FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-04

Újabb hiánypótló turisztikai látványosság a Bakonyban

Újabb közjóléti beruházás fejeződött be a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek köszönhetően a Bakonyban. A jövő a kezünkben van közjóléti beruházás sorozat keretén belül augusztus 30-án Nagyvázsony község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a pompás panorámát nyújtó kilátót.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Molnár Gábor kilátó

A VERGA Zrt. már hagyományosnak mondható módon színvonalas műsorral, vadászkürtösökkel, szavalattal és magyar népzenével fogadta a rendezvényen a meghívottakat és az érdeklődőket.

Nagyvázsony festői környezete, látnivalói, rendezvényei remek kikapcsolódást ígérnek az ide látogatóknak. A települést körülvevő erdők túraútvonalai gyönyörű élményt nyújtanak a természet kedvelőinek. 

A most átadott kilátó Nagyvázsony község belterületétől délre található a 410 m magas Lugos-tető hegyen. A kilátóról csodálatos panoráma nyílik a környékre. A VERGA Zrt. által megépített panorámateraszos kilátó 20 m magas. A beruházás keretében a kilátó mellett tájékoztató tábla, erdei bútor garnitúra, valamint padok kerültek elhelyezésre. A beruházás értéke 37 500 000 Ft.


A rendezvényen fellépett Herczku Ágnes ének művész

A kilátó névadója a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírásírója, akinek műveit számos nyelvre lefordították. Bár Óbudán született, nyarait anyai nagyszüleinél töltötte Ajka-Csingervölgyben, ezért ajkainak vallotta magát. Egy baleset következményeként Brazíliában mindkét szeme világát elveszítette és a tragédiának "köszönhetően" lett íróvá és ajándékozta meg az utókort remekbeszabott útleírásaival, amelyekkel Magyar László, Kittenberger Kálmán vagy Széchenyi Zsigmond méltó társává vált.

Molnár Gábor saját folytonosságát őrző író, természetkrónikás volt, akit a tartalmi gazdagodás vezetett a formai kísérletezés és megújulás útjára. Életéből 48 esztendőt vakon élt. Önvizsgáló és előretekintő emberré vált. Óriási élet- és ismeretanyaga olyan életmű kiépítéséhez vezetett, melyben a tudás a közösséget szolgálta. A regényírás periódusaiban alkonyattól reggelig talpon volt. "Látó" írógépén, vakon kemény munkát végzett éjjelente. Napközben érkeztek látó munkatársai, hogy az előző éjszakai "termést" letisztázzák.

Művészi kérdésekben hajthatatlan volt. Kérlelhetetlenül megkövetelte munkatársaitól a maximumot, s ugyanezt tette íróként is. Hitte, hogy nemcsak az irodalom babérjaiért, hanem a névtelenül végzett aprómunkára is érdemes erőt, időt áldozni.                   

Országosan ismert íróvá az 1950-es évek közepétől vált. Az 1960-as és 1970-es években az ország egyik legolvasottabb írója volt.

Az ünnepélyes szalagátvágáson beszédet mondott Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára. 2014. július 16-tól a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkársága az állami erdőgazdaságok tulajdonosi joggyakorlást végző szervezete.


balról jobbra Ugron Ákos Gábor A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára , Sabjanics Miklós plébános, Tengerdi Győző a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt vezérigazgatója

A Molnár Gábor kilátó átadásával a VERGA Zrt. elérkezett a 2013-ban útjára indított milliárdos nagyságrendű "A jövő a kezünkben van" beruházási program 23. állomásához­.  A VERGA Zrt. a beruházások keretében a Kormány "Bejárható Magyarország" programjával harmóniában eddig még soha nem látott mértékű, a köz javát szolgáló fejlesztéseket hajt végre. A kilátó is része lett annak a hálózati rendszernek, amelyben a VERGA Zrt. a létrehozott látnivalókat fejleszti.


szalagátvágás: Ugron Ákos Gábor és Tengerdi Győző

"Remélem, hogy a VERGA Zrt. a most átadott kilátóval ismét egy olyan turisztikai célpontot tud felrajzolni a Bakony térképére, amely további ezreket vonz majd ide a természetbarátok és a természetjárók köréből. A névadó kiválasztása ismét megalapozott volt. Molnár Gábor életműve példaértékű. Az életmű egyik legnagyobb érdeme, hogy arra tanít bennünket, hogy sérülten, egészségi állapottól függetlenül vagy valamely képesség hiányában is lehetünk tehetségesek. Minden emberben létezik az az érték, adottság, tehetség, amely később lehet magas szintű művészet, és ha hozzátesszük a lelkünket, szeretetünket, akkor ez a művészet valóban megvalósulhat." - hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.


a Molnár Gábor Kilátó átadó ünnepség  kísérőrendezvénye: VERGA Lugos-tető XCO montain bike körverseny felnőtt, master verseny rajtja

A VERGA Zrt. a közjóléti programját a jövőben is folytatni kívánja, mert ezekkel a beruházásokkal a gazdaságélénkítő funkció mellett a természetbe vágyó embereknek azt az igényét elégíti ki, amely a természet jobb megismerését és a természet védelmét segítheti elő és egyben elindíthat egy fenntartható fejlődést a Bakony térségében élőknek.

 

Forrás, fotók: VERGA Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.