FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-17

Kalanderdő a kaposvári Deseda-tónál

Természetközeli turisztikai fejlesztések kezdődnek a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező parkerdőben. A SEFAG Zrt. kezelésében lévő területen uniós forrásból szabadtéri játékok, tanösvények és kalandra csábító játszóelemek is épülnek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


A desedai parkerdő Kaposvártól mindössze néhány kilométerre terül el, viszonylag kis területen rendkívül változatos és komplex élőhelyi környezetet és élővilágot mutatva be. Magyarország leghosszabb mesterséges tavának köszönhetően mind a vízi, mind a vízparti és az erdei növény- és állatvilág több tucatnyi képviselője figyelhető meg a parkban.

 

A kiváló adottságokra alapozva a területet kezelő SEFAG Zrt. nagyszabású ökoturisztikai fejlesztésekbe kezdett, amelynek forrását az EU Dél-dunántúli Operatív Programja biztosítja. A DDOP-2.1.1/A.B-12-0037 kódszámú, Kalanderdő - Természetközeli élmények a Deseda környékén című projekt támogatásának teljes összege mintegy 130 millió forint.

A projekt két célkitűzése a kikapcsolódás és a környezeti nevelés segítése, ennek megfelelően számos ismeretterjesztő célú létesítménnyel találkozhatnak a Kalanderdő látogatói. A területen négy tanösvény épül, amelyek mindegyike egy központi, ún. lombfedeles tanteremből indul ki. A 90 perc alatt bejárható, információs és számonkérő táblákkal, valamint letölthető munkafüzettel kiegészített ösvények mindegyike más-más korosztály igényeihez és tudásszintjéhez illeszkedve készül majd.

A tanulás mellett a kikapcsolódást sem hanyagolták el a "Kalanderdő" megálmodói: a kisebb gyerekeknek erdei játszótér, a nagyobbaknak több erőt és ügyességet igénylő kalandpálya készül. Közös jellemzőjük, hogy természetes anyagok felhasználásával, a tájba illeszkedve készülnek el.

Szintén a természetközeliség szellemében épül tóparti madár-megfigyelőhely és kerülnek modern és népi motívumokat ötvöző tájművészeti (land art) alkotások az erdőbe és a tanösvények mellé. Megújul az arborétum is: tájékoztató táblák és sétautak segítik a különleges fajokkal benépesített növénytársulás könnyebb megismerését, valamint speciális élőhelyek (fészekodúk) is épülnek a területen. Sőt, a felfedezést mobilalkalmazás is támogatja, amelynek segítségével az egyes helyszíneken lévő QR-kódok beolvasása után további információkat és érdekességeket találhat a látogató.

Fontos eleme a beruházásnak, hogy minden játék és információs tábla kiegészül a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirattal is. Sőt, készül egy speciális, kerekes székkel is bejárható tanösvény a mozgásukban akadályozottak, illetve a kisgyermekes családok részére.

A teljes beruházás várhatóan az idei év végéig készül el, de a látogatók a nyár során már találkozhatnak a fokozatosan megépülő elemekkel.

Forrás: SEFAG Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.