpel. A nyitólapon pedig a tömörfa (Vollholz) menü segítségével e témakörben más ismertetések is találhatóak.

 

Amerikai lombos fák. Az Amerikai Lombosfa Információs Központ a 24 legfontosabb fafajt ismerteti.

Ugyanakkor számos egyéb ismeret is található a honlapon az amerikai lombos fákkal kapcsolatban.

 

Az Amerikai Lombosfa Export Tanács honlapja 21 fafajt ismertet, melyek az USA lombosfa kivitelében érdemben részt vesznek. A megjelenésük bemutatásán túl a megmunkálási, felhasználási, felületkezelhetőségi tulajdonságok, ragaszthatóság, csavar és szegállóság is szerepelnek az adatlapokon.

 

A közép-európai fafajok fa anatómiája honlap a fentiektől eltérően nem a megjelenési, felhasználhatósági, hanem a mikroszkópiai anatómiai tulajdonságok szerint mutatja be a térség 133 fafaját.

 

A FATÁJ-ban pedig Zoltán György (Zol-Gém Kft.) írásai jelennek meg időről időre (a Magyar Asztalos alapján), melyekben főleg trópusi fafajokat ismertet. Most legutóbb a Ginkgo biloba-t mutatta be. Cikke végén pedig megtalálhatóak a kapcsolók a korábbi más fafajokról szóló cikkekhez.

Forrás: A fenti honlapok
Összeállította: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.