FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-18

Nemzetközi együttműködéssel erősödik a hazai faipar

ID:WOOD projekt célja, hogy szervezeti és műszaki szakmai tapasztalatok megosztásával elősegítse a helyi támogató szervezeteket, hogy kezeljék a strukturális hiányt a fa szektor kis- és középvállalkozásainál főleg a Délkelet-európai területen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


A SEE programba (Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program) földrajzi elhelyezkedésük okán bevont országok szinte kivétel nélkül jelentős fakészlettel és ahhoz kötődően nagy hagyományokkal rendelkező faiparral rendelkeznek. Ezért a programon belül kiemelt területként kezelték a faipar teljes egészét, különösen azért, mert a jelentős múlt és a kiterjedt jelenlét ellenére, még mindig nem elég erős az innovatív magatartás a faipari kis-és középvállalkozások tekintetében. Kevéssé elérhető számukra mindaz a technológia és tudás, ami lehetőséget biztosítana arra, hogy kidolgozzák azokat a termékcsoportokat, amelyek valamely jellegük okán (speciális célcsoport, újszerű anyaghasználat, stb.) versenyképesebbé tehetik őket.

 

Így a kutatóintézetek és a gyártók közötti híd építése és szilárdítása vált a faipart érintő pályázatok elsődleges céljává. Ez lehet a leghatékonyabb módja annak, hogy az innováció - tekintsük úgy ezt az átfogó fogalmat, mint olyan szemléletmódot, ami meghatározza a versenyképességet - a kisebb méretű vállalkozások számára is elérhető legyen. Ezt az egységteremtő folyamatot a programban résztvevő országok mindegyikére kiterjesztik úgy, hogy szorgalmazzák az egyes tagállamok közötti együttműködést is. Ennek szellemében indították el az ID:WOOD nevű projektet, amelynek résztvevői között magyar szereplők is vannak.

Hazánkban az említett együttműködést a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA), a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) és a Pannon Fa-és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (PANFA) között köttetett Együttműködési Memorandum teszi a SEE program szempontjából is hivatalossá. A három szervezet együttműködése korábban is jelentős volt, így a közös tevékenység csak tovább erősödik az ID:WOOD keretein belül.

 

A ZMVA, mint az ID:WOOD hazai partnere és egyúttal koordinátora korábban a PANFA munkaszervezeteként is működött, azóta pedig aktív tagja a klaszternek, így jelentős rálátásuk van a Nyugat-dunántúli régió faiparának helyzetére. A ZMVA tagja hazánk két legjelentősebb innováció szervezetének az Enterprise Europe Networknek és Regionális Innovációs Ügynökségnek.

 

Az NymE Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának szerepe nem elsősorban képző-, hanem kutatóközpont a projektben. Kiemelt fontosságú így a Kar gondozásában működő Természeti Erőforrások Kutatóközpont (NRRC). A közel 4000 m2-es, mindössze két éves épületben mintegy 80 laboratóriumi helyiség található a teljesen felújított Tanüzem mellett. A nagyszámú, modern state-of-art műszer és kutatóeszköz hozzájárul az NRRC oktatási, kutatás-fejlesztési tevékenységéhez, valamint akkreditált vizsgálatok elvégzéséhez. Az ID:WOOD projekt egyik eredményeként a ZMVA külföldi szakértők segítségével fejlesztési tervet is dolgozott ki a Természeti Erőforrások Kutatóközpont ( NRRC)  hatékonyabb működésére.

A Pannon-Fa és Bútoripari Klaszter jelenleg közel 50 tagja működési területük alapján a faipar rendkívül széles palettáját fedi le. Az aktivitást, az elhivatottságot a szakma iránt és az innovatív jelleget mi sem bizonyítja jobban, minthogy elnyerték az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, amellyel elsők voltak mind a hagyományos iparágban, mind a Nyugat-dunántúli Régióban.

 

Az ID:WOOD keretein belül e három szervezet közös rendezvényekkel támogatta a projekt által kitűzött célokat. Ezek közül kiemelkedő sikere volt annak a workshopnak, amely témájában a korszerű ipari informatikai eszközök és lehetőségek, illetve a bútorgyártásban is használható új anyagok megismertetésére irányult.

Az infokommunikációs technológia és a faipar lehetséges együttműködését a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem kutatói és oktatói ismertették a legújabb trendeken és általuk fejlesztett, faiparban is alkalmazható integrált rendszereken és szoftvermegoldásokon keresztül.

 

A program során bemutatkozott a Polyston s.r.o.. A szlovák cég az egyetlen olyan szlovákiai cég, aki a munkalapok és pultok gyártásához saját fejlesztésű anyagokat használ fel. A bemutató során vendégek megismerhették a legújabb POLYSTON nevű innovatív anyagot, megtekinthették a PC Point berendezéseket és a speciális felületkezeléssel és professzionális felszereléssel ellátott bútorokat, mosdókat, munkalapokat.

 

Szintén az ID:WOOD keretein belül kaptak lehetőséget a szervezetek tagjai, hogy ellátogassanak Olaszországba, a Pordenone-ban tartott SICAM bútoripari beszállítói kiállításra és vásárra. A szakmai kapcsolati tőke bővítése mellett az ID:WOOD projektben résztvevő többi tagállam képviselőit is megismerhették a résztvevők.

 

Forrás: ZMVA

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.