FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-08-08

Megújult a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

Az FMA célja a fakitermelésben dolgozók munkakultúrájának fejlesztése, szakképzettségük növelése, a fakitermelő versenyek szervezése. Az 1992-ben Dr. Gólya János egyetemi docens elnökletével létrejött alapítvány az elnök váratlan halála után megújul. Az Alapítvány megújulását a bíróság bejegyezte.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Alapítvány Kuratóriumának új elnöke Kántor János gépészmérnök, erdészeti-fafeldolgozási vállalkozó, korábbi fakitermelő világbajnoki második helyezett, a fakitermelő válogatott csapatkapitánya. Az alelnöki tisztséget továbbra is Ormos Balázs erdőmérnök, c. egyetemi docens látja el. A Kuratóriumnak továbbra is tagja Prof. em. Dr. Rumpf János.

 

 

      Kántor János                      Ormos Balázs              Rumpf János

 

Az Alapítvány egyik alapítója a FAGOSZ, a másik Illés Gábor magánszemély. Ormos Balázs és Rumpf János az Erdészeti-műszaki és Körenyezettechnikai Intézethez kötődik, így az egyetemi oktatást közvetlenül is támogatják.

Az MFA 1992-ben többek között azért is jött létre, hogy az akkori agrár minisztériumtól átvegye a nemzetközi fakitermelő versenyekre nevezés és csapat küldés feladatát.

 

A magyar fakitermelő válogatott és vezetőik.

 

A magyar fakitermelő válogatott nagy elszántsággal készül az idén őszi világbajnokságra. A jelenlegi edzési eredmények alapján esélyesek a dobogóra. A válogatott keret tagjai és vezetése: Juhász István, Bakó László, Kozák András, Gerőcs János, Papp Zoltán, Répás Tamás, Rittlinger Róbert versenyzők és Kántor János csapatkapitány, valamint Kontra László technikai vezető. A fakitermelő versenyzők civil életükben erdőgazdaságoknál, erdészeti vállalkozásoknál dolgoznak.

Az erdőgazdálkodás elfogadtatása a társadalommal folyamatos feladata szakmánknak, érdeke az oktatásnak is, hogy minél többen jelentkezzenek az erdészeti szakoktatásba és Egyetemünkre tanulni. A fakitermelő válogatott tagjai méltón képviselik a szakmát és hazánkat is. Világbajnok és több világbajnoki helyezett van köztük. A munkáltatóik és az erdészszakma megbecsülése ugyanakkor nem mindig érzékelhető eléggé.

 

A Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány, a STIHL Kft., a VADEX Zrt. szervezésében a Magyar Fakitermelő Válogatott bemutatót tart a Soponyán megrendezésre kerülő Vadgasztronómiai Fesztiválon 2014. szeptember 6-án a Timbersport magyar válogatottal együtt, melynek tagjai között ugyancsak megtalálhatók a fakitermelő válogatott tagjai. A bemutató kiválóan szolgálja a következő héten 2014. szeptember 10-13. Svájcban lebonyolításra kerülő fakitermelő világbajnokságon szereplést.

A szervezők úgy gondolják, hogy az elmúlt évek sikeres közjóléti fejlesztései jó hatással vannak szakmánk társadalmi elfogadtatására. Ugyanakkor tenni kell a közjóléti munkát megalapozó, a pénzügyi hátteret biztosító erdőgazdálkodás, fakitermelés társadalmi elfogadtatása érdekében is. Ennek a munkának fontos eleme, hogy meg kell becsülni a fakitermelésben dolgozó kiváló szakembereket, az oktatásban fel kell használni tapasztalataikat, tudásukat.

Részsikernek tekinthető, és céljainkat szolgálja, hogy az ez évben Bakonyszentlászlón rendezett STIHL régiós fakitermelő versenyen jól szereplő erdőmérnök hallgató versenyzők és az Alapítvány tevékenysége eredményeként az Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet felkérést kapott a STIHL Kft.-től, hogy jövőre a Fáber-réti Motorfűrészes Tanpályán kerüljön megrendezésre a STIHL regionális fakitermelő verseny. A szakmai munka eredményeként, a jövő évi verseny versenyszámainak többsége már a fakitermelési világbajnokság szabályai szerint fog zajlani, segítve az Alapítvány munkáját, az oktatást, és a sikeres nemzetközi szereplést.

 

Ormos Balázs c. egyetemi docens

az Alapítvány alelnöke

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

loggers@fakitermelo.hu

 

 

Kapcsolódó:

 

Toborzás fakitermelő versenyzőnek FATÁJ 2014-06-10

44. Faipari és Fakereskedelmi Konferencia volt FATÁJ 2013-04-05

Magyar aranyérem a Fakitermelő Világbajnokságon FATÁJ 2012-08-28

Felbőgtek a fűrészek Ropoly-pusztán FATÁJ 2011-04-28

Fasebész? Fanyűvő? FATÁJ 2009-10-22

Fakitermelő Világbajnokság magyar résztvevőkkel FATÁJ 2008-10-28

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.