FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-15

Elvadult cikkírás

A Népszabadság "Elvadult összevonás" címmel közölt elvadultan szakmaiatlan írást az erdő-, vadgazdálkodás és természetvédelem törvényi hátteréről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Népszabadság "Elvadult összevonás" címmel közölt elvadultan szakmaiatlan írást az erdő-, vadgazdálkodás és természetvédelem törvényi hátteréről. A cikk számos tévedést tartalmaz. Minden sajtóban megjelent sugalmazással ellentétben nincs a tárca természetvédelmi és vadgazdálkodási szakágazatai között kibékíthetetlen ellentét.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a három ágazat jogszabályai csak együtt értelmezhetők. Ismeretes: 1996-ban az erdő-, a vadgazdálkodási- és a természetvédelmi törvényeket egyszerre alkották meg és az Országgyűlés is egymás után fogadta el őket, tekintettel a három törvény kapcsolódási sarokpontjaira, szakmai alapvetéseire és az egységes szemléletre.

A három ágazat összhangjának megteremtésére pedig egy kódexben kiváló mód nyílik, ebben egyetértenek az ágazati szereplők is. A korábbiakban sohasem volt olyan harmonikus, szakmai alapokon és egymás kölcsönös elismerésén nyugvó kapcsolat, mint az elmúlt négy évben, mióta egy tárcán belül található a két ágazat irányítása. Minden sajtóban megjelent sugalmazással ellentétben tehát nincs a tárca természetvédelmi és vadgazdálkodási szakágazatai között kibékíthetetlen ellentét.

A lap álláspontjával ellentétben a szaktárca szerint fejleszteni kell a faipart. A Földművelésügyi Minisztérium szerint fel kell éleszteni a faipari tevékenységet és legalább alapanyag szintű feldolgozásra kell törekedni a nyersanyag-export helyett, hozzáadott értéket és munkahelyet teremtve ezzel a vidéken élő emberek számára. A Népszabadság lebeszélné erről a Kormányt. Ez annak fényében válik érthetővé, ha tudjuk: akkor lettek leépítve és magánosítva ezek az ágazatok, amikor az újság által képviselt liberális gazdaságfilozófia baloldali képviselői irányították az országot. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok e téren is rengeteg kárt okoztak hazánknak.

A nemzeti kormány azonban változtatott a bevétel szemléletű erdőgazdasági működési modellen, ezért került át az állami erdőgazdaságok tulajdonosi joggyakorlása az agrártárcához. Az állami erdőgazdaságok legfontosabb feladata a közjólét szolgálata, hangsúlyozva azt, hogy természeti kincseinket közelebb kell hozni az emberekhez, emberléptékű jövőt kell építeni, melyben az erdő otthont, kikapcsolódást és munkahelyet teremt a magyar embereknek.

Forrás: FM sajtóközlemény

Kapcsolódó:

 

Egységes természetvédelmi és vadgazdálkodási törvény FATÁJ 2014-09-01

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.