FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-01

Átadták Jutas vitéz kilátóját Veszprémben

Veszprém város lakossága újabb látványossággal büszkélkedhet. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. október 1-én Veszprémben ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges és egyedi formájú kilátót, amelyet Jutas vitézről neveztek el.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Botev Általános Iskola Kórusa a Jutas Vitéz Kilátó átadásán

A most átadott kilátó Veszprém északi felén, a Séd patak jobb partján található. A 6,15 m magas kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni, déli irányból pedig az Aranyos-völgy látható háttérben a város és a Vár páratlan sziluettjével.  A kilátó egyedi formája nem véletlen, mert a kilátó szerkezete és arányai a természet és a matematika törvényszerűségének Fibonacci sorozatokkal illusztrált kapcsolatát hirdetik. Jutas vitéz kilátója a növekedést jelképező, csiga alakú algoritmikus-spirál alaprajzból és az erre állított, megdöntött palástból áll. A csigák ihlette alaprajz a "növekedési spirál", amely az élő természetet legjobban leíró matematikai modell, a Fibonacci számsor, az "isteni arány", az aranymetszés matematikai alapja. Ez a számsor a csigák vázának, a fenyőtoboz, a napraforgó szemek, a virágszirmok elhelyezkedésének, a faágak növekedésének spirális modellje, ilyen görbét ír le a lefolyóban a víz, és ilyen alakú a Tejút-rendszer is.

A beruházás keretében a VERGA Zrt. futópályát és tanösvényt is létesített, valamint a kilátó mellett tájékoztató táblát, erdei bútor garnitúrát, esőbeállót, valamint padokat helyezett el. A beruházás értéke 41 025 000 Ft.

A kilátó névadója Jutas vitéz, Árpád fejedelem egyik fia. A fejedelem négy fia a Duna, a Sárvíz és a Kapos - Szék patak partján vándorolt úgy, hogy téli szállásuk egymáshoz viszonylag közel, a Duna két partján Kalocsa magasságában volt. Zoltáé Solt mellett, Üllő nyári szállása Üllő térségében, Tarhosé Tarrós környékén, Jutasé a mai Veszprém térségében. Ennek emlékét őrzik a róla elnevezett Jutaspuszta, Jutas lakótelep, Jutasi út elnevezések. A kilátó azon a városrészi területen fekszik, mely még ma is a fejedelem fiának, Jutas vitéznek a nevét viseli és őrzi.

Az ünnepélyes szalagátvágáson beszédet mondott Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.


Tengerdi Győző a VERGA, Veszprémi Erdőgazdaság Zrt vezérigazgatója és Porga Gyula Veszprém polgármestere szalagátvágással felavatják a létesítményt

"A VERGA Zrt. igazi lokálpatrióta veszprémi vállalatként minden évben fejlesztéseket hajt végre Veszprémben. 2012-ben a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark megközelítését segítő bekötőút megépítésében vette ki részét. 2013-ban a társaság "A jövő a kezünkben van" közjóléti beruházás sorozat keretében a Giricses-dombon a Panoráma utat szépítette meg, megépítette a Tekeres-völgyi kerékpárutat, valamint létrehozta a 111 m hosszú, terméskőből épült, 188 lépcsőfokból álló Rovaniemi lépcsőt a Séd-völgy és a Gulya-domb között. 2014-ben ingyenesen felhasználható, okostelefonokra és táblagépekre alkalmazható mobilalkalmazást fejlesztett és publikált a VERGA Zrt., amelynek célja a veszprémi Gulya-dombi parkerdő élővilágának és a környező látnivalóknak a bemutatása. A VERGA Zrt. ígéretéhez híven idén, 2014-ben megkezdte a Fenyves laktanya térségének komplett turisztikai-közjóléti fejlesztését, amelynek első lépcsője a most átadott Jutas vitéz kilátójának megépítése. A vállalat reméli, hogy a kilátóval, valamint a kilátó mellett létrehozott tanösvénnyel és futópályával nem csak a közjólétet és a turizmust támogatja, hanem az egészséges életmódra nevelést is segíti. - hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 

A térség fejlesztésének tervek szerinti folytatásaként kialakításra kerül a veszprémi Zöld Központ, amely erdei tanodának, irodaháznak, múzeumnak, kiállításnak, valamint egy interaktív közösségi térnek ad majd otthont.

Forrás: VERGA Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.