FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-08-04

Falco: Jogos vagy nem jogos problémák?

Sokan keresik a Falco ZRt.-vel összefüggő lakossági problémákra a sürgős és azonnali megoldásokat. Az alábbiakban az elmúlt időszak történéseit igyekeztünk összefoglalni, olvashatnak a szombathelyi polgármester által tett intézkedésről, a felügyelőség válaszáról, valamint a mérési jegyzőkönyvek megállapításairól is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Legutóbb 2014. március 31-én írt levelében fordult Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez és felkérte, hogy a FALCO Forgácslapgyártó Zrt. környezetében (elsősorban a Pick telepen, a Bébic telepen és az Éhen Gyula lakótelepen élőket, mint hatásviselőket érintően) az elmúlt években végzett, levegő- és zajterhelési adatokat küldje meg.

 

A Felügyelőség válaszában az alábbi tájékoztatást adta:
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2010 év végén jelölte ki az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget (9021 Győr, Árpád u. 28-32.) a FALCO Zrt. hatósági ügyeinek intézésére, így érdemi ügyintézést ezen időponttól végeznek.

 

I. Környezeti zajkibocsátás

A rendszeres lakossági panaszok miatt a 2011. év során a FALCO Zrt. átfogó környezeti zajvizsgálatot végeztetett a gyár környezetében, mely vizsgálat szerint a legközelebbi, lakókörnyezetben lévő Pick-telepen a telephely környezeti zajkibocsátása nappal megfelel az előírásoknak, míg az éjjeli időszakban 1-9 dB-es határérték túllépés volt tapasztalható a KG-Filter Kft. által 2011. július 14-én készített zajvizsgálati jegyzőkönyv mérési adatai szerint.

A Zanati u. 26. szám alatti telephelyének környezeti zajkibocsátása csökkentése érdekében az üzemeltető által benyújtott intézkedési tervet a Felügyelőség elfogadta és határozatban előírta annak 2015. december 20-i végső teljesítési határidejét.

Az időközben megkezdődött fejlesztések, a zajcsökkentési intézkedési tervhez igazítva, annak követelményei szerint történnek, a 2012. év végére a határérték túllépés 6-7 dB mértékűre csökkent.

A következő ellenőrző vizsgálatra az új lapgyártó üzem használatbavétele során kerül sor, az adatszolgáltatást az üzemeltetőnek kell elvégeznie (FALCO Zrt-nek kell méretnie).

A 2013. év során lakossági bejelentés történt a FALCO Zrt. Puskás Tivadar utcai lapgyártó telephelye zajkibocsátásával kapcsolatban. A Felügyelőség az általa végzett ellenőrző vizsgálat alapján, mérési eredményekkel alátámasztva megállapította, hogy a telephely zajkibocsátása a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelő, így hatósági intézkedés nem vált szükségessé.

A FALCO Zrt. Zanati úti, illetve a Puskás Tivadar úti üzeme a tágabb környezetben található lakóterületeken, így az Éhen Gyula telepen és a Bébic telepen nem okozott zajproblémát.

 

II. Levegőtisztaság-védelem

A Felügyelőség a FALCO Zrt-t a rendszeresen előforduló lakossági panaszbejelentések miatt levegőtisztaság-védelmi szakterületre kiterjedő, részleges környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzésére kötelezte a 2012. év végén a Zanati út 26. szám alatti telephelyen folytatott tevékenység által okozott porszennyezés, valamint a P127-es termoolaj hevítő, szárító és elektrofilter pontforrás gőz- és légszennyezőanyag kibocsátásával kapcsolatban.

A Felügyelőség emisszió méréseket az utóbbi években a Zrt-nél nem végzett, míg a FALCO Zrt. a részére előírt emisszió méréseket a 2011-2013. években a Mediotech Kft-vel, valamint az Akusztika Kft-vel, mint akkreditált mérőszervezetekkel végeztette el.

A mérési jegyzőkönyvek megállapításainak rövid összefoglalója:

- 2011. június 03-án a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 1 db (P127) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2011. augusztus 2-án a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 6 db (P102,P104,P105,P109,P124,P125) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2011. október 26-án a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 9 db (P110, P111, P112, P113, P114, P115, P116, P117, P123) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2012. február 29-én a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 2 db (P129,P131) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2012.május 03-án a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 1 db (P127 és vészkéménye) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2012. május 10-én a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 1 db (P130) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2012. augusztus 30-án a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 1 db (P137) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

- 2013. május 24-én a Zanati u. 26. szám alatti telephelyen üzemelő 1 db (P127 és vészkéménye) pontforrás a hatályos levegőtisztaság-védelmi előírások szerint a szennyezőanyag koncentráció és kibocsátás szempontjából MEGFELELT. 

Összegezve, a FALCO Zrt. Szombathely, Zanati u. 26. szám alatti telephelyén a mérőszervezetek által vizsgált pontforrások egyikénél sem volt kimutatható levegőtisztaságvédelmi szempontból a megfelelőséget kizáró mérési eredmény.

A Felügyelőség számos panaszbejelentés okán 2012. október 03-án kelt határozatában a FALCO Zrt-t a Szombathely, Zanati u. 26. szám alatti telephelyén folytatott tevékenység vonatkozásában részleges környezetvédelmi felülvizsgálat végzésére kötelezte 2013. december 31-i határidővel. A felülvizsgálatot elvégző budapesti Kft. 2014. januári felülvizsgálati dokumentációjában megállapította, hogy a hosszú átlagolási idejű (évi) maximális koncentráció és a területre jellemző alap levegőterheltség együttes értéke az összes vizsgált légszennyező forrás és légszennyező anyag esetén elmarad a vonatkozó éves légszennyezettségi határértéktől. Ugyanúgy nem éri el a vonatkozó légszennyezettségi határértékeket, illetve tervezési irányértéket a pontforrások és a felületi források környezetében kialakuló rövid idejű maximális légszennyezőanyag koncentráció sem.

 

E sorok összeállítója a mindenki számára kedvező folytatásban bízik. 

Forrás: friss.hu

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.