FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-15

Szélerőmű profit állami földön

A Metsähallitus (finn állami földkezelő) által tervezett szélerőmű parkokból hármat már építenek, az első késő ősszel már áramot termel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Metsähallitus kilenc szélerőmű parkot tervez Észak-Finnországban létrehozni azzal a céllal, hogy az állami tulajdonú földek nagyobb nyereséget termeljenek. A Metsähallitusnak mint állami vállalatnak kell beruháznia, hogy segítse elérni a megújuló energia célok elérését.

Erkki Kunnari, a Metsähallitus szélerőmű menedzsere nem árulta el, hogy mennyiért adják bérbe az állami területet a szélerőmű üzemnek, de hivatkozott a sportpályával kapcsolatban a médiában megjelentekre. Az alapján a földtulajdonosnak egy szélerőmű 5-15 ezer Euró/év (1,6-4,8 M Ft) díjat fizet. Kunnari szerint ha egy szélerőmű egy hektárt vesz igénybe, a terület-bérleti díj sokkal jobban jövedelmez, mint az erdő, ami magánerdő tulajdonosnak jelentős lehet. A Metsähallitus szintjén - mely az összes állami területet kezeli - e nyereség szintén kedvező.

Metsähallitus kéri a részét az erőművekből.

2008-ban kezdett el foglalkozni a cég az energiatermelés üzleti potenciáljával. Úgy döntöttek, hogy annyi szélerőművet hoznak létre, amennyit csak lehet. Nem passzív földtulajdonos akart lenni a cég, mások használatába adva a területet. Keresik az alkalmas helyeket, melyeket szélerőmű telepítésre alkalmassá tesznek, majd tendereztetnek a befektetők között. Az alkalmassá tétel azt jelenti, hogy a területhasznosítási tervben kijelölik a helyet, megrendeli a környezetügyi hatástanulmányt, méri a szélirányt és sebességet, megtervezi a szükséges infrastruktúrát: az üzemi területet, feltáró utat, áram szállítási nyomvonalat. A Metsähallitus ugyanakkor nem lesz szélerőmű tulajdonos.

A jó hely sok rész szempont alapján választható ki.

Elegendő szél kell legyen, az elérhető vezetékek kapacitása megfelelő kell legyen. Továbbá illeszkednie kell a környezetbe és a más földhasználatokhoz. A Finn Meteorológiai Intézet által készített széltérkép, valamint a helyi ismeretek és domborzati térképek segítenek a jó helyszín kiválasztásában. Lapföldön pl. értelmetlen lenne szélerőművet építeni, mert a nagy távolságú vezetékek a beruházás minden hasznát elvinnék. Nem jöhet szóba védett terület, vagy Natura 2000 terület, vagy a lakotthoz nagyon közeli terület. A Metsähallitus által tervezett szélerőmű helyszín a gyakorlatban erdőterület, vagy egyéb kevésbé értékes, erdőnek használt terület.

Jól illeszkedik az erdőgazdálkodáshoz

Más területhasználatok is hatással vannak a szélerőmű építésre. Például ha a területen síközpontot terveznek építeni, azt is figyelembe kell venni. A rénszarvas legeltető területeken a szélerőmű és a kiszolgáló utak zavarják a rénszarvasok mozgását, legelését. Kunnar szerint a szélerőmű és az erdőgazdálkodás rendkívül jól kiegészítik egymást. Minden szélerőműhöz kell jól épített út kell, amelyet az erdőgazdálkodó is használhat. A helyszínt meg kell tisztítani a vegetációtól, de csak 0,5-1 ha területet kell kivenni erdészeti használatból.

Ne legyen a közelemben

A lakosság véleménye nem kerülte el a Metsähallitust. Nagyon elfogadott energiatermelési megoldásnak tartják, hacsak nem éppen a közvetlen közelükben van a szélerőmű. Mivel a szélerőműnek kiemelkedő (magasabb) helyen kell lennie, nem lehet eldugni. Metsähallitus által tervezett szélerőmű parkok legnagyobbja 50 erőműből áll, és a legkisebben is 10 lesz. Sőt az állami területre tervezettek nagyobbak mint az átlagos finnországiak. Három farm már épül és az első idén ősszel kezd termelni.

Az utóbbi 5 év alatt Metsähallitus know-how-t és tapasztalatot gyűjtött közel 10 szélerőmű park projekt alapján. Lehet hogy nem lenne rossz ötlet, ha üzleti tevékenységükbe felvennék a szélerőmű park tanácsadást.

 

Krista Kimmo

 

Forrás: forest.fi

Kiegészítés:

 

A Metsähallitus állami vállalat, amely több mint 12 millió ha állami föld- és víz területet kezel. Miközben sok közszolgáltatási kötelességének tesz eleget, üzleti (nyereségérdekelt) tevékenységet is folytat.

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.